Til hovedinnhold

Slik får du fortsatt gratis musikk

Forrige uke kom beskjeden fra Spotify som mange har fryktet: Den mye omtalte reklamefinansierte versjonen av den populære musikktjenesten blir kraftig innskrenket. Om du ikke lenger ønsker å betale for tjenesten, så vil du bli begrenset til i gjennomsnitt 20 minutters lyttetid hver dag.

I tillegg vil du ikke få mulighet til å høre den samme sangen mer enn fem ganger.

Les mer: Snart får du kun 20 minutter Spotify i døgnet

Offisielt har ikke Spotify begrunnet dette utover at det er nødvendig for å «fortsette å tilby en on-demand gratis tjeneste», men det er ingen hemmelighet at reklameinntektene til tjenesten har vært dårligere enn selskapet hadde håpet på. Dette har gitt både Spotify, plateselskaper og artister mindre inntekter enn de skulle ønske, og Spotify har jobbet hardt med å få brukerne over på betalingstjenesten.

Mange sier de vil forlate Spotify
Reaksjonene på Spotifys annonsering, som trår i kraft fra 1. mai, har vært svært blandede - og innlegget på Spotifys offisielle blogg har fått over 5000 kommentarer i skrivende stund. Noen er fornøyd, spesielt de som allerede betaler og ser verdien av tjenesten, mens andre sier de vil forlate tjenesten med det ikoniske sitatet sitat fra The Hitchikers Guide to the Galaxy: «So long, and thanks for all the fish!» (Spotify-lenke)

Men om du ikke ønsker å betale for musikken du hører på, og heller ikke har lyst til å gå tilbake til piratkopiering, så finnes det alternativer der ute - selv om de ikke er like gode som Spotify.

Gratistjenester fortsatt tilgjengelig
Det beste alternativet er trolig den halvkontroversielle streamingtjeneste Grooveshark, som i skrivende stund både har lisensavtaler med en lang rekke plateselskaper, inkludert giganten EMI, mens Universal har gått til søksmål mot tjenesten for å gi tilgang på eldre musikk.

Grooveshark er på ingen måte en ny tjeneste. Det begynte som en kombinert byttetjeneste og nettbutikk i 2007, og har etter vert utviklet seg til en streamingtjeneste. I utgangspunktet fungerer tjenesten på den måten at du kan registrere deg, laste opp musikken din, og høre på den hvor som helst. Men i praksis fungerer tjenesten på den måten at all musikken som blir lastet opp, også kan blir lyttet på av andre.

Fungerer enkelt og greit
Det er rett og slett bare å gå til tjenesten, søke på en sang og begynne lyttingen uten noe behov for registrering. Tjenesten fungerer enkelt rett fra nettleseren, men er noe tregere og mindre oversiktlig enn Spotify. Lydkvaliteten er noe varierende avhengig av hvilket kildemateriale som er benyttet, men 192 kbps MP3 er hovedformatet til tjenesten.

I likhet med Spotify kan du også enkelt dele musikk med venner gjennom direktelenker.

Grooveshark er i utgangspunktet reklamefinansiert, men tilbyr også en betalingsversjon som i likhet med Spotify fjerner reklamen. Den ene betalingsversjonen gir deg tilgang til tjenesten på mobilen, men på grunn av søksmålet fra Universal har blant annet Apple fjernet tjenesten fra Appstore.

Les også: Spotify kan gi deg virus.

annonse