Tek.no

Nyhet

Årets verste IT-ulykker

Ole Morten Knudsen
4 Des 2007 14:00

Det norske IT-selskapet Ibas har spesialisert seg på å rekonstruere data.
Hit kommer personer som har ødelagt harddisker og sluppet mibilen i toalettet.
I de fleste tilfeller går det bra, men noen data er rett og slett uoprettelige.
Les også:
Håpløse teknoprodukter.
Dette googler nordmenn på.
10 gratis julespill for helgen.

Ikke gjør vondt verre

Ibas har i dag sluppet det de mener er de verste datatap-ulykkene i 2007. Her er det mange som nok har vært bekymret for at viktige minner og data har gått tapt. Noen av historiene er da også rimelig morsomme.
-  Skulle man være uheldig å havne i en lignende situasjon, er vårt råd å konsultere profesjonelle før man gjør noe som helst på egenhånd. Egen knoting gjør ofte vondt verre, og kan gjøre det svært vanskelig, noen ganger umulig, å gjenskape dataene selv for våre eksperter, sier Øyvind Nyland, avdelingsleder i Ibas i pressemelding.
Her er Ibas liste over de verste datatap-ulykkene i 2007:

10. En real datavask
En noe urolig kvinne ringte til Kroll Ontrack og sa hun hadde klart å "vaske bort alle dataene". Datavasken var ikke av den typen de fleste forbinner med uttrykket. Kvinnen hadde rett og slett latt USB-pinnen ta en runde i vaskemaskinen. Dette medførte klart problemer med å fremskaffe dataene neste gang minnepinnen ble satt inn i maskinen.
Hvor mange grader minnepinnen ble vasket på sies det ingenting om.

9. Fiskespill

At fisking krever god tålmodighet er velkjent. Om du ikke har nok av dette og tar med deg en bærbar maskin på tur for å spille litt mens du venter på napp bør du kanskje holde deg hjemme. En uheldig mann fikk erfare dette da han reiste seg i robåten og mistet balansen.

Mannen datt i vannet og maskinen fulgte med. Heldigvis fløt mannen, det gjorde ikke maskinen. Han fikk den heldigvis opp igjen og dataeksperter klarte å redde innholdet.

8. Bryllupet som forsvant

En bryllupsfotograf var litt snar i svingene og klarte å overskrive noen bestillingsbilder fra et bryllup med andre bilder. Full av angst oppsøkte han eksperter som hjalp han med å finne frem de forsvunne bildene.
Brudeparet, som var på bryllupsreise, kom lykkelig hjem til flotte bilder. Den dag i dag vet de fortsatt ikke hvor nære de var at minnene fra den store dagen forsvant.

7. Harddisk på syre
Å være både vitenskapsmann og teknologisk har både i fiksjonen og den virkelige verden ofte vist seg å ha uheldige følger. Det ble heldigvis ikke mer enn noen personlig katastrofe da en uheldig vitenskapsmann sølte syre på sin eksterne harddisk.
Vitenskapsmannen var redd dataene var etset inn i evigheten, men dataene ble utrolig nok reddet ifølge Ibas.

6. Med minnepinnen som våpen

I Australia kom to kolleger i heftig krangel. Hva slags skade det skal utrette vites ikke, men en av slåsskjempene kastet i alle fall sin minnepinne mot kollegaen. Minnepinnen, med store mengder foretningsdata, lander på gulvet og knuser.
Neste gang anbefaler vi mannen å heller kaste PC-en. Den gjør langt mer skade om ting absolutt skal kastes rundt.

5. Nedsmeltede CD-er
Etter en kraftig brann ble det meste av et kontorlokale tatt av flammenes rov. Kun noen få CD-er slapp unna, men disse var ikke helt uten skader. Tvert i mot hadde de smeltet fast i coverene sine.
Det ble ifølge Ibas en stor jobb, men dataene ble til slutt reddet.

4. Irriterende harddisklyd

En britisk forsker irriterte seg kraftig over lyden av harddisken som gikk rundt. For å bli kvitt ulyden drillet han et hull i harddiskens deksel og helte like godt i en dose smøreolje.

Ifølge Ibas tok dette knekken på ulyden, dessverre fikk også harddisken samme skjebne.

3. Heftig fallskjermulykke

Kroll Ontrack fikk inn et hardt skadet kamera. Det hadde blitt brukt i en fallskjermtest som gikk fullstendig galt. Fallskjermen hadde ikke åpnet seg og med det gikk kameraet rett i bakken. Heldigvis var ingen mennesker med på testturen.

Dataene lagret på kameraet ble faktisk reddet og de uheldige eierne kunne i det minste beundre kameraets siste tur.

2. Irriterende småkryp

En thailandsk fotograf fikk en maurinvasjon i sin eksterne harddisk. Av frykt for at de skulle ødelegge dataene ga han den en kraftig dusj med insektsspray.
Følgen av dette var ikke bare at maurene døde, det gjorde nemlig også harddisken.

1. Frest bærbar

Første plass i Ibas sin kåring går til en noe uheldig historie fra Østfold. En kvinne på vei hjem fra jobb hadde problemer med å få bilen opp den siste bratte, glatte bakken. Hun lot derfor bilen stå og med laptop, handleposer og treningsbag la hun på vei til fots det siste stykket. Heldigvis kom naboen forbi med traktor og snøfreser. Han tilbød selvfølgelig kvinnen sin hjelp og alle sakene ble derfor plassert i traktorens grabb. 

Lykkelig letthendt gikk så kvinnen bak traktoren som freste vekk snøen. Lykkelig inntil traktoren stopper og det kommer en merkelig røyk ut av freseren. Det viser seg at naboen ved et uhell har mistet alle sakene ut av grabben og snøfreseren har gjort sitt. Både handleposer og treningsbagg har flydd glatt gjennom. Laptopen har derimot satt seg fast.

Visen ender med en tur til ekspertene som makter å redde ut dataene fra maskinen. Dette på tross av at harddisken hadde fått seg et kraftig slag som du kan se av bildet.

annonse

Les også