Til hovedinnhold

Gjør dataoverføring mye raskere

Med USB 3.1 på plass vil filene dine forflytte seg på et blunk.

Med USB 3.0 behøver du ikke lenger grue deg til lange sesjoner med sikkerhetskopiering og flytting av filer. Filoverføring kan likevel aldri gå raskt nok, så det at den nye og raskere USB 3.1-standarden allerede er langt på vei er godt nytt for mange.

Nå har nettstedet Anandtech for første gang utført en test av ASMedias USB 3.1-kontrollers reelle «random» skrivehastighet som ga 84 MB/s. Resultatene tyder godt til bare å være en oppgradering av samme standard, med hele 27 prosent bedre overføringshastighet enn VIAs beste USB 3.0-kontroller. I forhold til Intels egen USB 3.0-kontroller er USB 3.1 hele 1,7 ganger raskere. Tilsvarende lesehastighet viste 29 MB/s, kun én megabyte raskere enn USB 3.0 er kapabel til i dag.

Med en overføringshastighet på 84 MB/s kan du flytte en helt terabyte på bare litt over tre timer og en full DVD-ripp på 45 sekunder. Det er imidlertid rom for at ting kan gå enda raskere:

Når det kommer til sekvensiell lesing og skriving viser Anandtechs USB 3.1-tester henholdsvis 553 MB/s og 510 MB/s. Dette er i begge tilfeller omtrent 200 MB/s raskere enn USB 3.0-kontrolleren klarte i samme testmiljø.

De raskeste lesehastighetene som ble målt var 703 MB/s, godt over de 425 MB/s som USB 3.0-stod for. For skrivehastigheten ble toppen nådd ved 583 MB/s, med god margin ned til de 429 MB/s USB 3.0-kontrolleren klarte.

Det er verdt å merke seg at hastighetene selvsagt vil variere ut i fra om en bruker en harddisk eller en SSD, samt modell. Den teoretiske overføringshastigheten for USB 3.1 oppgis å være 1250 MB/s, akkurat det dobbelte av USB 3.0.

Bakoverkompatibel

Den nye standarden benytter mer effektive algoritmer for å overføre data enn USB 3.0, og er fullstendig bakoverkompatibel med alle USB-versjoner siden USB 2.0. Det vil si at du fint kan koble en USB 2.0- eller USB 3.0- harddisk til en USB 3.1-port på datamaskinen din.

Om du vil dra nytte av den forbedrede ytelsen kreves likevel en del nytt: Både port, lagringsenhet og overføringskabel som støtter USB 3.1-standarden må nemlig være på plass.

Nylig ble det kjent at USB 3.1 vil få en ny type plugg, den såkalte C-Type-pluggen. Med denne kan pluggen plasseres begge veier, akkurat som Apples Lightning-plugg. USB 3.1 får også støtte for å overføre opptil 100 watt strøm, noe som blant annet gjør den i stand til å drive eksterne harddisker og mange monitorer.

Entusiastvare i første omgang

Selv om standarden er spikret og vedtatt, og de første tredjepartsprodusentene som VIA, Marvell og Asmedia allerede virker klare med sine løsninger, kan det ennå drøye ut i tid før du får oppleve de raskere filoverføringene. Etter at USB 3.0-standarden ble klar tok det nemlig lang tid før PC-produsenter flest implementerte standarden på sine hovedkort – og hele tre år før Intel var klare med sine egne porter.

Vi skal likevel ikke se bort fra at den brede utrullingen går litt raskere denne gangen, nå som Intel har innsett at deres egen Thunderbolt neppe vil ta over for USB-standarden. USB 3.1-kontrollere kan bli å finne først på enkelte entusiasthovedkort ut mot vårparten.

Selv om USB har trappet opp kampen er Thunderbolt fortsatt kjappest:
Dette er alt du må vite om teknologien »

(Kilde: Anandtech)

Les også
Men Thunderbolt var ikke død
Les også
Denne kabelen vil erstatte alle du har i dag
Les også
Nå er den nye USB-kontakten klar
Les også
Her er den nye USB-kontakten som går begge veier
Les også
USB blir dobbelt så raskt
Mer om
annonse