Tek.no

Nyhet

Dette er verdens første 3D-skrevne motorsykkel

«Light Rider» er både fjærlett, elektrisk og dyr.

Airbus
23 Mai 2016 18:31

3D-skriverteknologien gjør seg gjeldende på stadig flere områder, og har også funnet veien til kjøretøyenes verden i form av 3D-skrevne biler. Nå melder blant andre Gizmodo at også verdens første 3D-skrevne, elektriske motorsykkel er et faktum.

Motorsykkelen er produsert av selskapet Airbus, som er mest kjent for produksjon av fly, men som altså nå ønsker å innta nye markeder.

Superlett og sterk som titan

Produktet har fått navnet «Light Rider», som henger sammen med at motorsykkelen har svært lav vekt. Den veier kun 35 kilogram, hvorav selve rammen kun veier 6 kilogram. Dette skal ifølge Airbus gjøre den cirka 30 prosent lettere enn konvensjonelle e-motorsykler.

Rammedesignet er mildt sagt spesielt, men tjener et bestemt formål.
Airbus

3D-skriverteknikken som ble benyttet til å lage produktet var såkalt «selektiv lasersmelting», hvor millioner av partikler ble smeltet sammen til en aluminiumslegering ved hjelp av kraftige laserstråler. Legeringen består blant annet av et proprietært materiale som Airbus selv har utviklet, og som ifølge selskapet gjør legeringen omtrent like sterk som titan.

Unikt rammedesign

Som man kan se av bildene har motorsykkelen en ganske spesiell rammedesign. Dette har sammenheng med at Airbus brukte en algoritme som optimaliserte designet på en slik måte at materialbruken og vekten ble holdt til et minimum, men at rammen samtidig ble sterk nok til å tåle alle påkjenningene.

Motorsykkelen har en elektrisk motor med en effekt på 6 kW, kan akselerere fra 0-45 kilometer i timen på 3 sekunder og har en toppfart på 80 kilometer i timen. Batteriet skal holde til cirka 60 kilometer.

Airbus skal i første omgang kun produsere 50 eksemplarer for salg, og prisen ligger på 50 000 euro per stykk før avgifter, som tilsvarer cirka 470 000 kroner. Den blir altså ikke direkte billig. Mer informasjon kan du finne på Light Riders produktside, og se også video under.

MIT klarte å 3D-skrive en fungerende robot i én runde: Slik gjorde de det »

Les også
Dette er en elektrisk scooter du kan folde sammen
Les også
Dette skal være verdens første 3D-skrevne kontorbygning
Les også
Bortsett fra motoren så ble alt dette skrevet ut på én runde i 3D-skriveren
Les også
Ny tjeneste lar deg lage 3D-skrevne versjoner av deg selv
Les også
Denne lar deg bruke mobilen som en 3D-skriver
Les også
Her fyrer han av verdens første 3D-skrevne revolver
annonse

Les også