Tek.no

Nyhet

– Hodepinemedisin kan gi deg hodepine

Ikke bruk hodepinemedisin mer enn to dager i uken, sier norsk forsker.

Shutterstock
Joachim Froholt
4 Sept 2015 12:08

Hodepine kan være kjipe greier, og noen av oss har det svært ofte. Mellom 3 og 4 prosent av Norges befolkning lider av hodepine så ofte at det kan kalles kronisk, skriver Forskning.no.

Løsningen er for mange å proppe seg med hodepinemedisiner. Men det kan faktisk gjøre situasjonen langt verre.

Espen Saxhaug Kristoffersen ved Universitetet i Oslo ledet i 2014 en studie som viste at rundt halvparten av alle pasientene fikk merkbart mindre hodepine om de kuttet ned på medisinen, eller droppet den helt.

Lovende resultater

50 fastleger og pasientene deres deltok i studien, og effekten holdt seg over lang tid etter at de fikk behandling.

– Pasientene ble evaluert og fulgt opp etter tre måneder. Da viste det seg at halvparten av pasientene var blitt kvitt sin kroniske hodepine. Nå har vi altså fulgt opp disse pasientene over tid og resultatene ser lovende ut, sier Saxhaug Kristoffersen til Forskning.no.

Han anbefaler at man ikke behandler hodepine med smertestillende medisiner mer enn to ganger i uka. Dette gjelder også reseptfrie medikamenter som Ibux og Paracet.

– Veldig mange bruker hodepinetabletter hver eneste dag. Det blir en ond sirkel, sier Saxhaug Kristoffersen.

Vet ikke hvorfor det skjer

Dessverre vet man fortsatt ikke hvorfor noen utvikler kronisk hodepine av medikamentsbruk, og andre ikke gjør det. Men Saxhaug Kristoffersen sier at du i utgangspunket må ha en migrene eller annen type hodepine, og at typiske giktpasienter, for eksempel, ikke vil løpe samme risiko.

Knut Hagen, som er hodepinespesialist ved NTNU, peker også på andre faktorer:

– Vi vet at de som har risiko for denne type hodepine, også har andre plager, særlig gjelder dette angst og depresjon. Også livsstilsfaktorer som røyking og fysisk inaktivitet bidrar uheldig, sier han til Forskning.no.

Nok et hodepinetips:
«Mobilnakke» kan gi deg kronisk hodepine »

(Kilde: Forskning.no)

annonse

Les også