Tek.no

Nyhet

Her er vinnerbildene

Vi har kåret vinneren av høstens fotokonkurranse.

15 Des 2015 21:46

Høsten var en nydelig tid for fotografering, og enten dere brukte dagene ute blant de flotte fargene i det lave sollyset, foran peisen på hytta, eller godt plantet i godstolen hjemme, har dere funnet mange flotte motiver til konkurransen vår.

Premien, et Canon PowerShot G16.

Blant mer enn 400 bilder har vi valgt ut en vinner som stikker av med et Canon PowerShot G16, levert av Canon Norge. Premien har en verdi på omtrent 3700 kroner.

Dette er et veldig praktisk, avansert kompaktkamera med stor bildebrikke og elektronisk søker. Dette vil være en veldig bra oppgradering fra mobiltelefonen eller enklere kompaktkamera, og for fotografer som allerede har et mer avansert systemkamera, er det et perfekt «andrekamera» for de anledningene du vil ferdes litt lettere.

«Høstkos»

Tema for konkurransen var «høstkos», og hva som er høstkos for noen trenger ikke være det for andre. Det er med andre ord oppe for en subjektiv tolkning. Vi har fått veldig mange flotte bilder, og svært mange stemingsfulle bilder hav høstlandsskap og høstløv. Selv om fotografen helt sikkert har kost seg under fotograferingen, har vi dessverre vurdert det slik at mange av disse bildene er utenfor tema, siden elementet «kos» ikke er tydelig til stede.

Her kan du se alle bidragene til konkurransen »

Når det er sagt var det likevel svært mange som traff på temaet, har funnet gode motiver, i tillegg til at den fototekniske kvaliteten er god. Her er bildene som får hederlig omtale av juryen:

Delt tredjeplass: «Lek med løvblader» og «Two of hearts»

«Two of hearts». Foto: Bildekritikkbruker «PETTER»

Bildekritikkbruker «PETTER» sitt bidrag er som så mange andre vi fikk, et bilde av høstløv. Men med sin egen vri er det likevel et bilde som skiller seg ut, og som holdet seg til temaet høstkos. De hjerteformede bladene er isolert fra bakgrunnen og satt i et par, og de gode, symbolske kontrastene i bildet gir oss som publikum mulighet til å tyde mer av bildet, enn det som ligger synlig på overflaten.

«Lek med løvblader». Foto: Bildekritikkbruker «JENSUS»

«Lek med løvblader» er et bilde som får oss til å huske mang en «blad-ball»-krig, og det er lett å se at gutten på bildet har latt seg rive med i øyeblikket.

Selv om høstløvet har veldig fine farger, kunne det lett ha skapt en forstyrrende bakgrunn. Bildekritikkbruker og fotograf «JENSUS» har på godt vis unngått dette med god bruk av stor blenderåpning (f/1.4), som resulterer i den lave dybdeskarpheten vi ser på bildet. Gutten og bladene i hånden trer da tydelig frem som bildets hovedmotiv. Den blå jakkens gode fargekontrast mot det gul-oransje høstløvet hjelper også med dette.

På andreplass: «Bålkos under nordlyset»

«Bålkos under nordlyset». Foto: Gorm Gunleiksrud

Tittelen sier det meste, og en bedre bålkveld kan man vel nesten ikke ha. En eksponering på 20 sekunder har vært nødvendig for å få nok lys til dette bildet, men vi lurer på om det kan ha oppstått litt bildestøy i etterbehandlingen (?), da vi synes bildet er noe mer kornete enn den lave ISO-verdien på 250 i utgangspunktet burde tilsi. Det er uansett ikke noe problem så lenge bildet ikke skal skrives ut i et veldig stort format. En lengre eksponering ville også gjort det enda vanskeligere for personen ved bålet å sitte stille så lenge han eller hun har gjort.

Men det skal mer til en litt flott nordlys og lang lukkertid for å få et godt bilde. Gorm treffer svært godt med komposisjonen i sitt bilde, og de to sterke lyspunktene, bålet og nordlyset, balanserer veldig fint mot hverandre. Den opplyste bålrøyken skaper også en veldig fin ledelinje rett til nordlysets «begynnelse», noe som gjør det behagelig for øyet å vandre mellom de sterke visuelle elementene.

Og vinneren er: «Gutten som teller blader»

Mens det var et nokså tett løp mellom andreplass og de to tredjeplassene, dro førsteplassen tydelig fra resten. Bildet «Gutten som teller blader» møter virkelig temaet «Høstkos», som tydelig kommer frem i guttens uhemmede glede over å se høstbladene falle, uten at regnet ødelegger humøret.

«Gutten som teller blader». Foto: Bildekritikkbruker «RUNZ77»

Hvis situasjonen er iscenesatt vises det ikke i bildet, for gutten virker helt revet med av dette naturens vidunder. Det er også et godt komponert bilde, der bildekritkkbruker og fotograf «RUNZ77» har gått ned til guttens øye-høyde, slik at vi opplever situasjonen fra hans perspektiv. Det hjelper også til å skille hovedpersonen fra bakgrunnen, sammen med den lave dybdeskarpheten. Også i dette tilfellet sørger guttens blå klær for å skape en fin fargekontrast mot det ellers grønne bakteppet.

Litt beskjæring på venstre og høyre side, kanskje sammen med en forsiktig vignett vil styrke komposisjonen enda mer; men bruker «RUNZ77» har hatt et blikk for et øyeblikk verdt å forevige, som veier opp for slik bildeteknisk pirk som uansett enkelt kan rettes opp i ettertid.

Vi takker for alle bidrag til konkurransen, og gratulerer.

Husk at du kan se flere bilder i Bildekritikken vår, der brukerne våre vurderer hverandres bilder gir konstruktiv kritikk som man kan lære mye av »

annonse

Les også