Tek.no

Nyhet Beste mobilabonnement - desember 2017

Ny mobil til jul? Dette er abonnementene du bør velge

Niklas Plikk, Tek.no
22 Des 2017 06:00

Forrige måned begynte det å skje ting i mobilmarkedet igjen etter en meget hendelsesløs høst, og den trenden fortsetter inn i desember.

Det er en viss priskrig blant enkelte selskaper om å ligge øverst på lista i prissammenlikningstjenester som vår, og det gjør at prisene smyger sakte nedover.

Spesielt gjelder det Chili Mobil og Komplett Mobil, som begge har gjort endringer siden sist gang. Vi har også fått beskjed fra Telio om at de har senket en del av utenlandsprisene sine, så det blir spennende å kåre de beste abonnementene denne måneden.

Forrige måned gjeninnførte Telipol også abonnement uten utenlandsbruk inkludert, såkalte Norgesabonnement.

Det gjorde blant annet at det igjen er mulig å få 1 GB-abonnement til 99 kroner i måneden, slik det var før EUs roamingforbud ble innført, men aberet er at all utenlandsbruk er fullstendig sperret, også utenfor EU/EØS. Du kan imidlertid bytte til vanlige EU-abonnement uten ekstra kostnad så fort behovet melder seg, mens det vil koste 79 kroner å gå andre vei.

For øvrig er Hello nå ute av det norske forbrukermarkedet. De har solgt sine kunder til Ice, og det er ikke lenger mulig å bestille abonnement fra Hello.

Testkriteriene

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Les også: Derfor burde du kjøpe lokalt SIM-kort når du drar på ferie

Her er månedens vinnere:

Lite data (minimum 1 GB)

Denne måneden er det en ny konge på toppen av prissammenlikningen for de minste abonnementene i vår sammenlikning. Chili har nemlig justert opp 0,5 GB-abonnementet sitt til 1 GB og økt prisen til 119 kroner i måneden.

Det er seks kroner billigere enn Komplett og Telipol, som skal ha 125 kroner, mens Ice ligger en tier over på 129,-.

Om du ikke bruker telefonen i utlandet i det hele tatt kan du også vurdere Telipols Norgesabonnement, som tilbyr 1 GB data til 99 kroner i måneden, men da er altså all databruk i utlandet sperret.

Da får du altså fri ringing, SMS og MMS, i tillegg til 1 GB data. Alle har fri fart på sine abonnementer, så vi må derfor se på hvordan de håndterer overforbruk om du skulle bruke mer data enn du har inkludert.

Denne måneden er det veldig tett, og som du kan lese i begrunnelsen nedenfor er det bare småting som skiller abonnementene. Til slutt er det imidlertid Komplett Mobil MiniFlex 1 GB som går av med seieren og blir kåret til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier:

Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Siden EU-reglene trådte i kraft 15. juni krever vi nå fri roaming i EU, og billig roaming i andre populære ferieland er også et pluss.

Vurdering:

Ser vi på tallene over er det tydelig at det er ekstremt hard konkurranse i denne kategorien, og alle med unntak av Telipol lar deg også kostnadsfritt surfe videre med redusert hastighet når du har brukt opp den inkluderte gigabyten (Hos Komplett er dette et valg på Min Side, mens resten har dette aktivert som standard).

Datapakkene til Ice er riktignok litt billigere enn Komplett sine, men Ice struper hastigheten helt ned til 64 kbit/sek. Ingen av disse hastighetene er brukbare til så mye annet enn chatting og enkel surfing, men for å illustrere forskjellen bruker Spotify 90 kbit til sin normalkvalitet for streaming. Det gjør dermed at Kompletts strupede hastighet fortsatt bør la deg bruke Spotify, Ice sin gjør det sannsynligvis ikke.

Telipol fakturerer på sin side relativt stive 1,99,-/MB for overforbruk, og vi ser dermed bort fra dem videre i denne kategorien.

Komplett har også de beste prisene i land utenfor EU, som vi ser av sammenlikningen under. Risikoen for stygge overraskelser på regningen er dermed mye større med Chili og Ice. Chili har også noen nærmest obskøne datapakkepriser, men om du kun har 1 GB inkludert bruker du sannsynligvis ikke så mye data uansett, så da er det kanskje ikke så relevant.

En potensielt vesentlig forskjell om du vurderer disse tre er også at Komplett bruker Telenors nett, Ice bruker en kombinasjon av sitt eget og Telias nett, mens Chili bruker Telias nett etter et bytte tidligere i år. Her må du nesten avgjøre basert på hvor du oppholder deg mest.

Er det i en av de store byene vil det være relativt likt, selv om vi kåret Telia til Norges beste 4G-nett tidligere i år basert på at de har 4G-dekning i større arealer enn Telenor.

Til sammen synes vi Kompletts lavere utenlandspriser og høyere strupehastighet trumfer de litt billigere datapakkene til Ice og den lavere månedsprisen til Chili. Om du aldri reiser utenlands bør du også som nevnt vurdere Telipols Norgesabonnement til 99 kroner i måneden.

Kategori: Middels data (minimum 5 GB)

I denne kategorien har det skjedd store omveltninger siden før fri EU-roaming ble bredt innført. Der det var enorm konkurranse og tett mellom prispunktene tidligere, er det nå bare to operatører igjen med det vi vil kalle ordentlig gode tilbud: Chili Mobil til 259 kroner og Telio til 258 kroner.

Telio har i utgangspunktet også sagt at 258,- er en introduksjonspris for 5 GB-abonnementet, så det blir spennende å se hvor lenge den prisen varer. De har foreløpig ikke gitt noen indikasjoner på hvor lang tid det vil vare. Telio har også satt ned utenlandsprisene i noen av de mest populære ferielandene denne måneden.

Vil du ha en ekstra gigabyte er Komplett Mobil og Telipol også alternativer. De tilbyr begge 6 GB til 299,-.

Ingen av selskapene med unntak av Telipol fakturerer ekstra for overforbruk av data om du godtar strupet hastighet, og vi må derfor se på ting som datapakker og utenlandspriser for å kåre det beste abonnementet.

Vi kårer Telio Go 5 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien middels data.

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv her »

* Telio kaller det datautvidelser. Data rollover gjelder ikke for disse.

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden passer for deg som har middels stort dataforbruk.

Vi stiller krav om fri roaming i EU, og rimelig utenlandsbruk ellers er et pluss.

Vurdering:

Nextgentel og Nextgentel-eide Telio var blant de aller siste operatørene til å slippe sine nye abonnementer, og spesielt Telio har virkelig satset hardt på 5 GB-abonnementet sitt, som nå er omdøpt til Telio Go 5 GB. Borte er overfaktureringen de drev med før, og inn er også kommet nye datapakker, hos Telio og Nextgentel kalt «datautvidelser».

De skiller seg fra vanlige datapakker ved at du «utvider» kvota di for inneværende måned, altså at du i praksis får 5 GB ekstra om du bestiller datautvidelsen kalt 10 GB til 5 GB-abonnementet ditt.

Telios løsning gir deg mye ekstra data for pengene sammenliknet med konkurrentene, men minuset er at data rollover ikke gjelder for utvidelsene. Et annet problem er at du ikke bare kan bestille litt ekstra data om du trenger det en måned, men må ut med hele 179,- for fem ekstra gigabyte som billigste alternativ. Du kan imidlertid surfe videre med redusert hastighet uten å betale for det.

Chilis datapakker er mindre og dermed mer fleksible, i tillegg til at de har rollover inkludert, men er til gjengjeld langt mer kostbare. 349 kroner for 5 GB er ikke spesielt kundevennlig. Telipol fakturerer direkte for overforbruk, så vi ser bort fra dem videre i vurderingen.

Også her må du for øvrig være oppmerksom på utlandsprisene, selv om det ikke skiller voldsomt mye.

Chili har tilsynelatende lurt inn en prisøkning for bruk i mange land - nederst i prislista deres ligger det nå en PDF-fil (!) med utenlandspriser for kunder med Chili-abonnement, og prisene i "I utlandet"-fanen på nettsiden gjelder nå kun for kontantkortkunder. De nye prisene er til dels betraktelig høyere enn tidligere, og Telio melder samtidig at de har senket prisene i de fem landene som er mest besøkt utenfor EU.

De har tilfeldigvis lagt seg akkurat under Chilis priser i USA og Thailand, og det er nå omtrent helt jevnt nå. Chili har imidlertid noen ringepriser som er blitt ganske stive.

Begge har også priser som gjelder per land, ikke per sone, så det er ikke så enkelt å ha oversikt.

Komplett er gjennomgående billigere, men krever altså 40 kroner mer for en ekstra gigabyte, så for vanlig bruk når de ikke helt opp.

Omtrent dødt løp mellom Chili og Telio, og Chili får derfor føle vår pisk for at de gjemmer unna en prisøkning på den måten. Telio tilbyr dessuten halv pris i tre måneder om du bestiller før nyttår, pluss 10 prosent rabatt for hver venn du verver. Telio vinner.

Kategori: Mye data (minimum 10 GB)

10 GB virker nærmest å være en død abonnementsstørrelse, ettersom Chili denne måneden gjorde som Komplett og satte opp Large-abonnementet sitt fra 10 GB/349,- til 12 GB/369,-.

Det gjør det enklere for oss, men det er ikke sikkert alle kundene var like fornøyde. Chili er uansett fortsatt en tier billigere enn Komplett Mobil, som stakk av med seieren i denne kategorien forrige måned.

Telipol tilbyr også 12 GB til 349 kroner, men disse abonnementene er altså kun tilgjengelige for bruk i Norge, og er helt sperret i utlandet.

En annen operatør som har meldt seg på er Get, som også tilbyr 12 GB for 369 kroner. Siden de har noen veldig gunstige datapakkepriser og heller ikke fakturerer for overforbruk hadde det sannsynligvis vært vårt førstevalg om det var tilgjengelig for alle kunder, men det er altså slik at du må ha TV eller bredbånd fra Get for å få lov til å bestille mobilabonnement.

Månedens vinner i kategorien Mye data er Komplett MaxiFlex 12 GB.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB. Fri EU-roaming er et krav og det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet.

Vurdering:

Vi utelater altså Get siden du må være kunde der for å kunne bestille abonnement. Siden Chili nå har lagt seg helt opptil Komplett på datapakkestørrelse og prisene omtrent er like, ser vi på datapakker og utenlandspriser nok en gang.

Datapakkene først, og her kommer Komplett noe bedre ut enn Chili. Ingen utmerker seg som veldig billige, men Komplett er i det minste noe billigere enn Chili. 349 kroner for 5 GB er nærmest ran på høylys dag.

Igjen gjentar vi også vår oppfordring om å passe på datamengdene om du drar til utlandet med et Chili-abonnement, og siden forrige måned har de altså attpåtil satt opp mange av utenlandsprisene, slik vi nevnte i forrige kategori.

Unntaket er datatrafikk i USA, som nå er blitt ganske overkommelig, med bare 63 øre per megabyte. Ellers er imidlertid Chili betraktelig dyrere over hele linja.

Denne måneden er valget enkelt, tross at Chili i utgangspunktet er en tier billigere: Komplett MaxiFlex. Har du Get i veggen bør du imidlertid også vurdere dem.

Kategori: Superbruker (minimum 30 GB)

Tidligere i år endret Komplett Mobil datapakken på Megaflex-abonnementet sitt fra 20 til 30 GB, og dermed laget de et abonnement som er skreddersydd superbrukerkategorien vår. De stakk dermed av med seieren.

Tidlig på sommeren lanserte også Chili et abonnement på 30 GB, og de priset i tillegg dette under Kompletts alternativ, med 559 mot 579 kroner. Komplett svarte, og siden har begge to senket prisen til 555 kroner. Det betyr at de i utgangspunktet stiller helt likt.

Andre alternativer er Telia Smart Total 40 GB og Telenor Frihet 40 GB, som begge koster 699 kroner i måneden, men altså tilbyr 10 GB mer data. Telipols 25 GB-abonnement til 499,- kunne også en mulighet, men dette er under minstekravet for kategorien.

Vi kårer Komplett MegaFlex 30 GB til månedens beste abonnement i kategorien Superbruker.

Se alle abonnementene i Superbruker-kategorien – og tilpass selv her »

Begrunnelse (klikk for å se)

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen.

Minimumskravet er 30 GB data og fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Vurdering: Dette er rett og slett en fryktelig vanskelig kategori å kåre en vinner i.

Telia og Telenor er begge er «fullservice»-selskaper som har få hull i tilbudet. De har også bedre løsninger for dataforbruk i utlandet enn de to lavpriskonkurrentene, med pakker som gjør at du i alle fall kan surfe litt før hundrelappene begynner å fly.

Kompletts reduserte utenlandspriser i sommer gjorde deres tilbud langt mer attraktivt, og nulltakseringen av overforbruk er kjekk å ha, selv om vi tviler på at det er like gunstig i denne klassen, da en ordentlig superbruker neppe tar til takke med 64 eller 128 kbit/sek når datakvota er brukt opp.

Om du vet at 30 GB er nok til å dekke ditt forbruk og hovedsaklig har planlagt å holde deg innenfor Norge og EU/EØS er det lite i veien for å velge Chili, men vi foretrekker Kompletts gunstigere datapakker og lavere priser i utlandet, ettersom prisene for selve abonnementet er like. Et unntak er om du stort sett bruker data i USA, der Chili akkurat nå er billigere enn Komplett.

Om du reiser mye utenfor EU/EØS ville vi kanskje sett på et av abonnementene fra Telia eller Telenor. Likevel synes vi det for den gjengse brukeren er litt vanskelig å forsvare nesten 150 kroner ekstra for de 10 ekstra gigabytene som begge de to største operatørene krever.

For øvrig så vi på disse abonnementene i en separat sak nylig, så om du trenger enda mer data enn Superbruker-kategorien vår kan du gjerne se på den.

annonse

Les også