Til hovedinnhold

Gjør klar for mobilrush

Elektronikkmessen CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas nærmer seg med stormskritt. Rett over nyttår braker det løs og ikke minst på mobilfronten kan vi vente oss en del saftige nyheter.

Ikke før er CES over så smeller mobilbransjen til i Barcelona med Mobile World Congress, nærmere bestemt i midten februar. Allerede nå har det begynt å lekke ut rykter om noe av det vi får se av mobilrelaterte ting som vil prege 2011.
 

4G
En av de heteste tingene om dagen er 4G. Foreløpig er dette en teknologi som først og fremst er forbundet med datamaskiner og da særlig bærbare. Det vi har sett til nå konsentrerer seg rundt USB-modemer som støtter teknologien.

Nytt på de to messene vil ifølge ryktene være annonseringen av mobiltelefoner som også støtter 4G. Vi kommer nok ikke til å se så mange, men noen vil det være. Hva dette skal være godt for i en mobiltelefon kan man spørre seg. Svaret er ikke så vanskelig. For det første betyr det bedre dekning. Med en mobiltelefon som støtter såkalt "tethering", du kan bruke mobiltelefonene som modem for andre enheter, kan dette bli interessant. I følge ryktene kommer både Samsung og HTC til å presentere modeller som støtter 4G. Navn som HTC Thunderbolt har romstert rundt.

Støtten for 4G i mobiltelefoner vil også øke datahastigheten i enhetene slik at streaming av både film og TV blir en langt bedre opplevelse for brukerne. Spill vil også tjene stort på dette så forvent noe i forbindelse med dette også.

Microsoft Phone 7
Med det trøkket MIcrosoft har lagt inn rundt Phone 7, skal det ikke mye til å si at årets CES kommer til å inneholde mange telefoner som kjører dette systemet. Blant annet HTC 7 Pro er i følge ryktene en av telefonene som skal vises. At LG også kommer til å vise nye Phone 7-modeller er like sikkert som at Samsung også kommer til å gjøre det.

I følge ryktene kommer det også en oppdatering av operativsystemet Windows Phone 7 i løpet av årets første måned, eller i alle fall før MWC i Barcelona i midten av februar. En bedre støtte for norske forhold ville vært ønskelig, men personlig tror jeg ikke vi kommer til å se dette.

Siden vi snakker om Microsoft er ryktene ganske hardnakket om at Samsung kommer med en Tablet kalt Gloria i forbindelse med CES. Ikke at dette nødvendigvis har noe med mobiltelefoner å gjøre, men man vet jo aldri.
Les mer om Windows Phone 7 her

Sony Ericsson
Selskapet hadde stor suksess med X10-serien særlig telefonene X10 Mini og Mini Pro. Det burde derfor ikke overraske noen at en oppfølger til denne ryktes å skulle bli vist på CES eller MWC, sannsynligvis den siste. Ryktene sier at skjermen skal bli litt større, 3-tommer, og at tastaturet fra X10 Mini Pro beholdes også i denne oppfølgeren. Når vi nevner at den i tillegg skal kjøre Android 2.3, har vi sagt det vi vet om denne telefonen.
Les om Android 3.0 her

Nokia
Hva Nokia gjør er aldri godt å vite. Selskapet har hatt ganske god suksess med N8 og det har kanskje inspirert selskapet som har vært i trøbbel siste år. Det spekuleres faktisk på om Nokia planlegger en Android-telefon. Vi skal ikke avvise dette, men vi kommer neppe til å se det på CES eller MWC. At det kommer nye telefoner fra Nokia enter på CES eller MWC er hevet over enhver tvil, men hva det blir er mer usikkert.

Motorola
Dette er et merke som mer eller mindre har forsvunnet fra det norske markedet, men de er fremdeles relativt store i USA. En modell kalt Olympus forventes å bli vist på CES. Denne skal i følge ryktene kjøre Android 2.3, støtte 1080p video ut via HDMI og den skal ha en stor skjerm. HVa dette siste betyr er ikke godt å si, men 4-tommer kanskje.

Hva med Apple da?
Det som er helt sikkert er at Apple ikke kommer til å vise noe som helst i forbindelse med CES, ei heller MWC. Apple har sitt eget arrangement som går av stabelen en eller annen gang i febraur. Den som vil vite mer om iPhone må følge med da.

Hva er trendene?
Det vi kan si med sikkerhet er at skjermene blir bedre. Jeg tror man kommer til å se at produsentene mer eller mindre har blitt enige om et skjermformat som passer for Touch til seriøst bruk. Noen variasjoner kommer man nok til å se, men den store massen kommer til legge seg rundt 3,5-tommer. Med unntak av Sony Ericsson som nevnt tidligere.

HDMI-utgang og støtte for 1080p-video kommer til å komme i stadig flere enheter.

Det er også rimelig å anta at det vil legges ned store ressurser på å lage en bedre spill opplevelse for mobiltelefoner. Apples suksess også på dette området har inspirert mange kloke hoder, så forvent å se noe også her.

Å si at 4G blir en trend i 2011 er å ta i, men vi kommer til å se de første i januar/februar og så en stadig strøm utover året.

Mer om
annonse