Til hovedinnhold

Flere nye TV-er fra Samsung får støtte for 120 Hz, FreeSync og VRR

En liten gavepakke til stuekjære gamere.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

I løpet av året skal Samsungs TV-divisjon få på plass noen teknologier virkelig vil glede de mer spillinteresserte av oss. AMDs FreeSync-teknologi skal nemlig dyttes inn i enkelte modeller, sammen med HDMI 2.1 VRR – Variable Refresh Rate.

Sistnevnte teknologi er i bunn og grunn et fremtidsrettet alternativ til den nevnte FreeSync. Den sørger for at bildene i videostrømmen dyttes ut i den takten grafikkortet faktisk klarer å rendre dem, altså uten en fast oppfriskningsrate.

FreeSync-teknologien og HDMI 2.1 VRR vil gjøre sitt beste for at du skal kunne spille uten å oppleve nevneverdig hakking eller riving i bildet. Merk for øvrig at selv om VRR er en del av er en del av den nye HDMI 2.1-spesifikasjonen, er det ikke full HDMI 2.1-støtte på disse TV-ene.

Uansett skal de gjeldende modeller klare dette i opptil 120 Hz når signalstrømmen er i Full HD – også kjent som 2K120Hz.

Som en ekstra bonus skal også redusert inputlag stå høyt oppe på prioriteringslista. Det skal være snakk om 15,4 ms i spillmodus eller «mindre enn 7 ms» i VRR-modus. Alt dette skal Samsung ha røpet til FlatpanelsHD på en teknologikonferanse tidligere denne uka.

For de dyrere modellene

Nøyaktig hvilke TV-er som vil få FreeSync- og HDMI 2.1 VRR-støtte vites ikke hundre prosent sikkert, men det vil trolig være snakk om de QLED-merkede 2018-modellene og NU8-serien.

Se selv: Her er Samsungs nye TV-er for 2018 >>>

Nye Xbox skal få FreeSync-støtte. Bilde: Niklas Plikk, Tek.no

Med tanke på at TV-en er den foretrukne spillskjermen for mange – det selges jo et og annet eksemplar av sånne stuekjære spillkonsoller – er nok dette noe som kan avgjøre et og annet TV-kjøp i de tusen hjem.

Det vil naturligvis ikke hjelpe alle – teknologien må jo være på plass i spillmaskinvaren også – men da er det greit å se det i lys av nyheter som at både Microsofts Xbox One S og Xbox One X gjennom en fastvareoppdatering snart vil få støtte for FreeSync-skjermer.

Kan lage liv og røre

Frem til nå har det kun vært vanlige (og litt uvanlige) PC-skjermer som har vært utstyrt med FreeSync-teknologien.

Denne vil gjerne bil spillskjermen din.
Samsung

Når Samsung nå leder an med FreeSync i stua, kan vi nesten regne med at flere TV-produsenter vil kaste seg på karusellen i løpet av kort tid.

Dette trekket vil også kunne lage litt røre i konsoll- og/eller grafikkortmarkedet, med tanke på at det ikke finnes TV-er med G-Sync, som er tilsvarende teknologi fra konkurrenten Nvidia. Med mindre vi regner inn de toppspesifiserte monstermonitorene vi trolig vil se på markedet i løpet av året.

Resultatet kan være at AMDs grep om i hvert fall spillkonsollmaskinvaremarkedet styrkes, for ikke å glemme at Sony PlayStation muligens vil få et visst FreeSync-press på seg.

Hva Nvidia gjør er et annet spørsmål, men i teorien vil jo deres grafikkløsninger klare seg fint på HDMI 2.1 VRR. Problemet bare er at dette først må på plass i selskapets grafikkort. En annen mulighet er at de overbeviser TV-produsentene til å inkludere G-Sync som et tredje VRR-alternativ.

Eller kanskje det er et hint om at G-Syncs dager er talte.

Denne vil altså være kompatibel med en slik TV:
TEST: Xbox One X er Microsofts «6 teraflop monster» >>>

(Kilde: FlatpanelsHD)

annonse