NyhetDel 3: – Hjelp, jeg må bytte ut Macen med en Chromebook

– Ikke alt fungerer som det skal

Selv om en Chromebook kan gjøre overraskende mye, begynner irritasjonsmomentene å gå en på nervene.

For litt over to uker siden ble jeg utfordret av redaksjonen til å bytte ut min vanlige MacBook med en Chromebook – altså en PC uten «skikkelig» operativsystem, der alt du gjør foregår i nettleseren Google Chrome.

Les første del her: – Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook »

Den første uken med Chromebooken gikk som jeg skrev forrige gang overraskende bra, men i løpet av testperioden har jeg likevel møtt på flere problemer – noen av dem tilsynelatende uoverkommelige. I denne artikkelen skal jeg ta for meg de største utfordringene jeg har støtt på – før jeg i fjerde og siste del skal oppsummere mine og lesernes beste råd til deg som vurderer å kjøpe en Chromebook selv.

For treg

Hvis du kjøper en PC til rett over 2000 kroner, får du ingen kraftig PC – uansett om du velger en Chromebook eller en mer tradisjonell Windows-PC. Men siden en Chromebook kun har nettleseren som «operativsystem» trenger ikke en Chromebook like mye kraft under panseret som en Windows-PC for at ting skal gå rundt. Man kan derfor argumentere for at det er fornuftig med en PC hvor alt foregår i nettleseren om du først skal ha en PC i det nederste prissjiktet. Og så er også batteritiden til en Chromebook veldig god – i min test har den stort sett holdt koken hele dagen på batteridrift.

Så er spørsmålet: kan en rimelig Chromebook som Toshiba Chromebook 2 gjøre nytten for en som har litt krevende behov?

Mens Chromebooken jeg brukte i dette eksperimentet har ganske tradisjonell (og svak) maskinvare – til tross for den gode skjermen – så finnes det muligheter for de som vil ha Chrome OS på en kraftig PC. Googles nyeste Chromebook Pixel-utgave kan leveres med nye Broadwell-prosessorer av typen Intel Core i5 eller i7, og er ellers godt utstyrt på de fleste områder. Men maskinene vil antagelig koste minst 8 000 kroner når de kommer til Norge, og dermed kan man jo spørre seg om man virkelig vil ha en maskin med Chrome OS – med de begrensningene det fører med seg – eller om man heller vil kjøpe en Windows-basert PC til samme pris som også kan kjøre Windows, Linux eller et annet operativsystem. Gjør du det sistnevnte kan du jo gjøre akkurat det samme som du kan på en Chromebook (via Google Chrome-nettleseren), i tillegg til at du slipper alle begrensningene.

sitat"Jeg har veldig ofte irritert meg over at ikke alt er like responsivt som jeg er vant til"

Etter å ha brukt Chromebooken i litt over to uker til både jobb og private ting, har jeg veldig ofte irritert meg over at ikke alt er like responsivt som jeg er vant til. Det er selvfølgelig dypt urettferdig å sammenligne brukeropplevelsen med en lynkjapp MacBook Pro til mer enn 15 000 kroner – men med tanke på at veldig mye av det jeg gjør til daglig foregår i nettleseren har det likevel vært et interessant eksperiment.

Det første jeg merket da jeg byttet fra Mac til Chromebook, var at Chrome-nettleseren var mye mindre responsiv enn på Mac-en. Til og med når jeg skulle taste inn en ny nettadresse i et nytt nettleservindu merket jeg at responsen ikke var umiddelbar – i hvert fall ikke når jeg hadde mange nettleservinduer oppe samtidig. Og det har jeg jo. Siden Chromebooken skal brukes som jobb-PC hadde jeg til enhver tid oppe Microsofts webversjon av Outlook, redaksjonskalenderen i Google Calendar, en 3-4 nettleservinduer med artikler jeg jobber med eller korrekturleser i vårt produksjonssystem Neo, redaksjonens nyhetsliste i Google Docs, diverse nettleservinduer med nyhetsfeeder og annet – samt et nettleservindu som kjører musikkstrøming fra Tidal.com. Og noen ganger åpnet jeg også bildeeditoren Pixlr Editor for å redigere bilder. Det var ganske merkbart at ting gikk tregere når mye skjedde på én gang. Ofte er det ikke snakk om mer enn noen millisekunders forsinkelse her og der, men nok til at i hvert fall jeg rekker å irritere meg.

Citrix Receiver til Chromebook. Problemet er at lenker i vår Citrix-portal ikke kaller opp Citrix Receiver slik de skal, på grunn av manglende NPAPI-støtte i Chrome OS.

De uløselige problemene

Det første uløselige problemet jeg støtte på var da jeg skulle logge meg på bedriftens Citrix-løsning for å få tilgang til økonomisystemet Agresso. Det finnes en Citrix-klient (Citrix Receiver) for Chrome OS, men da jeg logget meg på vår Citrix-portal og prøvde å klikke på noen av lenkene fikk jeg meldingen «Cannot connect. To resolve this issue,please report this error to your helpdesk.». Jeg tok kontakt med Amedias IT-support og fikk beskjed om at det skyldtes at Google har deaktivert NPAPI i nyeste Chrome. Dette er en standard som stammer helt fra de gamle Netscape-nettleserne, og som brukes for å kalle opp ulike tillegg, som Java eller Citrix Receiver. I de nyeste versjonene av Google Chrome er NPAPI deaktivert, dermed fungerte ikke vår Citrix-portal lenger som den skulle i Chrome. I Google Chrome på en vanlig PC kan dette reaktiveres igjen ved å taste inn chrome://flags/#enable-npapi og velge Aktiver under Aktiver NPAPI. Denne innstillingen mangler imidlertid helt i Chrome-nettleseren i Chrome OS. Om noen mot formodning har klart å finne den, vil jeg veldig gjerne vite om det.

Manglende tilgang til Agresso gjorde at jeg 2-3 ganger i løpet av testperioden har vært nødt til å finne frem Mac-en for å få godkjent innkommende fakturaer. Hvis ikke hadde rett og slett ikke frilanserne fått lønn, journalistenes bredbåndsabonnement hadde ikke blitt betalt, og det ville rett og slett vært fare for litt dårlig stemning på jobben.

Utskriftstrøbbel – er dette verdens mest avanserte printserver?

Det er ikke mulig å installere skriverdrivere på en Chromebook, men Google har lagt inn en funksjon som heter Cloud Print. Det gjør det mulig å skrive ut direkte fra Google Chrome til skrivere som er såkalt «Cloud Print-kompatible». Problemet var at verken skriveren på jobben eller skriveren hjemme var Cloud Print-kompatibel. Dermed dukket ikke skriverne opp i Google Chrome på Chromebooken.

Har du en skriver som ikke er Cloud Print-kompatibel kan du likevel skrive ut til den fra en hvilken som helst Chrome-nettleser hvis du har en PC (ikke en Chromebook) koblet til skriveren og Google Chrome er installert på den PC-en som har tilgang til skriveren. Min løsning for å få skrevet ut ble derfor å starte opp Mac-en, gå inn i Google Chrome på Mac-en, Innstillinger, Avanserte innstillinger og så trykke Administrer under Google Cloud Print. Jeg kunne da velge Legg til skrivere og så legge til de skriverne Mac-en hadde tilgang til i nettverket.

Etter at skriveren var lagt til i Cloud Print på Mac-en, dukket skriveren også opp på Chromebooken – forutsatt at Mac-en var skrudd på. Enden på visa ble med andre ord at jeg måtte skru på Mac-en hver gang jeg ville skrive ut fra Chromebooken. En både dyr og i overkant avansert printserver, spør du meg.

Her kan du lese om hvordan du skriver ut fra et nettbrett eller en mobil via Google Cloudprint »

Her kjører vi Skype for Android under Chrome OS. Det var kun innlogging med Skype-navn vi fikk til å fungere, men da kunne ikke alle mine gamle Messenger-kontakter se meg – selv om de to kontene er koblet sammen.

Ingen Skype-klient

Redaksjonen bruker chattefunksjonen i Skype kontinuerlig til kjapp kommunikasjon innad i redaksjonen – for eksempel sende artikler til gjennomsyn, diskutere vinklinger, gi kjappe beskjeder, og så videre. Det er praktisk når ikke alle er på kontoret samtidig, men også for å slippe unødig prating i et åpent kontorlandskap.

Skype finnes ikke til Chrome OS, dermed ble løsningen å logge seg på Outlook.com med den gamle Hotmail-kontoen jeg i sin tid var registrert med på MSN / Windows Live Messenger – og som nå er koblet sammen med Skype-kontoen. I nettleserversjonen av Outlook er det nemlig en innebygget chattefunksjon.

Det viste seg fort at «Skype» via Outlook.com hadde ganske mange begrensninger. Stadig vekk opplevde jeg at jeg selv trodde jeg var pålogget, mens kollegene mine sa jeg ikke var pålogget – og jeg måtte logge meg inn og ut for å komme online igjen. Og når jeg først var pålogget var det knapt noen varsling når det kom nye meldinger, det eneste som skjedde var at navnet på brukeren som hadde sendt meg en melding ble uthevet. Dermed gikk det meg ofte hus forbi at noen hadde sendt meg en melding. Skype via Outlook.com har også kun helt enkel tekstchat, så når noen prøvde å sende meg et bilde fikk jeg bare feilmelding. Og video finnes ikke – men det har jeg sjelden bruk for.

Etter litt Googling fant jeg et tips om hvordan det er mulig å få Android-versjonen av Skype til å fungere på en Chromebook ved å først installere ARChon, som gjør det mulig å kjøre kjøre Android APK-filer i Google Chrome (riktignok ved å konvertere dem først til riktig format). Jeg forsøkte dette, og fikk omsider både mobil- og nettbrettutgaven av Skype for Android til å kjøre på Chromebooken. Problemet var at jeg kun fikk logget inn med Skype-brukernavnet, ikke Microsoft-kontoen jeg pleier å bruke. Dermed dukket jeg opp som pålogget kun hos de som hadde meg lagt til med Skype-brukernavnet, og var ikke synlig for alle de gamle Messenger-kontaktene mine (selv om kontoene egentlig skulle være koblet sammen). Prøvde jeg å logge inn med Microsoft-kontoen stoppet Skype opp på innloggingsbildet uten å komme videre. Hva årsaken var, vet jeg ikke – og jeg har heller ikke tatt meg tid til å feilsøke dette. Jeg må jo tross alt få tid til å jobbe litt innimellom all feilsøkingen...

Polarr er en ganske avansert web-app for bilderedigering, og en av få web-baserte løsninger som støtter raw-format.

Andre problemer

Som nevnt i forrige artikkel gikk bilderedigering med Pixlr Editor overraskende bra. Pixlr har støtte for lag og ligner veldig på Photoshop. Men Pixlr Editor støtter ikke å hente inn bilder i raw-format, så jeg endte opp med å stort sett bruke ferdigtygde JPG-filer fra kameraet. Jeg fant også ut at det å «dypetse» bilder – altså ta et objekt i et bilde og fjerne eller bytte ut bakgrunnen – ikke fungerte så veldig godt. Du kan bruke omtrent samme fremgangsmåte som i Photoshop, men Photoshop gjør en langt bedre jobb hvis du trenger å finpusse på kantene. Med «Refine Edges»-funksjonen i Photoshop kan du lynkjapt og nesten automagisk finpusse kantene rundt et objekt du skal skjære ut – i Pixlr Editor var det vanskelig å få det like pent.

Jeg ga ikke opp å prøve å finne en web-app som kunne lese raw-filene mine, og fant til slutt Polarr 2.1 som viste seg å være et veldig godt verktøy for å redigere bilder. Du kan ikke gjøre alt du kan i Pixlr Editor, Polarr er mer beregnet på å gjøre justeringer av bildet – som lysstyrke, farger, kontrast eller legge på ulike effekter. Det viktigste for min del var imidlertid løftene om at Polarr skulle la meg justere hvitbalansen til raw-bildene mine. Det viste seg imidlertid fort at programmet manglet det jeg mener er det viktigste, en pipettefunksjon som lar meg velge en nøytral gråtone eller hvitt i bildet og automatisk justere hvitbalansen etter dette. Jeg kunne riktignok fint lese inn raw-bildene, og jeg kunne justere fargetemperaturen/hvitbalansen – men ikke automatisk.

Andre problemer jeg har støtt på i løpet av de første par ukene, er at jeg ikke fikk presentasjonsfunksjonen i PowerPoint for web til å fungere, og jeg hadde også noen problemer med tilkobling av en Bluetooth-høyttaler. Sistnevnte løste seg da jeg fjernet og la til igjen høyttaleren.

Dette er nest siste del av denne serien, før jeg oppsummerer neste gang – og kommer med mine beste råd og tips til deg som vurderer en Chromebook. Har du noen tips du vil dele med leserne? Da vil jeg gjerne høre fra deg i kommentartråden nedenfor.

For ett år siden testen vi forgjengeren til Toshibas ChromeBook 2:
Få en bærbar til halve prisen av Windows-modellene »

Vil du vite mer om Chrome OS? Dette skjuler seg bak innloggingsboksen »

Les også
Slik sjekker Google etterslepet på Android-telefoner
Les også
Denne tjenesten skal gjøre det enklere å holde styr på alle web-appene
Les også
Tre uker med Chromebook er over – slik gikk det
Les også
Første dager med Chromebook: – Jøss, dette hadde jeg ikke trodd skulle fungere!
Les også
– Hjelp, jeg må bytte ut Mac-en med en Chromebook
annonse