Til hovedinnhold

Tidlig prototype ble angrepet av parringsklare bier

Les om det finurlige problemet Black Hornet hadde.

I dag har vi fortalt deg historien om den spennende oppstarten til det norske selskapet Prox Dynamics, som har laget en spesiell nano-drone som brukes aktivt av britiske styrker til å se etter farer i terrenget.

Opp gjennom de syv årene selskapet har jobbet har de utviklet en rekke forskjellige prototyper, og underveis har de støtt på noen finurlige problemer som de måtte fikse.

Som den gangen dronen ble angrepet av parringsklare bier.

Produktet brukes allerede aktivt i Afghanistan:
Les den spennende historien om hvordan Prox Dynamics overbeviste det britiske militæret i krigssonen » (Ekstra)

Bieangrep under test

Problemet gjaldt en prototype av Black Hornet-dronen selskapet jobbet med for noen år tilbake. Selve dronen er en liten sak med en lengde på 12 centimeter og en vekt på 18 gram. Under en testflyvning støtte selskapet på en situasjon som fikk dem til å klø seg godt i hodet:

På videoopptaket fra testflyvningen kan vi se at det kommer syv-åtte bier flyvende bort til dronen, det går fint i noen sekunder, før de plutselig går til samlet angrep.

– Det en av dem som blir drept av rotoren på helikopteret, og da klikker de helt, sier Thomas Torjussen, key account manager i Prox Dynamics.

Kollega og sjef for forretningsutvikling, Ole Aguirre, stemmer raskt i med en forklaring på hvorfor biene gikk til angrep:

– De så nok på den som en fiende fordi en av biene ble «angrepet».

Men hvorfor biene i i det hele tatt ble tiltrukket av dronen i første omgang var fortsatt et mysterium, og praten gikk rundt på kontoret. En av de ansatte er tilfeldigvis birøkter på fritiden, og hadde en potensiell forklaring.

– Rotoren hadde en frekvens som gjorde at den summet som en dronningbie i parringstia. Så biene kan jo ha blitt nysgjerrige, ant fred og ingen fare, men så ble de skadet da de nærmet seg «dronninga» og dermed gikk de til fullt angrep, sier Aguirre.

Om det var den fulle forklaringen på bieproblemet er det ikke viet mye forskning til, men med en liten justering av rotoren skjedde det ikke igjen.

Retter seg opp

De to viser oss råfilmen fra dronen som ble angrepet, og sant nok ser vi en sverm av bier som brått går til angrep. Enhver som har rota seg borti et vepsebol, som undertegnede, ville nok kjent igjen synet av de illsinte skapningene.

Problemet var også i høyeste grad noe som måtte studeres. Biene vi er vant med her til lands er nemlig småtterier sammenlignet med de du kan komme over i andre deler av verden, der dronen for tiden er i bruk:

– I midtøsten har de noen enorme humler. Men selv om en slik enslig humle treffer helikopteret så vil den bare flippe litt rundt og rette seg opp igjen til der den var, akkurat slik den takler en haglskur. Men om helikopteret blir angrepet av en hel sverm, så er det verre, forteller Aguirre.

Problemet med at dronen tiltrekker seg bier er altså for lengst løst og rettet, og er et veldig godt eksempel på finurlige problemstillinger man kan møte når et helt nytt produkt utvikles og testes i den virkelige verden.

Selskapet har nå store fremtidsplaner:
Drømmen er en helt sverm av disse drone som jobber sammen » (Ekstra)

annonse