Tek.no

Nyhet

Derfor burde du se på stjernehimmelen i kveld

Det blir opp mot 120 stjerneskudd i timen, og noen kan være skikkelig store.

Shutterstock
11 Aug 2015 14:57

Perseidene er et svært regelmessig meteorregn, som dukker opp med nesten helt nøyaktig ett års mellomrom.

Nå er den her igjen, og natt til onsdag og torsdag vil du antakeligvis kunne få med deg flere stjerneskudd om du går ut og titter.

Perseidene er synligst på den nordlige halvkulen, men dette bildet er tatt ved ESOs Very Large Telescope i Chile, i 2010. Foto: ESO

Perseidene er synlige over hele kloden, men best utsikt har vi på den nordlige halvkule. Helt mot nord i Norge er det dessverre fortsatt for lyst til at det blir så veldig lett å se noe.

Til gjengjeld er det lovet veldig gode forhold i resten av landet, spesielt i morgen da det ifølge Yr.no skal være klarvær i store deler av Sør-Norge.

Månen vil heller ikke ødelegge for utsikten, ettersom den er helt ny og derfor ikke lyser opp nattehimmelen.

Kan bli skikkelig fyrverkeri

NRK skriver at det vil komme omtrent 120 stjerneskudd i timen når Perseidene er på sitt maksimum, altså omtrent ved midnatt natt til torsdag. Ikke alle vil være vanlige, tynne «streker» over himmelen.

– De kraftigste kan være ildkuler, bolider, det vil si større fragmenter fra kometen som fører til et intenst lys og en eksplosjon, sier leder i Trondheim astronomiske forening, Birger Andresen, til NRK.

Navnet Perseidene kommer fra stjernetegnet Persevs, ettersom stjerneskuddene ser ut til å komme fra et punkt mellom Persevs og nabostjernebildet Kassiopeia.

Ved midnatt vil du best kunne se meteorsvermen i nordøstlig retning. Du kan laste ned gratisprogrammet Stellarium for å finne ut nøyaktig hvor alt er på nattehimmelen.

Svært kjent meteorsverm

Den tidligste historiske nedtegnelsen om meteorsvermen er fra Kina i år 36, men den ble offisielt «oppdaget» i 1835 av den belgiske astronomen Adolphe Quetelet.

Timelapse av Perseidene i 2013.

Perseidene er antakeligvis stein- og metallfragmenter fra kometen Swift-Tuttle. Denne kometen så vi sist tidlig på nittitallet, og den er ventet tilbake i 2126.

Denne kometen har tidligere blitt beskrevet som en av de største kjente truslene mot jorden, ettersom det er den største kjente kometen som besøker nabolaget vårt med jevne mellomrom.

I 4479 skal sjansen for et sammenstøt være 0,0001%.

Det er forresten ikke bare her på jorden at Perseidene er synlige
Se dette spektakulære bildet av en meteor fra ISS »

(Kilder: NRK og Wikipedia)

annonse

Les også