Tek.no

Nyhet

Her kommer en skikkelig Tesla-utfordrer

BMW er på trappene med en hydrogenversjon av 5-serien sin.

BMW
6 Juli 2015 18:09

Tesla Model S har de siste årene vært selve definisjonen på en miljøvennlig superbil, men nå kan Engadget melde om at en skikkelig utfordrer er på vei. Vi snakker imidlertid ikke om noen el-bil, men heller om BMWs nyeste hydrogen-satsing.

BMW 5-serie med hydrogen-drift. Foto: BMW

Den tyske bil-produsenten har nemlig utviklet en egen hydrogen-versjon av 5-serien sin, som nå er på test-stadiet. Ifølge BMWBlog har bilen allerede nå «...over 500 kilometer rekkevidde...». Til sammenligning har Teslas lengstrekkende modell, Model S 85D, en rekkevidde på 502 kilometer.

Dermed kan dette bli den første skikkelige konkurrenten til Teslas miljøvennlige el-monster.

Vil lage hybridbiler som går på hydrogen og elektrisitet

245 hestekrefter ligger og lurer i denne hydrogenmotoren. Foto: BMW

BMWs hydrogenbil drives av en ren hydrogen-motor på 245 hestekrefter, hvilket betyr mer enn nok krefter under panseret. Målet med satsingen er imidlertid ikke å lage rene hydrogenbiler, men å danne grunnlaget for fremtidige hydrogen/el-bil-hybrider.

Slik ser hydrogenfyllingen ut på BMWs nye 5-serie. Foto: BMW

Faktisk samarbeider tyskerne med japanske Toyota om denne platformen, som de håper å kunne lansere allerede i 2020. Det er først da vi kan snakke om en ekte konkurrent, ettersom hydrogen ikke akkurat finnes rundt hvert eneste gatehjørne. Det gjør derimot elektrisitet, hvilket betyr at en plug-in-hybrid ville kunne gjøre satsingen langt enklere.

BMW har dessuten planer om å bygge ut en rekke hydrogen-stasjoner rundt omkring i verden. Å tanke en hydrogenbil vil ifølge BMW være omtrent som å tanke en diesel- eller bensinbil, og tar omtrent like lang tid. Det er en hyggelig fordel over elbilenes ofte langtekkelige ladetid.

For øvrig er ikke dette første gangen BMW lager en hydrogenbil. Allerede i 2007 kom Hydrogen 7, en modifisert utgave av 7-serien. Denne kostet imidlertid flesk, og hadde dessuten en rekkevidde på knappe 200 kilometer.

Her vil BMW bygge store antall hydrogen-stasjoner. I Sør-Korea, Kina, California, Tyskland og Japan. Foto: BMW

Er du mer interessert i ren el-drift?
Teslas Model 3 blir ikke én bil, men to biler »

(Kilde: Engadget, BMWBlog)

annonse

Les også