Tek.no

Nyhet

Hjelp, jeg må bruke Linux!

MacBooken min har blitt bannlyst fra kontoret.

Niklas Plikk
14 Nov 2011 21:00

Da var tiden inne.

Etter at Jørgen testet Mac i fire uker, og endte opp å falle pladask for Apple, var det bare et tidsspørsmål om når leserne våre ville rope etter et lignende prosjekt for Linux.

Les hele Mac-historien til Jørgen

Mailene begynte å fosse inn, og til og med en underskriftskampanje ble opprettet for å få oss til å gi Linux en like god sjanse som Apple.

Vi lytter selvfølgelig til våre lesere, og ansvaret endte opp med å falle på meg, som nå må ta et oppgjør med min store Linux-frykt de neste fire ukene.

Det skremmende, tredje alternativet

Jeg vil kalle meg selv som en ganske nøytral spiller i operativsystem-"krigen" mellom Windows og OS X. Jeg har brukt Windows siden jeg var en liten gutt, og begynte å bruke OS X i 2006, da jeg investerte i en svart Macbook.

I dag bruker jeg en Macbook til det meste av arbeid, mens min stasjonære maskin hjemme kjører Windows 7, og jeg vil si jeg er godt fornøyd med begge operativsystemene. Begge har sine fordeler og ulemper, og passer hvert til sitt.

Linux derimot... Linux har alltid vært et skremmende ord i mine ører, og jeg har alltid tenkt at det ikke var noe for meg. Venner har prøvd å overtale meg ved å si at det har blitt «kjempebrukervennlig» og «ikke så vanskelig som før», men de har aldri klart å lure meg unna de operativsystemene jeg allerede kjenner godt.

Men nå har jeg ikke noe valg. Nå har jeg blitt tvunget til å ta steget over i Linux-land, og se hvor brukervennlig det faktisk har blitt. Er det bare for de mest tekniske som kjenner terminalvinduet bedre enn en sin egen bukselomme, eller har det blitt like brukervennlig som de to andre operativsystemene jeg er så vant til.

Hva pokker er en distro?

Jeg fant raskt ut av at det ikke er bare-bare å hoppe over til Linux. Etter litt raskt googling har jeg blitt skremt av flere bloggposter som sier jeg ikke bør våge meg på å dualboote Mac-en min med Linux, noe jeg opprinnelig hadde planlagt å gjøre. Dermed har jeg fått utdelt en Dell Latitude E4310 på kontoret, som vil bli min nye arbeidsmaskin den neste måneden.

I skrivende stund sitter jeg fortsatt med Macbook Pro-en min, men denne vil forsvinne så fort jeg finner ut av hvilken Linux-distribusjon jeg skal gå for. Eller, Distro, som de kule kaller det.

Foreløpig er det Ubuntu 11.10 som ser ut som det mest attraktive alternativet. Jeg har imidlertid også blitt tipset om Mint 11 Katya, som har beholdt litt av det gamle utseendet av Ubuntu. Fedora har også dukket opp som et potensielt alternativ, men virker ikke like populært som de to andre kandidatene.

Prosjektet vil ikke begynne offisielt før neste uke, da jeg har bestemt meg for distro, og lest meg litt mer opp på feltet.

Et reelt alternativ?

Målet vil hovedsaklig være å se om en Linux-distribusjon vil fungere like godt som OS X Lion eller Windows 7 som en arbeidsmaskin, slik at jeg kan gjøre alle mine vanlige arbeidsoppgaver uten å kløne mer enn jeg vanligvis ville gjort. Jeg frykter allerede overgangen fra Photoshop til Gimp, men det er kanskje bare toppen av isberget.

Jeg setter derfor net et par hovedpoeng jeg vil ha svar på, basert på frykt, mulige myter og forventningene jeg har:

  • Kan jeg klare meg en hel måned uten å måtte bruke terminalen?
  • Fungerer programmene jeg er vant til på Linux, eller finnes det eventuelt gode alternativer til dem?
  • Jobber jeg like effektivt med en Linux-distro som jeg gjør med Windows eller Mac?
  • Kunne jeg tenkt meg å bruke Linux til vanlig?

Kom med tips!

Hver mandag publiserer vi en oppdatering på hvordan det går, spørsmål, gode punkter og negative punkter vil bli trukket frem og belyst.

Jeg er som sagt ganske blank på området foreløpig, så hvis jeg sier noe regelrett feil så hadde jeg satt pris på hvis dere sa i fra i forumtråden under, eller sender meg en e-post.

Jeg har googlet mer i dag enn jeg har gjort på veldig lenge, og heller som sagt mest mot Ubuntu 11.10. Hva synes dere? Er dette distroen jeg bør gå for?

Under kan du klikke deg videre til alle artiklene i denne serien:

Les også
Linux Mint 15: Ett av de beste Linux-alternativene til Windows
Les også
Ubuntu faller ned fra Linux-tronen
Les også
Neste gang blir det MacBook Pro
Les også
Ubuntu 11.04
annonse

Les også