Til hovedinnhold

Ny Lightroom rett rundt svingen

Betaversjon av Adobe Lightroom 4 sluppet.

Skjermdump

Den etterlengtede oppdateringen av Adobes Lightroom-program er rundt hjørnet. Bilderedigeringsprogrammet har blitt veldig populært for både proffer og amatører, mye på grunn av den effektive arbeidsflyten som programmet byr på. Likevel har programmet hatt noen mangler, med fravær av videostøtte som kanskje en av de større. Med Lightroom 4 håper Adobe å gjøre programmet mer komplett, ved å gi deg muligheten til å jobbe med video direkte inne i programmet. Det skal nå være mulig å bruke mange av bildebehandlingsfunksjonene vi allerede kjenner fra Lightroom til å behandle video, noe som høres ut som et stort framskritt.

Ikke bare video
For dem som bryr seg heller lite om video, fortvil ikke, Lightroom 4 ser likevel spennende ut. Håndtering av filer i biblioteket skal være enklere og by på flere muligheter enn før. I tillegg skal bildebehandlingen blitt ytterligere forbedret, med spesielt fokus på skygge- og høylysbehandling. For de av dere som liker å dele bildene deres, også i et fysisk format, har nå Lightroom 4 muligheten til å lage fotobok ut av bildene. Lightroom 3 hadde en egen modul som tok seg av printing av bilder, men Adobe skal nå ha laget en egen bok-modul. Her er det mange forhåndslagde maler, og et hav av tekstmuligheter. I følge Adobe skal det nå være veldig enkelt å sette sammen din egen fotobok.

Dette er moduloversikten til Lightroom 4 Beta.

På bildebehandlingsfronten blir nå Lightroom enda mer komplett. Programmets mangler på selektiv behandling av enkelte områder i et bilde, har gjort at mange likevel bruker Photoshop ved siden av, for mer avansert behandling. Nå skal Lightroom 4 i større grad minske behovet for Photoshop som støtteprogram. Nye funksjoner er blant annet en egen kost som gir deg muligheten til å justere hvitbalansen flere steder i bildet, uten at det påvirker hoved-hvitbalansen. I tillegg er selektiv støyreduksjon innført.

Er du typen som sender mange bilder til venner og familie, eller kanskje kunder? Nå kan du sende bildene direkte fra Lightroom. Støttede mailkontoer er blant annet Gmail, Hotmail og Yahoo! Mail. Dette bør gjøre arbeidsflyten enda raskere.

Slik ser kart-modulen til Lightroom 4 Beta ut.

Flere moduler
For dere som er helt grønne på Lightroom, kan vi kort gi en introduksjon. Programmet er delt inn i flere forskjellige moduler, som isolert skal ta hånd om en eller flere spesifikke oppgaver, men som i sum skal gi deg et komplett bilde- og arkiveringsprogram. Library er selve biblioteket, eller arkivet om du vil. Develop er modulen hvor selve bildebehandlingen skjer. I tillegg har vi modulene web, print og slideshow. Som sagt tidligere, har nå Lightroom 4 også en modul for bøker, men det er ikke alt. Programmet har også inkludert en egen modul de kaller maps. For deg som er fan av å ha oversikt over hvor du har tatt bilder, bør dette være interessant.

Når den ferdigtestede Lightroom 4 kommer ut, har vi ingen informasjon om, men når du laster ned betaversjonen får du beskjed om at programmet vil være aktivt ut mars. Det er vel dermed ikke et skudd i blinde å anta at ferdigversjonen vil komme på vårparten. Betaversjonen kan lastes ned fra Adobes sider.

annonse