Tek.no

Nyhet

Russerne vil skyte ned droner med radiobølger

Futuristisk våpenkonsept på gang fra våre naboer i øst

improvize/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
21 Juni 2015 20:00

Teknologien gjør hele tiden store fremskritt på alle fronter, inkludert på områder av det mer destruktive slaget. Nettstedet SputnikNews melder nå at russerne har utviklet en ny våpenteknologi som definitivt er noe utenom det vanlige.

En talsperson for det russiske selskapet United Instrument Manufacturing Corporation (UIMC) uttalte nylig at de har bygget et nytt «mikrobølge-våpen» som skal være i stand til beskytte mot diverse fiendtlige, luftbårne trusler.

Kan uskadeliggjøre fly, droner og raketter

Alle de tekniske detaljene om hvordan det hele fungerer er tilsynelatende en militærhemmelighet, men våpenet skal være et komplett system som benytter seg av super-høyfrekvente radiobølger. Det er designet for montering på de såkalte BUK-rakettsystemene som Russland disponerer.

Mikrobølge-våpenet skal monteres på BUK-enheter av denne typen. Foto: Vitaly V. Kuzmin/Wikipedia

BUK er mobile luftvernsenheter som benytter seg av bakke-til-luft-raketter, og vil med denne teknologien altså bli enda mer effektive. «Mikrobølge-våpenet» skal ifølge UIMC kunne sette ubemannende droner ut av spill ved å deaktivere radioelektronikken i dronene, og vil dessuten kunne forstyrre elektonikken i lavtflyvende, bemannede fly.

I tillegg skal systemet være i stand til å uskadeliggjøre stridshodene til presisjonsvåpen, slik som smarte langdistanseraketter. Våpenet skal ha en rekkevidde på opptil 10 kilometer og gir også 360-graders forsvar ved at radiobølgene sendes ut i alle retninger.

Jobber også med kunstig intelligens

En lukket demonstrasjon av det nye våpenet skal nå være i gang og vare frem til 19. juni. Demonstrasjonen er arrangert av det statlige, russiske selskapet Rostec, som eier UIMC. Rostec spesialiserer seg på utvikling av høyteknologiske produkter for både sivil og militær industri.

UIMC har for øvrig også andre avanserte forskningsprosjekter på gang. Som blant andre nettstedet Russia Insider meldte i mai satser selskapet stort på utvikling av kunstig intelligens, og har i den forbindelse utpekt flere av de store amerikanske IT-selskapene til direkte konkurrenter. Det er imidlertid uvisst i hvilken grad russerne planlegger å bruke denne teknologien i forsvarsøyemed.

Her er en annen høyteknologisk våpenløsning: Denne geværkulen treffer et bevegelig mål helt på egen hånd »

(Via Engadget)

Les også
Nå kan amerikansk politi utstyre droner med elektrosjokkvåpen og tåregass
Les også
Russland skal ha hacket seg inn i Pentagon
Les også
USA utvikler våpen som skyter lyd i stedet for kuler
Les også
Hvor vanskelig er det å skyte opp en av USAs største atomraketter?
Les også
Her treffer geværkulen et bevegelig mål – på egen hånd
Les også
NASA skal teste ut «lufttrafikk»-tjeneste for droner
Les også
Hva med en flyvende atomreaktor?
annonse

Les også