Nå kan du ta legesjekken med mobilen

Sjekk det vanvittige tilbehøret som har kommet på markedet.

Side 1

Foruten termometer og plaster, er det sparsomt med medisinsk utstyr i norske hjem. Alt for ofte må vi gå til fastlegen for enkle undersøkelser som kunne vært gjort hjemmefra. Det kan det snart bli en slutt på. Nye dingser til smarttelefonen lar deg måle alt fra hjerte og lunger til beinprotesene hjemmefra, og kan til og med rådgi deg om det er vits å gå til legen eller ikke.

Les mer: – Snart vil folk sjekke kroppen like ofte som som de sjekker e-posten

Her har vi samlet ti av de medisinske superdingsene som leder an i utviklingen om fremtidens behandling.

ULTRALYD PÅ MOBILEN:
Mobisante MobiUS SP1

Dette er verdens første ultralydsystem for smarttelefoner. Det selges som et komplett sett med en spesialisert smarttelefon og en ultralydprobe som er festet med kabel og overfører video direkte til skjermen. Selskapet jobber også med en løsning som kan brukes sammen med Windows-baserte nettbrett.

HELSESJEKK PÅ SEKUNDER:
Scanadu Scout

Denne trådløse sensoren for iPhone kan måle puls, pusterytme, temperatur og flere andre medisinske data på bare noen få sekunder. Målingen skjer ved at du holder sensoren med to fingre og dytter den mot tinningen. Selskapet jobber også med en urinmåler som kan avsløre om du er gravid, samt diagnostisere nyreproblemer, urinveisinfeksjon og komplikasjoner under svangerskap.

STYRER FOTEN MED MOBILEN:
Orthocare Foot + Ankle

Mens de fleste brukere av fotproteser i dag må besøke legen for å justere protesen, har det amerikanske selskapet Orthocare utviklet en kunstig fot som kan reguleres fortløpende fra smarttelefonen. Et klikk kan heve og senke hælen fortløpende for komfort, etter hvilken sko man bruker og om man vil gå, løpe eller stå på ski.

Se flere utrolige dingser på neste side »

Side 2

MÅLER HJERTET

Alivecor Heart Monitor

Måler hjerteslag og puls gjennom fingertuppene. Kan brukes av medisinsk personell på farten for å fastslå om en person har en normal hjerterytme. Måleren er utformet som et deksel til iPhone 4 og 4S, og krever at du laster ned en egen app fra App Store. Måleren ble godkjent til bruk av helsepersonell av amerikanske helsemyndigheter i desember 2012, og har allerede bidratt til å redde flere liv.

MIKROSKOP I LOMMA
CellScope Smart Otoscope

Mikroskop som festes på smarttelefonen og gir brukeren muligheten til å undersøke det indre øret, for eksempel til barn med øreverk. Bildene kan sendes til ørelegen, som gjør en fjerndiagnose. Det planlegges også en utgave for dermatologoer som vil ta høyoppløste nærbilder av huden.

PILLEBOKSEN SOM PASSER PÅ DEG
Abiogenix uBox

Pasienter som ikke klarer å etterleve legens instruksjoner om når de skal ta pillene sine er et stort problem for helsevesenet. uBox skal løse dette ved å overvåke hvilke piller pasienten faktisk tar og når. Pilleboksen synkroniserer seg med pasientens mobiltelefon via Bluetooth og sender en varsling når det er på tide å ta en pille. Én av de 14 pillelukene åpner seg, og dersom pasienten er sta eller forglemmer seg kan et varsel sendes til pårørende eller legen din.

MÅLER DIETTEN DIN MED PUSTEN
Breezing

Ny teknologi gjør det mulig å analysere forbrenningen din simpelten med å måle oksygenopptaket ved inn- og utpust, kombinert med vekten og alderen din. Det amerikanske selskapet Breezing har nå utviklet en trådløs måler som kobler seg mot Android-smarttelefoner med Bluetooth og en egen app. Brukeren kan følge utviklingen sin i kaleriopptaket og om man forbrenner mest fett eller karbohydrater, og foreslå en passende diett ut fra målingene. Selskapet håper å ha enheten klar for salg innen mai.

Se flere utrolige dingser på neste side »

Side 3

MÅLER FOR DIABETESPASIENTER:
iBGStar

Denne glukosemåleren kobler seg trådløst til iPhone og iPod Touch og lar deg måle og analysere blodsukkernivåene i kroppen. Brukeren drypper en dråpe blod fra fingeren på en utskiftbar sensorstripe, og det skal så ta seks sekunder til du får resultatene. En egen app på mobilen lar deg følge blodsukkernivået, inntaket av karbohydrater og insulindosene du tar over tid.


EN KOMPLETT MEDISINSK MOBIL
Lifewatch V

Denne israelske smarttelefonen kan ta syv forskjellige tester – hjerteaktivitet, puls, temperatur, blodsukker, oksygenopptak, kroppsfett og stress – ved simpelten å plassere hendene på sensorene på telefonen og vente ti sekunder. Den kan også hjelpe deg å planlegge rett diett. Telefonen kjører operativsystemet Android, og lar deg enkelt dele resultatene med en lege, sykepleier eller familiemedlemmer.

EGEN INHALATOR FOR ASTMABARN
GeckoCap

Astma er en av de mest utbredte kroniske sykdommene i den vestlige verden, og fører til utallige sykehusinnleggelser for barn. Denne nye inhalatoren for astmapasienter skal hjelpe barn å inhalere regelmessig og etterfylle inhalatoren når det trengs. En egen app på mobilen lar deg sette mål sammen med barna og belønne dem når de når målene. Foreldrene kan selv sjekke hvor ofte inhalatoren blir brukt og følge med på at helsetilstanden til barnet ikke forverrer seg.

Dette er bare begynnelsen...

Medisinske sensorer for smarttelefoner er ennå i startgropen, og spås en rivende utvikling de neste årene. Den hellige gral for bransjen er å lage en håndholdt medisinsk skanner, som kan skanne pasienter og diagnosere et vidt spekter av sykdommer på stedet, slik som den medisinske "trikorderen" i sci-fi-serien Star Trek.

Les mer: Skal skanne sykdommer på direkten som i Star Trek

Les også
Google jobber med "passord-piller"
Les også
Apple vil la deg selge apper du ikke liker
Les også
Photoshop satser på lommeformat
Les også
Apper du må ha på mobilen: Her er ukens anbefalte apper
Les også
Ukens anbefalte apper: Sjekk ukens anbefalte apper
annonse