Tek.no

Nyhet

Lek deg med barnas julegaver

Ole Morten Knudsen
25 Des 2007 17:00

Mange barn ønsket seg dataspill til jul.
Det er ikke få som har fått dette ønsket oppfylt.
Det er ingen grunn til at ikke du skal ta del i moroa.
Les også:
Her er årets spillgaver.
Julens 10 onlinespill er her.
Tjente 50.000 på sønnens dop.

Ukjente gaver
Det er ikke nødvendigvis bare du som har gitt spill i gave til barna denne julen. Både besteforeldre, andre i familien og venner kan ha sett sitt snitt til å kjøpe inn det poden hadde øverst på ønskelista.
På den annen side er det ikke alle spill som er beregnet på barn, det kan derfor være grunn til å ha et våkent øye med hva barnet faktisk har fått. Det tilsier ikke at du nødvendigvis behøver å ta frem pekefingeren.

Sjekk merking

- Spill er i utgangspunktet en positiv ting, men ikke alle spill er beregnet på barn. Vi anbefaler derfor at du sjekker merkingen på spillene og gjerne er med å prøver ut den nye gaven, forklarer Thomas Hepsø, rådgiver i Medietilsynet.

De hadde før jul en stor kampanje sammen med organisasjonen Elektronikkbransjen hvor de opplyste forhandlere og kjøpere om hva spillene som selges faktisk inneholder. Dette kan du selv se ut fra hvordan spillene er merket.

Denne merkingen er gjennomført i samarbeid med Pan European Game Information (PEGI) som er et europeisk samarbeid om spillmerking.

Foreldre ligger bak

For Medietilsynet er det viktig å gjøre folk oppmerksomme på at spillindustrien har utviklet seg kraftig de siste årene. Det har kommet en rekke spill som er ment for et voksent publikum med stor realistisk fremstilling. For barn kan slike realistiske skildringer av for eksempel vold virke svært skremmende.

Mange foreldre har derimot liten innsikt i hva barnas spillverden bringer med seg. Det er derfor viktig at de voksne ikke bare følger med på selve merkingen, men også selv setter seg inn i hva dette dreier seg om.

Via samarbeid skapes det større tillit hos barna og voksne som forstår hva barna faktisk holder på med har langt bedre utgangspunkt for å sette fornuftige grenser.

Hva skal du gjøre?

Hvis barnet for eksempel har mottatt et spill fra andre med høy aldersgrense, så er det ingen grunn til å gå rett til søppelkassa. Sjekk heller merkingen grundig og om denne ikke virker for ille, så kan du sette deg ned og spille sammen med barna.

Om spillet da viser seg å være for mye av det gode er det lov å sette foten ned, men da har du gjort en grundig vurdering som nok vil virke rettferdig på barna.

Gode råd

Medietilsynet har ellers følgende råd om dataspill og barn:
Engasjer deg - Engasjer deg i barnas spillverden Snakk sammen om det barna opplever via spillene. Hjelp barna å forholde seg realistisk til det de ser og hører. Spill gjerne sammen med barna.
Lær av barna - Når det gjelder spill er det ofte barna som er ekspertene. Du kan lære mye av barna, som sitter med mye kunnskap om spill.
Inngå avtaler - Inngå avtaler med barna om når og hvor mye de kan spille. Vær tydelig: ikke akke spill er egnet for barn. Si hva du mener og hvorfor.
Plasser datamaskinen synlig - Ved å plassere spillkonsollen eller PC mer synlig i hjemmet, kan du lettere ta del i barnas interesser og se hva de spiller.
Lag andre aktiviteter - Ta en pause fra skjermen. Barn som kjeder seg uten dataspill har behov for andre aktiviteter i fritiden.
Kjenn spillene - Sjekk aldersmerkingen og sett grenser. Rådfør deg med andre som har innsikt i spillverdenen.
Snakk med andre foreldre - Snakk med andre foreldre og del erfaringer om spillvaner med disse.
Vær et forbilde - Selv om du ikke spiller selv kan du godt fungere som et forbilde. Innta en holdning om spill og snakk med barna dine om det.
Med disse tipsene skal du være godt rustet for å tre inn i barnas spillverden. Ikke minst har du fått mange gode grunner til selv å spille en runde eller to.

Dette betyr symbolene på spillesken

I tillegg til anbefalt aldersgrense så vil du finne disse symbolene bakpå spilleskene:


Spillet kan vise hendelser eller situasjoner der rusmidler blir brukt.


Spillet inneholder skildringer av, eller materiale som kan oppmuntre til diskriminering.


Spillet inneholder voldsskildringer.


Spillet kan inneholde verbalt eller skrevet språk av en grov art.


Spillet kan vekke redsel eller virke skremmende på små barn.


Spillet skildrer nakenhet og/eller seksuell atferd eller seksuelle hentydninger.


Spillet oppmuntrer til gambling/pengespill.


Spillet kan spilles online.

annonse

Les også