Slik fjerner du Android-reklamen

Finn ut hvilke apper som spammer mobilen din.

Disse appene har tilleggsfunksjoner for reklame, men ikke "air push".

Android Market bugner av apper, men ikke alle er like hyggelige å laste ned til mobilen. Stadig oftere opplever vi at gratisversjoner av apper sender reklame til mobilen via såkalt "air push".

Dette innebærer for eksempel at du får beskjed i "dra-ned-panelet" på Android-mobilen din at en ny bil til et bilspill er tilgjengelig for nedlastning. Du kan også oppleve å få tilbud på produkter eller tjenester i toppmenyen. Trykker du på linken blir du sendt videre til en tvilsom nettbutikk.

De fleste vil gjenkjenne slike "air push"-meldinger som søppel, men likevel er det irriterende å få flere slike meldinger om dagen som må fjernes. Hvis du nylig har lastet ned flere apper fra Android Market, kan det imidlertid være vanskelig å finne ut hvilken av appene som sender deg søppelet.

Det finnes en app for nesten alt

"There's an app for that!" er et kjent uttrykk i smartmobilbransjen, og det er ikke så alt for langt unna sannheten nå. Ettersom flere brukere har irritert seg over plagsomme "air-push"-meldinger, har hjelpsomme apputviklere kommet med app-løsninger. Det finnes flere slike apper, men den vi har best erfaring med heter Addons Detector.

Addons Detector har oppdaget de 3-4 "air-push"-problemene vi i redaksjonen har støtt på i forbindelse med app-testing det siste halvåret. Med et tastetrykk skanner du alle appene som er installert på Android-mobilen din, og etterpå vises hvilke som bruker "push notification". Merk at legitime apper som eksempelvis Rema 1000-appen eller SoundTracking også kan dukke opp i listen, så da gjelder det å finne en app som kanskje virker litt mer tvilsom. Trykker du på denne kan du avinstallere den umiddelbart, og da vil sannsynligvis de irriterende meldingene forsvinne helt.

Push Notification Ads havner i "dra-ned-menyen".

Med Addons Detector kan du også se andre typer tilganger. Blant annet vises hvilke apper som rapporterer til analysetjenestene Google Analytics og Flurry, samt apper som inneholder reklame, utviklerverktøy og spillfunksjoner som Open Feint. På generelt grunnlag trenger du ikke bekymre deg så veldig mye for disse, med mindre du ikke vil at Google og andre skal få vite noe som helst om din nokså anonyme bruk av appene du har lastet ned.

Last ned Addons Detector gratis i Android Market

Norsk alternativ

Foreløpig er det i hovedsak Android Market som opplever at noen apper sender ut plagsomme eller potensielt skadelige "air push"-meldinger. Dette fordi Android-utviklere har ganske fritt spillerom når de designer apper, i motsetning til spesielt iOS-utviklere.

Selv om vi har gode erfaringer med Addons Detector, kan vi også nevne at det finnes alternativer. Blant annet har den norske utvikleren som kaller seg Dan Bjørge laget en app som kalles AirPush Detector som er bygget på åpen kildekode. Han anbefaler imidlertid selv i beskrivelsen at du heller laster ned nettopp Addons Detector dersom du ikke ser etter et open source-alternativ.

Flere smarte triks:

Les også
Irriterende Android-annonser kan forsvinne
Les også
Ukens smarteste mobiltriks
annonse