Til hovedinnhold

Skyhøye mobilpriser på sjøen

Pass godt på hvilket nett du er på når du tar ferge eller cruise i sommer.

Dagens ferger og cruisebåter har nemlig egne nett som trer i kraft når du kommer mer enn to nautiske mil(3,7 kilometer) utenfor grunnlinjen, altså kystens ytterpunkter ved lavvann. Når du så kommer utenfor denne grensen vil skipets satellittnett ta over mobildekningen din for å kommunisere med GSM-nettene på land, og da endrer prisene seg dramatisk.

Hvis du ser at det ikke lenger står for eksempel Telenor eller Netcom på mobilskjermen din og det er byttet ut med en annen operatør som for eksempel MCP, betyr det at du nå er tilknyttet satellittnettet. Prisnivået her er helt annerledes enn hva det på fastlandet, og du kan oppleve priser som fort kan koste deg dyrt.

Tømmer kontoen

Det er Post- og teletilsynet som i dag går ut med en advarsel til alle som skal ferdes på ferger og skip om å se opp for de høye prisene. Både Netcom og Telenor har satellittpriser på over 100 kroner per megabyte datatrafikk. I tillegg varierer prisene fra 7 til 100 kroner per minutt avhengig av hvilken operatør og abonnement du har.

Så lenge du kan se at du har din vanlige operatør i displayet har du ingenting å frykte, men det er lurt å sjekke hvilke priser din operatør har på bruk av satellittnett før avreise da du fort kan ende opp med å betale skyhøye priser selv midt i Oslo-fjorden.

Les også: Sjørøveri i norske fjorder

Kilde: (Post- og teletilsynet)

annonse