Tek.no

Nyhet

Fikk sjokkregning på nettsurfing i Norge

Kjetil Magne Sørenes
12 Juli 2010 13:00

(Finnmarken) Svein Are Haug (62) oppdaterte Microsoft Windows for 125 kroner per megabyte – regningen ble på 83.787 kroner.
- Om jeg må betale dette, blir det både snott og tårer, sier Haug til Finnmarken.
Haug pendler en del mellom Bergen og Sør-Varanger og bor tidvis på ei hytte i Svanvik, om lag halvannen kilometer fra Norges grense til Russland. Han mener PC-en hans automatisk må ha koblet seg på et svindyrt russisk mobilnett.
- Jeg har ikke klikket meg inn på noe russisk nett med viten og vilje, og jeg har aldri vært i Russland, sier Haug, og viser til at han ikke har fått passet sitt påskrevet der.

Svindyrt
Spesifisert regning fra NetCom nevner ingen spesiell russisk operatør – bare «Mobildata utland». Men det er flere russiske mobiloperatører som nordmenn benytter for 125 kroner per megabyte via NetCom – blant annet MegaFon, som har sterk dekning på Kolahalvøya.

Vanskelig å få bukt med

Kommunikasjonssjef i NetCom, Øivind Vederhus kommenterer:

- Vi kjenner til problemet. Det skyldes at PC-er og mobiltelefoner vil koble seg til det sterkeste signalet de finner, sier Vederhus til Finnmarken.

Han forklarer at langs den norsk–russiske grensa er det på russisk side satt opp kraftige sendere med uheldig signalretning.

- Men problemet er jo vanskelig for oss å få bukt med. Vi kan jo ikke ta oss over til Russland og ta ned sendere, sier Vederhus.

- Dette er det mest ekstreme tilfellet jeg har hørt om. Det er helt utrolig. Det høres ut som om han har hatt maks uflaks, sier Vederhus.

Fordi – bare uker etter at Haug fikk regningen sin på sms, innførte NetCom automatisk sikkerhetsnett for å unngå fakturasjokk. I dag får man varsel-sms dersom forbruket av mobilt internett i utlandet nærmer seg 495 kroner i løpet av en måned. Man må aktivt trosse denne advarselen, ifølge NetCom.

Nå har selskapet og Svein Arne Haug (62) kommet til enighet om sjokkregningen for nettsurfing på hytta i Norge.

- Ja, vi har kommet til en løsning som kunden ble glad for. Han betaler 10.000 og så tar vi resten av kostnaden, sier kommunikasjonssjef i NetCom, Øyvind Vederhus til Finnmarken.

Han håper sikkerhetsnettet som NetCom innførte 1. juli betyr slutten på slike episoder.

annonse

Les også

Loading