Til hovedinnhold

Videoredigering i skyene

Norske WeVideo gambler på raskere nettlinjer med sin skybaserte programvare.

WeVideo, All Rights Reserved

WeVideo er helt avhengig av raske Internett-linjer for at deres produkt skal lykkes. Videoredigeringsprogramvaren deres befinner seg nemlig i nettleseren.

– Over ADSL tar det lang tid å laste opp video, men med fiber eller 4G-nett som har like stor opplastingshastighet som ned, går det raskere. Nettverkene blir bygget ut i en rasende fart, sier Bjørn Rustbergaard.

Han er produktsjef i WeVideo og har naturlig nok tro på at folk flest får raskere nett etter hvert.

– Vi jobber med forhåndskomprimering av video før den lastes opp til våre servere, men det blir nok kun en funksjon i programvaren for mobiltelefoner, sier han.

Les også: Slik redigerer du video på YouTube

Avtale med Disney

Tanken bak produktet er at man fritt skal kunne bytte mellom hvilke enheter man jobber med.

– De som har behov for best mulig resultat kan laste opp video-filene i beste kvalitet fra kameraet, så kan de jobbe med videoen senere og fortsatt ha beste kvalitet tilgjengelig, sier produktsjefen.

Det er også mulig å være flere brukere på samme prosjekt, slik at man kan samarbeide om klippingen.

Ved å ha programvaren i nettskyen kan WeVideo skalere kapasiteten etter behov.

– Alle tjenestene våre er på Amazon sine servere. Etter hvert som alle tar opp i 1080p begynner lagringsplass å bli viktig. Vi trenger infrastruktur som kan skaleres opp og ned etter behov. Da er det ikke så mange andre alternativer enn Amazon, forklarer Rustbergaard.

Skalering var viktig for WeVideo da de i 2012 leverte programvaren bak Disneys reklamekampanje for The Avengers, hvor fans selv kunne klippe en trailer til filmen fra råmaterialet fra studioet.

– Vi fikk virkelig testa hvor bra systemet skalerte med The Avengers, konstaterer produktsjefen.

Les også: Ta opp 360-graders video

Mobilapplikasjoner

WeVideo startet som en knoppskytning fra det norske selskapet Creaza, som leverer kreative verktøy til skoler i Europa.

– Vi hadde allerede i 2002 et prosjekt for Norsk filminstitutt hvor vi lagde en enkel filmklipper for nettleseren hvor barn og unge kunne lage sin egen trailer for et fiktivt realityprogram. Poenget var å vise hvor mye makt klippere har i forhold til det endelige resultatet, forteller han.

I 2011 ble WeVideo dannet som eget selskap.

– Den første versjonen som er noe i nærheten av det vi har i dag, laget vi i 2007. Siden den gang har det jo selvsagt vært en gradvis forbedring, sier Rustbergaard.

De siste to årene har de fokusert på bedre visuell kvalitet og nye brukergrensesnitt.

– Vi har tre forskjellige brukergrensesnitt man kan velge mellom, avhengig av erfaringsnivå. Så har vi jobbet en del med å få på plass mobilapplikasjoner også, sier han.

Android-utgaven av programvaren til WeVideo ble lansert i slutten av februar og Rustberggaard forteller at versjoner til iOS og andre plattformer kommer etter hvert.

Les også: Magic Lantern til 5D Mark III

Det enkleste brukergrensesnittet i WeVideo. .Foto: WeVideo, All Rights Reserved

California-baserte nordmenn

Selv om syv av de om lag 20 ansatte i firmaet er nordmenn, har de valgt å etablere seg i Palo Alto, California i USA. I Silicon Valley finner man store teknologigiganter som Google og Facebook, som er nyttige å samarbeide med.

– Vi hadde et samarbeid med Google hvor vår tjeneste var integrert med YouTube for redigering i nettleseren. Det å møte Google i Palo Alto gjorde det lettere å få på plass den avtalen, forteller Rustbergaard.

WeVideo var også en av tjenestene som var integrert med Google Drive da det ble lansert i 2012.

Med avtalen med Google i boks ble det lettere for WeVideo å skaffe seg investorer. I 2012 skaffet de seg over 19 millioner dollar i risikokapital.

– Avtalen med Google var viktig for oss. Vi hadde aldri greid å hente inn den mengden penger uten det partnerskapet. Slike avtaler kvalitetssikrer teknologien vår, sier han.

WeVideo har også en avdeling i Oslo og en i Romania.

Les også: Nyskapende fullformatbrikke for video

Den halv-avanserte tidslinja i WeVideo er en av tre mulige tidslinjevalg. .Foto: WeVideo, All Rights Reserved

Støtter flere tjenester

WeVideo kan importere video fra flere forskjellige kilder, blant annet fra DropBox, Google Drive, Flickr og Instagram. Man kan også laste opp direkte til tjenesten fra netteleseren.

I gratisutgaven kan man kun eksportere video opp til 15 minutter per måned, i 480p oppløsning. Trenger man lengre klipp og høyere oppløsning må man betale ekstra for de funksjonene.

WeVideo støtter eksportering direkte til blant annet Google Drive, Vimeo og Youtube.

Man kan velge tre forskjellige brukergrensesnitt etter hvor erfaren man er. I den enkleste utgaven kan man kun legge klipp etter hverandre, endre lengde og gjøre enkle justeringer. Det mest avanserte brukergrensesnittet gir adgang til mer avanserte funksjoner som fargekorrigering og overganger. Midt i mellom finner man en mellomting, som kan være mer oversiktlig for nybegynnere enn det mest avanserte grensesnittet.

I tjenesten finnes det også flere kunstfiltre, overganger, lydeffekter og bakgrunner man kan bruke i videoene sine.

Prøv WeVideo her eller i Google Play.

Les også: Slik filmer du med speilrefleks

Kilder:
WeVideo
TechCrunch
Wikipedia

Mer om
annonse