Tek.no

Nyhet

Blinde Kathy kan endelig se igjen

Bionisk øye ga henne synet tilbake, og blir tilgjengelig allerede i år.

FndFightingBlindness·
3 Juli 2013 10:41
annonse

Forskere i USA har laget et "bionisk øye" for å hjelpe pasienter som har mistet synet til netthinnebetennelse eller andre typer degenerative øyesykdommer.

Videokamera og øyeimplantat

Det nye utstyret, som er utviklet av den amerikanske øyeklinikken ved University Hospitals, består av flere deler. Den aller viktigste delen er en en sensor som kobles direkte til synsnerven bak øyet. Denne får tilsendt data fra et par briller pasientene har på seg, som filmer alt som skjer.

Videosignalet blir sendt til implantatet bak øyet, som kalles Argus II. Det revolusjonerende implantatet tolker videosignalene som kommer inn, og stimulerer aktive celler i netthinnen som sender signaler videre til synsnerven.

Viser bare gråtoner

Systemet er fortsatt ikke avansert nok til å vise bilder på mer enn 50 - 60 piksler i svart, hvitt og gråtoner, men det skal være nok til at pasienter kan se kontrastfylte bilder og navigere seg gjennom dører og åpninger.

annonse

En av de første pasientene som fikk prøve øyeimplantet var amerikanske Kathy B som hadde vært blind i lang tid. I en Youtube-video forklarer hun at den største åpenbaringen for henne var at hun nå endelig kan se bevegelse, og se om noe er foran henne uten å strekke ut hånden.

— Da jeg gikk ut av huset mitt og ut i parken kunne jeg ikke si annet enn «wow», fortalte hun under lanseringen av produktet.

Kommer i år

Argus II-implantatet vil være tilgjengelig i USA i løpet av året ved 12 ulike klinikker. Pris er foreløpig ikke kjent, men kjenner vi det amerikanske helsevesenet blir det neppe billig.

Det er allerede planlagt en oppfølger til Argus II som vil komme med farger og forhåpentligvis en bedre oppløsning enn dagens system.

University Hospital er ikke de eneste som vil gi synet tilbake til blinde:
Slik skal blinde se igjen »

(Kilde: Ars Technica)

annonse

Les også