Tek.no

Nyhet

Tyske Gigaset med storsatsning på mobiltelefoner

Hevder å ha fått hjelp av de beste designerne i verden.

Odd Richard Valmot

Berlin/Tek.no: Det er lenge siden Siemens var en av de store på mobiltelefon. Men de holdt lenge på trådløse fasttelefoner, eller DECT-telefoner som vi kjente, og kjenner dem som. Mange nordmenn har stiftet bekjentskap med Siemens' egen merkevare, Gigaset. Men det var før. Det er lenge siden de kvittet seg med det selskapet også, men Gigaset lever i beste velgående og har dyttet ut 70 millioner slike apparater gjennom årene. De er nummer en i Europa og nummer to i verden på DECT.

Likevel kan det ikke ha gått de 1 300 ansatte i Gigaset hus forbi at vi kaster ut fasttelefonen i rask takt, og at det er smartmobilen som er fremtiden – og har vært det lenge.

Noen dager før elektronikkmessen IFA starter i Berlin avduket Gigaset sin første smartmobil-familie: Gigaset ME Pure, Gigaset ME og storebror Gigaset ME Pro.

Gigasetsjefen Charles Fränkl lovet telefoner med tysk design og opplevelse. Hadde han lagt til amerikansk inspirasjon hadde vi vært helt enige. Foto: Odd Richard Valmot

De to første har en 5-tommers skjerm med Full HD-oppløsning. Den største har den samme oppløsningen, men har en skjerm på 5,5 tommer. Alle kommer med Android 5.1.1.

Ligner iPhone

Ved første øyekast ser det ut som om Gigaset ikke har brydd seg om å hyre inn designere. Mer fotokopi av iPhone 5 med et islett av iPhone 6 har vi ikke sett på lenge. Likevel påstår de at de har fått assistanse av et par av de beste designerne i verden. Vi tipper de er store beundrere av Jonathan Ive. Og hvem er ikke det. Dette er med andre ord pene telefoner

Dette skal være toppen av tysk kvalitet, lovte Gigaset-sjefen Charles Fränkl fra scenen. Konstruert og designet i Tyskland i beste ingeniørtradisjon og selvfølgelig bygget i Kina. Produktene er blitt til etter å ha lyttet nøye til kunder, blir det hevdet. Noe de har til felles med alle som har lansert en telefon, så langt vi kan huske.

Stålramme

Felles for de tre modellene er at de har en ramme i rustfritt stål som omrammer et frontglass av Gorillaglass som er litt avrundet i kantene. Baksiden er enten i glass på de to dyreste, eller aluminium på den billigste. Etter å ha holdt i telefonene må vi innrømme at de er helt på høyde med de beste av konkurrentene. Designen er pen og finishen på mikronivå er utmerket.

Alle telefonene har et kamera som ikke stikker ut bak og som er beskyttet av safirglass. Men de tre modellene skiller seg på kameraoppløsningen. Den billigste kommer med et 13 MP (megapiksel) kamera, den mellomste med 16 og den største Bukkene Bruse med 20 MP. Alle har et vidvinkel frontkamera på 8 MP. De to største modellene har totone blits, mens Pure må nøye seg med entone.

Den minste Pure-modellen ser ut til å ha et bra 13 MP kamera, men vi få se hvor bra det er når testmodellen kommer. Foto: Odd Richard Valmot

Her er det ikke 4K-video, som enkelte av konkurrentene har hatt snart et par år. Alle ME-modellene stopper på Full HD. Det er kanskje greit nok. Ytterst få bruker denne muligheten.

Gigaset hevder at autofokusen på bakkameraet er eksepsjonelt rask fordi de har utviklet fokusmotoren selv. Da er det mer interessant at bakkameraet kan makrofotografere på 5 cm avstand.

Fokus på god lyd

Det er ikke lenge siden Marshall lanserte en egen smartmobil for de som var spesielt interessert i lyd. Den hadde riktignok noen spesielle funksjoner som to 3,5 mm plugger, men Gigaset har også satt inn lydstøtet. Alle telefonene har en egen lydchip som støtter alle lydformater inklusive tapsfri HD Audio opptil 24/192. De færreste hører forskjell. De har også bygget inn Divac programvare for lydforbedring, og det kunne vi høre på en rask lydtest. I tillegg støtter telefonene tapsfri Bluetooth 4.1.

Alle modellene kommer med 32 GB minne. Det er ikke mye i dag, men det er billig. Til gjengjeld er det støtte for et micro SD-kort opptil 128 GB. Putter du inn et slikt går det på bekostning av en av de to SIM-kortene. Her kan du altså ha to ulike abonnementer samtidig.

Gigasets ME-telefoner er en av de første som lanserer med den nye USB C-kontakten. Det betyr raskere alt, lading og dataoverføring og ikke minst. Du kan sette den inn begge veier. Foto: Odd Richard Valmot

Bra med strøm

Den minste modellen har et batteri på 3,32 Ah (amperetimer). Den mellomste et litt mindre et på 3 Ah mens storebror har et på hele 4 Ah. Det er meget bra. Selv om den veier inn på 195 gram. Gigaset oppgir at den største modellen har en batterispenning på hele 4,4 volt. Det høres veldig høyt ut, men skulle det stemme har den et vesentlig større batteri enn bare amperetimene tyder på. Vi tror kanskje det er en feil i pressemappen. Tykkelsen på 7,7 mm gjør den ikke til noen sylfide i dag, men det føles helt greit.

Fingeravtrykk

Som svært mange toppmodeller i dag har alle ME-modellene en flatebasert fingeravtrykksensor. I motsetning til de fleste sitter den på baksiden. Sensoren kan huske inntil 10 ulike fingeravtrykk. På baksiden finner vi også en UV-sensor som kan advare folk om for mye soling, samt en pulssensor. Gigaset lover at de har sørget for datasikkerheten og utstyrt telefonen med antivirus og annen programvare.

Telefonene har en infrarød sender som kan kontrollere TVer, dekodere og mye annet.

USB Type-C

Det kommer nok flere, men så vidt vi kan se er dette en av de aller første telefonene som har USB Type-C data- og ladekontakt. Det gjør at den kan lades mye raskere enn andre telefoner med Micro USB. Telefonene lader med 2 ampere og 9 volt.

Du kan får Gigaset ME i den fargen du vil bare det er sort eller hvitt. Foto: Odd Richard Valmot

En av forskjellene på den minste og de to største er prosessoren. Alle har en brikker fra Qualcomm, men minstemann nøyer seg med en Snapdragon 615, mens de to største har en Snapdragon 810. De har også litt heftigere 4G/LTE med Cat 6 støtte (300 Mbit/s). ME Pure støtter bare Cat 4 (150 Mbit/s).

Alle telefonen har støtte for 802.11 a/b/g/n/ac.

Den minste har 2 GB RAM, mens de to med den raskeste prosessoren har 3 GB.

To farger

Telefonen fra Gigaset kommer i sort og hvitt og hvitt. Den hvite er ifølge designeren mer livlig og lekende. Mens sort er solid og forretningsaktig. Mon det.

Prisene i Norge er ikke klare ennå. I Europa vil den ME Pure koste 349 euro, ME koster 120 euro mer mens storebror koster 549 euro. De vil komme på markedet i hele Europa og i Kina til høsten uten at noe mer er sagt om den saken.

Konkurrenten Sony lanserer også nye modeller denne uken:
Xperia Z5 blir første mobil med 4K-skjerm »

Tek.no og Tu.no er på plass på IFA i Berlin.
På denne siden finner du alle nyhetene fra IFA 2015 »

Les også
Fikk du med deg disse godbitene fra IFA?
Les også
Dette tror vi Apple lanserer i kveld
Les også
Xperia Z5 vil bli første mobil med 4K-skjerm
Les også
Panasonic Lumix CM1: Slik er Panasonics svindyre kameramobil
Les også
Apple lanserer iPhone 6S den 9. september
Les også
iPhone 6S-lanseringsdatoen er bekreftet
Les også
– Så høy blir skjermoppløsningen til iPad Pro
Les også
Samsung har lansert sin tynneste telefon noensinne
annonse

Les også