Til hovedinnhold

Se, her flyr bilen

Første testflygning unnagjort etter 25 års utvikling.

AeroMobil / YouTube
Ole Henrik Johansen

Vi har vel alle tenkt tanken; hva med en bil som enkelt kan gjøre seg om til et fly når jeg trenger det. Slovakiske AeroMobil gjennomførte under en flyfestival i Wien i forrige måned en vellykket testflyving av sitt nye konsept – og har med det tatt en viktig steg i retning av et ferdig produkt.

Prosjektet, som start i det små i Stefan Kleins egen garasje for 25 år siden, vekker nå interesse fra medier verden over. Nederst i artikkelen kan du se en video fra den første flyturen til AeroMobil 3.0.

Kan fint brukes som en bil

Det er godt over 100 år siden bilen ble oppfunnet, og så tidlig som i 1903 tok Wright-brødrene til vingene med sin første flytur. Siden den gang har en kombinasjon av de to stått høyt på listen hos mange, uten at et godt alternativ har blitt realisert.

Nå har altså slovakiske AeroMobil laget et konsept som kan bli et alternativ med årene. Når doningen er på bakken kan du kjøre den rundt som en hvilken som helt bil, og topphastigheten er oppgitt til om lag 130 kilometer i timen. Dog er ikke dette bilen for deg som trenger å parkere i trange strøk. Bilen i seg selv måler nemlig 8,4 meter i lengde med vingene slått inn.

Krever at du har flysertifikat

Likevel er det ikke på bakken at denne modellen er mest oppsiktsvekkende. Det den mangler i topphastighet med hjulene på bakken tar den nemlig greit igjen når den tar til skyene.

Flyet drives av to elektriske motorer som hver seg yter 150 hestekrefter. Det gjør at AeroMobil 3.0 kan nå en topphastighet på rett i underkant av 500 kilometer i timen. I luften kan denne farkosten frakte deg nærmere 70 mil før du omsider må ned på jorden igjen. Vær dog oppmerksom på at du vil trenge flysertifikat for å fly AeroMobil 3.0.

AeroMobil forblir enn så lenge et konsept, og produsenten av hybriden sier at de på ingen måte har noe hastverk med å få den produksjonsklar, og at det først vil skje når farkosten er helt klar for det.

Mye i luftfarten er spennende:
Les om hvordan Boeings Dreamliner kan fikses mens den er i lufta (Ekstra) »

(Kilde: AeroMobil, Youtube)

Mens du venter i spenning kan du ta en kikk på videoen fra testturen:

annonse