Til hovedinnhold

Hvor vanskelig er det å skyte opp en av USAs største atomraketter?

Ikke så veldig, ser det ut til.

Veritasium/YouTube

Har du noen gang lurt på hvordan du skyter opp en av USAs største atomraketter, men ikke hatt lyst til å søke det opp, i frykt for å plinge opp på CIAs radar og bli rødlistet i USA? I så fall, frykt ikke, for vi har funnet ut av det.

Titan II-raketten er ufarliggjort, og rakettsiloen deres er nå gjort om til museum, men for bare noen ti-år siden stod den klar til angrep med en 9 megatonns atombombe. Foto: Veritasium/YouTube

I en ny video fra YouTube-kanalen Veritasium har de nemlig tatt en titt på nettopp dette. Riktignok er det en gammel rakett fra den kalde krigens dager, men den står fortsatt på plass i sin tidligere topphemmelige rakettsilo i Arizona, USA. Så OK, du lærer ikke hvordan du skyter opp en moderne atomrakett, men det er interessant å se hvordan dette ville foregått under den kalde krigen.

Raketten er av typen Titan II, og var i sin tid kapabel til å frakte en atombombe på 9 megatonn, omtrent 650 ganger så sterk som «Little Boy», atombomben USA slapp over den japanske byen Hiroshima mot slutten av andre verdenskrig.

Skremmende enkelt

På den ene siden er det betryggende å se at det ikke bare er én eneste knapp som stod mellom fred og ingen fare, og atomkrig og verdens undergang. Så fremt du hadde kommet deg inn til kontrollrommet med dine uærlige hensikter, ville du fortsatt trengt passordet for å aktivere systemet, og to ulike nøkler og helst en medhjelper for å skyte ut raketten.

Men på en annen side: Så fremt du hadde dette, passordet, nøklene, og et ekstra sett hender, ser det ikke mer komplisert ut enn at omtrent enhver idiot kan sette i gang oppskytingen på noen få minutter.

Og gamle konsepter kan fortsatt fungere: Snart kan det igjen bli mulig å kjøpe seg en plass til ISS med russernes gode, gamle romfartøy Soyuz »

(Kilde: YouTube, via CNET)

annonse