Til hovedinnhold

Nylansert nettbrett skal ha ekstrem ytelse i spill

Nvidia Shield Tablet har et vell av funksjoner, og en råsterk Tegra K1-prosessor.

Nvidia

For en uke siden begynte det å surre rykter om at Nvidia planla å lansere en oppfølger til den håndholdte spillkonsollen Shield, og nå kan vi bekrefte ryktene. Den nye Shield likner imidlertid ikke stort på forgjengeren, som i praksis var en håndkontroller med påmontert skjerm – for dagens nyhet er faktisk et råsterkt nettbrett.

Med en åtte tommers skjerm, front- og bakmontert kamera, solide høyttalere og den lynraske Tegra K1-prosessoren under panseret kan nye Nvidia Shield Tablet by på omlag dobbelt så mye kraft som et hvilket som helst annet nettbrett på markedet – og det kan dermed drive spill som Half-Life 2 og Portal med et fyrverkeri av grafiske effekter slått på.

Grei skjerm og masser av kraft

En egen pekepenn følger med i Nvidia Shield Tablet.Foto: Nvidia

Til vanlig nettbrett å være ser Shield Tablet ut til å kunne klare seg riktig så bra. Den åtte tommers IPS-skjermen har en oppløsning på 1920 x 1200 piksler, som må kunne kalles helt greit – og skulle du ønske å bruke den for å spille av 4K-video på TV-en, har den støtte for det også gjennom en mini-HDMI 1.4a-kontakt.

Felt inn i siden på nettbrettet følger det med en pekepenn, som benytter seg av en oppgradert versjon av Nvidias maskinvareakselererte DirectStylus-teknologi, kjent fra Tegra 4-baserte nettbrett. Du kan også kjøpe et eget deksel, ved navn Nvidia Shield Tablet Cover, og som i kjent stil dessuten fungerer som bordstøtte.

Tegra-brikken som sitter i hjertet av Shield Tablet er imidlertid ingen Tegra 4, men altså en firekjerners Tegra K1-prosessor. Den kjører en klokkefrekvens på 2,2 GHz, og har 192 CUDA-kjerner til rådighet – som er mye av grunnen til at den yter bedre enn alt annet når det kommer til grafikkoppgaver og 3D-akselerasjon. På minnefronten stiller nettbrettet med 2 GB RAM.

Med eller uten 4G-støtte

Nvidia Shield Tablet lanseres i to utgaver, og det er to ting som skiller disse fra hverandre. Som navnet kanskje røper kommer nemlig toppmodellen, Shield Tablet LTE, med støtte for 4G i tillegg til trådløst nettverk. Denne versjonen får også 32 GB innebygget lagringsplass, og veiledende pris er 3099 kroner.

En litt rimeligere modell lanseres også, og den kalles Shield Tablet WiFi. Bortsett fra manglende 4G-støtte, og bare 16 GB innebygget lagringsplass, er den identisk med sin storebror – og veiledende pris på denne utgaven blir 2499 kroner.

Begge modellene kan naturlig nok utvides med et Micro SD-kort, og dermed få inntil 128 GB ekstra lagringsplass til rådighet. Ellers er det støtte for trådløst nettverk på både 2.4 og 5 GHz-båndene, i form av nettverksstanddardene 802.11 a/b/g/n.

Håndkontroller ved siden av

Fullversjonen av spillet Trine 2 følger med på kjøpet med Nvidia Shield Tablet – men håndkontrolleren må kjøpes ved siden av.Foto: Nvidia

På de fleste pressebildene fra Nvidia vises Shield Tablet sammen med en kontroller, som en dermed kanskje kunne tro at følger med i pakken – men det er ikke tilfelle. Håndkontrolleren er nemlig et separat produkt ved navn Shield Wireless Controller, og har en veiledende utsalgspris på 529 kroner. Denne er strengt tatt ikke nødvendig for å bruke nettbrettet, men kan likevel være verdt å vurdere.

Kontrolleren bruker nemlig Wi-Fi Direct for å koble seg til nettbrettet, som på sin side har støtte for inntil fire kontrollere samtidig. Dermed kan selve Nvidia Shield Tablet kobles til TV-en som en vanlig spillkonsoll, mens man sitter i sofaen med de trådløse kontrollerne.

Det er også støtte for å koble til mikrofon og hodesett rett i stikka, så vel som rett i nettbrettet, slik at du skal kunne lene seg tilbake og spille på nett mens du prater med andre.

På kontrolleren er det også noen andre finurlige funksjoner – vanlige Android-kontroller er plassert høyt oppe og fremme i midten, mens en bitteliten pekeplate er integrert nederst mellom de to analoge stikkene. For øvrig minner den om en hvilken som helst annen moderne konsollkontroller.

Skal holde inntil ti timer

Nvidia opplyser at batteriet holder 19,75 wattimer, som skal duge til inntil ti timer med avspilling av HD-video, lett spillbruk, og strømming av spill fra PC-en. Hva strømforbruket rent faktisk ligger på er de dog tilbakeholdne med, men vi får vite at Shield Tablet kommer med flere muligheter for strømstyring.

En batterisparemodus skal senke aktivitetsnivået kraftig, mens en egen maksimum-innstilling skal sette Tegra-prosessoren i høygir, for mest mulig kraft og ytelse. Dette vil hjelpe for å dra unna de aller tyngste spillene, men er ifølge Nvidia først og fremst en mulighet de har inkludert for å sikre at også fremtidens Android-spill vil kunne gli silkemykt over skjermen.

Begge modellene av Nvidia Shield Tablet, så vel som tilbehøret, skal komme til butikker i Europa den 14. august. I mellomtiden kan du melde deg på vårt gratis prisvarsel, så får du beskjed med det samme de kommer i hyllene på norske nettbutikker:

Vi har tidligere fått tak i og testet originale Nvidia Shield:
Ekstra: En fullblods spill-PC i hånden – realitet eller fremtidsvisjon »

annonse