Til hovedinnhold

Hondas menneske-robot har blitt enda smartere

Nå kan ASIMO åpne brusflasker og løpe.

Honda

Robotteknologien blir stadig mer avansert, og blant andre Google er en av dem som har store ambisjoner for denne teknologien, med oppkjøp av opptil flere prominente robotselskaper.

Mange andre jobber imidlertid også intenst med å bringe teknologien raskt videre, med et håp om å gjøre roboter praktisk anvendelige innen overskuelig fremtid. En av dem er det japanske selskapet Honda, som i en årrekke har arbeidet med å utvikle en ganske så menneskelignende robot de har kalt ASIMO.

Blir mer avansert

Som blant andre nettstedet Pocket-lint melder har Honda nå introdusert en ny versjon av ASIMO.

Nye ASIMO er i stand til å skru av korken på flasker.Foto: Honda

Forbedringene omfatter både de motoriske og de kognitive egenskapene til roboten. For eksempel er den kunstige intelligensen blitt mer avansert ved at ASIMO nå kan gjenkjenne både ansiktene og stemmene til flere personer som prater samtidig. Den er også i stand til å gjenkjenne ulike typer objekter.

I tillegg kan ASIMO nå tilpasse adferden sin til omgivelsene. Dette innebærer at den for eksempel kan forutsi i hvilken retning en person beveger seg, for deretter å endre sin egen retning og unngå å krasje inn i personen.

Menneskeaktig motorikk

Ikke minst har roboten fått mye mer avansert og menneskeaktig finmotorikk i hendene, som betyr at ASIMO nå kan utføre til dels kompliserte handlinger på egen hånd, som for eksempel å plukke opp en flaske og skru av korken.

Av andre «fysiske» egenskaper er robotoen nå også i stand til å løpe i 9 kilometer i timen, noe som er cirka 3 kilometer i timen raskere enn tidligere. Den kan i tillegg både løpe baklengs og hoppe opp og ned.

Ifølge Honda er de nye forbedringene ment å bringe ASIMO nærmere en praktisk anvendelse i for eksempel hjemmet eller andre steder hvor det finnes behov for ulike typer assistanse. Noe tidshorisont for når vanlige forbrukere eventuelt får tilgang til vidunderet foreligger dessverre ikke. En demonstrasjon av nye ASIMO kan du for øvrig se under.

Andre japanere jobber også med roboter: Denne roboten kan lese følelsene dine »

Mer om
annonse