Til hovedinnhold

Snart skal 4K-Blu-ray få enda bedre bildekvalitet

Det skal bildestandarden Dolby Vision sørge for.

Dolby

4K-Blu-ray har så smått begynt å melde sin ankomst på markedet og vil etter hvert sørge for knivskarpe filmbilder, men bildekvalitet handler om mer enn bare oppløsning. Som Flatpanels.dk har fanget opp vil 4K-Blu-ray-formatet snart få en stor kvalitetsmessig oppgradering som ikke handler om piksler.

TV-journalist hos nettstedet Cnet, David Katzmaier, la nemlig nylig ut en Twitter-melding hvor han hevder at Dolby Vision er på vei til 4K-Blu-ray.

Avansert HDR

Dolby Vision, som vi først skrev om i 2014, er en ny bildestandard som i all hovedsak er Dolbys egen variant av HDR-teknologien. Denne skal skille seg litt fra den vanlige, generiske HDR-standarden, kalt HDR10, som er bygget inn i dagens 4K-Blu-ray-spillere.

Dolby

Ifølge Dolbys hjemmesider består forskjellene mellom Dolby Vision og HDR10 blant annet i at førstnevnte er i stand til å utnytte egenskapene til hver enkelt TV, for å automatisk optimalisere kvaliteten til hvert enkelt bilde. Dette skal ikke vanlig HDR være i stand til, ifølge Dolby.

Høyere lysstyrke

I tillegg er Dolby Vision kompatibel med begge standarder, mens generisk HDR ikke er i stand til å vise Dolby Vision-innhold. Dolby Vision skal også by på vesentlig høyere lysstyrke, med en maksgrense på hele 4000 nits, der vanlig HDR opererer med rundt 1000 nits på det meste.

Ifølge Katzmaier vil de første 4K-Blu-ray-filmene som støtter Dolby Vision dukke opp i løpet av første halvdel av 2017, mens spillerne vil dukke opp noe senere på året. Noe nærmere tidspunkt foreligger ikke.

Når det gjelder TV-er er Dolby Vision-støtte allerede på plass i et knippe TV-modeller, hovedsakelig fra LG. De kompatible modellene kan du finne på Dolbys hjemmesider.

Her er enda en teknologi som snart kan gjøre TV-er bedrer: AMDs FreeSync-teknologi skal være på vei til TV-er »

annonse