Til hovedinnhold

Her er motorene i årets nye mobiler

Kraftige systembrikker får plass på en fingernegl.

Nvidias Tegra 3-brikker over en Nvidia GF100/GTX400-brikke. Den største brikken hører hjemme på vanlige, store skjermkort.
Asus Transformer Prime var første produkt på markedet med Tegra 3.
Stadig flere produsenter lager sine egne systembrikker. Nytt av i år er at også Huawei og Sony gjør det.

Tidligere i år besøkte vi Nvidias amerikanske hovedkvarter i California. På turen innom fikk vi demonstrert teknologien som brukes for å feilsøke i brikkene, og vi fikk med oss noen vareprøver utenom det vanlige.

Det dreier seg om Nvidias Tegra 3-brikker for mobiltelefoner og nettbrett. Dette er den første systembrikken med fire kjerner som var laget ene og alene for mobiltelefoner og nettbrett. Flere brikker har blitt lansert siden, men Tegra 3 er fortsatt den eneste av dem som er i salg.

Datamaskin på en brikke

Tegra 3 er en såkalt System on Chip. Det betyr at den er en hel liten datamaskin på én enkel brikke.

I tillegg til de fire prosessorkjernene, har Tegra 3 en ekstra prosessorkjerne som tar seg av bakgrunnsprosesser. Det er denne som sørger for at innboksen din er synkronisert selv om nettbrettet eller mobilen har ligget i dvale.

Nvidia er mest kjent for å lage grafikkprosessorene i skjermkort. Akkurat som i heftige skjermkort er det en GeForce-variant som står i Tegra 3-brikkene. Denne er imidlertid en hel del svakere enn de du kjenner fra PC-verdenen. Her er det naturligvis snakk om å bruke minst mulig strøm og å generere minst mulig varme.

Noen av produktene med Tegra 3

Dette er konkurrentene

I dag er det mange slike løsninger i salg. Nvidia må finne seg i å konkurrere med Qualcomm og Texas Instruments. Snapdragon-brikken fra Qualcomm var den første mobile systembrikken som brøt 1 GHz-grensen, og den ble kanskje først og fremst kjent i HTCs Windows-telefon HD2.

Også Snapdragon-plattformen er på vei i ny skrud. De nye prosessorkjernene heter Krait og skal gi betydelig bedre ytelse enn de gamle Scorpion-prosessorene. Foreløpig er det ikke produkter basert på dem i butikkene, men telefoner og nettbrett basert på Krait er rett rundt hjørnet.

Snapdragon S4 (Krait)

Texas Instruments OMAP4460

En nyere utgave av Texas Instruments OMAP-plattform er på vei, men foreløpig er det ikke annonsert hvilke produkter som vil kjøre den. Den nye brikken er kjent som OMAP4470.

Produsentene kommer

I tillegg til at flere selskaper konkurrerer om å levere systembrikker, blir det stadig flere mobilprodusenter som utvikler sine egne. Apples A5- og A5X-brikker er blant de mest kjente. Det er også Samsungs Exynos-brikker.

Under Mobile World Congress viste også Huawei frem en telefon basert på sin egen firekjerners systembrikke. I tillegg til de fire ARM-baserte prosessorkjernene, har brikken en grafikkdel som Huawei har laget i samarbeid med en av de store brikkeprodusentene. Grafikkdelen skal ha hele 16 kjerner.

I tillegg til de brikkene vi har nevnt allerede, har Sony fortsatt et aldri så lite samarbeid med svenske Ericsson. Et annet av Ericssons samarbeidsprosjekter, ST Ericsson, lager nemlig systembrikker. To av Sonys nye Xperia-telefoner er basert på ST Ericssons nye tokjernebrikker.

Kjente spesialbygde brikker

Nvidias sjef for Silicon Failure Analysis, Howard Marks, bruker mye dyrt utstyr for å feilsøke selskapets brikker.

Må feilsøkes

Selv om det fins mange brikkeprodusenter på markedet nå, er så godt som alle prosessorkjernene basert på design fra selskapet ARM. ARM lager ikke selv fysiske enheter. De lager bare brikkedesign som andre lisensierer.

Likevel gjøres større og mindre tilpasninger på disse designene av produsentene selv, og det betyr at det må en del feilsøking og kvalitetskontroll til. Da vi besøkte Nvidias hovedkvarter fikk vi snakke med mannen som er hovedansvarlig for denne kvalitetskontrollen. En lengre sak med intervju og bilder er på vei.

Vil du lese mer om besøket vårt på Nvidias hovedkvarter?
Rapport fra innsiden: Nvidia

Mer om
annonse