– Gro har gjort nordmenn reddere for stråling

Forskere mener Gro Harlem Brundtlands uttalelser om mobilstråling var uheldige.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland slapp en brannfakkel for ti år siden, da hun som sjef for verdens helseorganisasjon (WHO) sa at hun ble syk av mobilstråling. Nå hevder forskere at disse uttalelsene kan være skyld i at ekstra mange i Norden er el-overfølsomme.

Brundtland hevdet den gang at det måtte være strålingen fra telefonene hun reagerte på, og at telefoner som var nærmere enn fire meter utløste hodepine og ubehag.

Les kommentaren: Mobilen koker ikke hjernen din

Inntil 10 prosent av befolkningen

Forskere anslår at et sted mellom 1,5 og 10 prosent av Norges befolkning mener de reagerer på elektromagnetisk stråling. Forekomsten av slike problemer i Norge, og i Norden forøvrig skal være betydelig høyere enn i resten av verden.

En av disse forskerne ledet WHOs forskningsprogram på nettopp elektromagnetiske felter og hvordan disse påvirket helsen vår. Michael Repacholis forskningsprogram disponerte 250 millioner dollar over ti år, og i en nylig dokumentar kom han med sterke uttalelser mot sin tidligere sjef. I dokumentaren blir han spurt om han tror Brundtlands uttalelser kan ha skapt frykt i befolkningen.

– Jeg er massivt enig! Fullstendig enig! Det der var en veldig uheldig ting å si. Hun var jo den fremste innen verdens helse. El-overfølsomhet er dessuten spesielt utbredt i Skandinavia, svarer Repacholi.

Stanset forskning

Den australske forskeren fortsetter med å si at WHO-lederens påstander gjorde temaet så følsomt at det det knapt ble forsket på frem til året etter at Brundtland gikk av.

Repacholi avviser imidlertid påstander fra en bok om temaet, der det blir hevdet at han stemplet Brundtland som gal. Boken ville også ha det til at det var derfor politikeren og legen måtte forlate sjefsstolen i WHO.

– Veldig uheldig

I dokumentaren kommer også norsk kritikk mot Gro Harlem Brundtlands påstander frem.

– Det er veldig uheldig at hun i sin posisjon gikk ut og trakk skråsikre konklusjoner ut fra sine egne opplevelser, uten å basere seg på forskning. Som leder av Verdens helseorganisasjon hadde hun lett tilgang til slik informasjon, forteller forsker Gunnhild Oftedal.

Dokumentaren er publisert i magasinet Plot, og ble først referert av Stavanger Aftenblad. Brundtland har ikke ønsket å kommentere påstandene overfor avisen.

Les også: Redd for mobilstråling?

(Kilde: aftenbladet.no)

Les også
Pong iPad- og iPhone-deksler: – Bedre dekning og mindre stråling
Mer om
annonse