Tek.no

Nyhet

TP-Link slipper ny og kraftigere mesh-løsning

Deco M9 Plus skal dekke opptil 600 kvadratmeter.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
26 Juli 2018 10:35

TP-Links første mesh-variant Deco M5 var godkjent, men nådde ikke opp på hastighetene til de kraftigere løsningene fra Netgear, Linksys og andre.

Nå prøver TP-Link igjen, med en oppgradert variant kalt M9 Plus. I motsetning til M5 er det nå snakk om et trebåndssystem (AC2200), hvor ett av 5 GHz-båndene er satt av til trafikken internt mellom nodene, såkalt backhaul.

Hvis trafikken i nettet er tung, skal systemet imidlertid også kunne bruke det andre 5 GHz- og 2,4 GHz-nettet til backhaul-trafikk, og på den måten sikre at det finnes over 1000 Mbps tilgjengelig til å transportere dataene rundt i nettverket.

Åtte antenner

Kun to ethernet-porter per enhet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

TP-Link har beholdt «røykvarsler»-designet fra forrige generasjon, men M9-boksene er noe større enn tidligere og inneholder nå åtte interne antenner hver. En trepakning skal være nok til å dekke opptil 600 kvadratmeter, men det er også mulig å utvide med flere enheter om du har en veldig stor eller ekstremt kronglete bolig. «Rundt 10» skal være maks, ifølge vår informasjon fra TP-Link.

Systemet har også støtte for å koble enhetene sammen med kabel, som vil gi enda bedre hastigheter enn trådløs backhaul. Som tidligere er det uheldigvis bare to ethernet-porter per enhet, som i praksis vil bety at begge portene på hovedenhetene vil være opptatt om du vil koble enhetene sammen med kabel.

M9 Plus fungerer dessuten som hub for kompatible smart-enheter, for eksempel lyspærer, smartlåser, sensorer og kameraer. Det innebærer at det ikke kreves noen ekstra hub, og at produktene kan styres direkte fra TP-Links app. Unntaket er uheldigvis Philips Hue-systemet, som fortsatt krever sin egen hub, men ellers også kan styres fra TP-Link-appen.

Ikeas Trådfri-pærer er dessuten foreløpig ikke på listen over støttede enheter, men denne skal utvides etter hvert, ifølge TP-Link.

Raskere roaming

Støtte for de vanlige mesh-protokollene 802.11k og 802.11v er på plass, men Deco M9 har også støtte for «fast roaming»-protokollen 802.11r, som ikke har vært så vanlig i mesh-systemer frem til nå.

Dette bør sikre at systemet flytter deg raskere mellom nodene når du beveger deg rundt i hjemmet, med det resultat at risikoen for at du for eksempel faller ut av en videosamtale er mindre.

M9 Plus skal være tilgjengelig denne måneden, til en veiledende pris på 3999 kroner, en tusenlapp mer enn Deco M5 koster. Vi har allerede fått et testeksemplar, og håper å se på det i løpet av kort tid.

annonse

Les også