Til hovedinnhold

EU vil få bukt med Apples spesialkabler

Lovforslag vil ha Apple over på standardløsning.

Mobilprodusentenes hang til spesialkabler har vært et stridstema i evigheter. For noen år tilbake gikk mobilprodusentene med på en avtale som sa at Micro-USB skulle bli den nye standarden. Så godt som alle byttet standard, men Apple svarte med å produsere en overgang.

Nå melder dr.dk at det igjen rasles med sablene. Lovforslaget, som først dukket opp i september i fjor, har nå havnet på EU-parlamentets bord. Det som før var en delvis frivllig avtale, ser nå ut til å bli forsøkt gjennomført med tvang.

Det skal allerede nå være flertall i EU-parlamentet for det nye regelverket.

Les også: Krav om felles lader kan bety trøbbel for Apple

Tvilsomt at Lightning blir vekk

Men, det spørs likevel om Lightning-kabelen blir borte. Et av de viktige irritasjonsmomentene ved dagens ordning er at Apples overgang må kjøpes utenom. Forbrukeren får altså en ekstraregning for standardiseringen. Dermed kan Apple muligens snike seg unna også her ved å inkludere overgangen.

– Problemet med Apples løsning er at du må ut for å kjøpe en ny dings for å få det til å virke. Det vi legger opp til er at det skal være en universallader, som skal kunne brukes av alle, forklarer Christel Schaldemose, danske Socialdemokraternes representant i EU-parlamentet.

IDCs sjefsanalytiker i Norden, Anders Elbak, tviler på at loven vil gi noen særlig endring.

– Jeg tror i stor grad man stadig vekk kan snike seg unna med å bruke adaptere. De kunne for eksempel lagt ved en bordholder til iPhone-en. Er det en adapter, eller en lader, spør Elbak.

Tekniske forskjeller på pluggene

En annen ting som pekes på er at det er forholdsvis store forskjeller på en Lightning-plugg og dagens Micro-USB. Det er av betydning for både tilbehør, og telefonens funksjoner. Dermed kan et standardbytte også gå ut over de samme forbrukerne man ønsker å beskytte.

Lightning-kablene har imidlertid sine svin på skogen de også. Senest i november ble Apple anklaget for å selge skrot, fordi kablene skal ha svært kort levetid.

(Kilde: dr.dk)

Les også
Microsoft Wireless Display Adapter: Vi har testet Microsofts Chromecast-utfordrer
Les også
Din neste Iphone vil mangle noe
Les også
Nå er den nye USB-kontakten klar
Les også
Buksa som lader mobilen
Les også
Google må slette personlig informasjon om deg
Les også
Tok datalagring-dom i egne hender
Les også
Dette er iPhone-eiere misfornøyd med
Les også
Nå er det avgjort: Du slipper megaregning etter ferien
Les også
Krav om felles lader kan bety trøbbel for Apple
Les også
Apple anklages for å selge skrot
Les også
EU etterforsker Apple
annonse