Til hovedinnhold

Lei av varmen? Her er 15 nye «bitesize»-spill å kose deg med

Ghost Town Games

Forrige uke publiserte vi første halvdel av en liste med «bitesize»-spill i alle mulige sjangre som kan nytes i ferien.

Nedenfor finner du nok en liste med spill som kan spilles i kortere perioder uten at det går utover kvaliteten. Enten du liker eventyrspill, rollespill, plattformspill eller strategispill kan det være du finner noe du liker på denne listen.

FTL: Faster Than Light

Subset Games

Utvikler/Utgiver:Subset Games

Spillplattform:PC (Windows, OS X, Linux), iOS

Utgivelsesdato: 14. september 2012

Spillmoduser: Enspiller

FTL: Faster Than Light er et rombasert «roguelike»-strategispill i fugleperspektiv. Spillet er utgitt av Subset Games, som består av kun to ansatte. I spillet kontrollerer du mannskapet ombord på et romskip og må kjempe mot fiendtlige romskip på veien mot den galaktiske føderasjonens hovedkvarter for å gi viktig informasjon, som vil sørge for triumf mot opprørerne.

FTL: Faster Than Light genererer en helt ny bane hver gang du starter et nytt spill, men det vil alltid inkludere åtte sektorer med rundt 20 veipunkt i samtlige sektorer. Du kan reise fra veipunkt til veipunkt med romskipet, og ved et hvert veipunkt vil et nytt element vente på deg; enten det er en butikk der du blant annet kan kjøpe bensin, droner eller våpen til skipet, eller fiendtlige skip fra opprørsflåten.

Under slagene mot de fiendtlige skipene må du som spiller delegere mannskapets ansvar, og sende dem til ulike stasjoner på romskipet; enten det er å reparere skader på eget skip, eller skyte mot fienden. Om samtlige i din besetning dør, eller romskipet blir skutt i stykker vil spillet bli tapt, og du må starte på nytt fra start.

Ettersom du kommer lenger inn i spillet er det mulig å skaffe seg et større mannskap, utstyr og oppgraderinger til romskipet. Første gang du spiller igjennom spillet vil kun ett skip være mulig å velge ved start, men flere skip vil låses opp etter hvert som du spiller mer. De forskjellige skipene har blant annet ulike våpen, utseende, og forsvarsmekanismer.

FTL er det første spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam (en andel på 95% eller flere positive anmeldelser).

Bitesize: En gjennomgang av spillet kan ta mellom to og tre timer.

The Wolf Among Us

Telltale Games

Utvikler/Utgiver: Telltale Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X), PS4/PS3/Vita, Xbox One/360, iOS, Android

Utgivelsesdato: 14. oktober 2013

Spillmoduser: Enspiller

The Wolf Among Us er et grafisk eventyrspill og thriller, som består av 5 episoder. Spillet er spilt fra et tredjepersonsperspektiv, og du som spiller kontrollerer protagonisten Bigby Wolf, som skal undersøke mordet av en kvinne. Spillet finner sted i 1986.

I løpet av spillet vil du være i flere forskjellige tredimensjonale miljøer, slik som en leilighet eller en bar. Der vil du kunne samhandle med forskjellige objekter ved å trykke på dem, og Bigby vil ta vare på det om det kan komme til nytte senere i spillet.

Når Bigby konverserer med andre NPC-er får du muligheten til å velge hva du skal si i form av flere dialogbokser, og det du sier kan få den du snakker med til å danne enten et positivt eller negativt bilde av Bigby. Det betyr også at historien kan endre seg på grunn av det du har sagt tidligere i spillet. Noen ganger kan det bli litt mer hett og actionfylt for Bigby, og da må du som spiller reagere ved å følge instruksen som dukker opp på skjermen og trykke på knappene før tiden går ut.

Bitesize: The Wolf Among Us består av fem episoder. Én episode tar I snitt mellom halvannen time og to timer å fullføre.

To the Moon

Freebird Games

Utvikler/Utgiver: Freebird Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), iOS, Android

Utgivelsesdato: 1. november 2011

Spillmoduser: Enspiller

To the Moon er et historiedrevet eventyrspill i 2D. Spillet handler om Sigmund Corporation, et selskap som kan bruke teknologi til å endre pasienters minner og skape nye kunstige minner. Det er en prosedyre som kun er lovlig å gjøre på pasienter nær døden, og da gjerne for å la dem oppfylle en drøm som ikke er oppnådd.

Dr. Eva Rosalene og Dr. Neil Watts, ansatte i Sigmund Corp., får i oppdrag å oppfylle den døende Johnny Wyles' siste ønske, nemlig å gå på månen. De to doktorene setter seg inn i en interaktiv samling av Johnnys' minner, og reiser bakover gjennom den døende mannens minner. I teorien skulle de sette inn kunstige minner slik at Johnny kunne være overbevist om at han ikke angret noe før døden tok ham. Ting går imidlertid ikke helt etter planen.

To the Moon har fått fantastiske kritikker for sin historie og det musikalske innholdet. I 2011 vant spillet kåringen for beste historie av GameSpot, og er det andre spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Freebird Games har kommet ut med to andre spill som begge også har blitt veldig godt mottatt. A Bird Story, og kanskje spesielt Finding Paradise, anbefales om To the Moon faller i god smak.

Bitesize: To the Moon fullføres normalt sett på rundt fire timer.

Darkest Dungeon

Red Hook Studios

Utvikler/Utgiver: Red Hook Studios

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, PS Vita, Xbox One, Nintendo Switch, iPad

Utgivelsesdato: 19. januar 2016

Spillmoduser: Enspiller

Darkest Dungeon er et rollespill og «dungeon crawl» som blander turbaserte slag med bevegelser i sanntid. Som spiller skal du kontrollere et kompani med helter og utforske grottene under det gotiske herskapshuset du har arvet, men i grottene lurer det skumle farer.

Alle heltene har stressnivåer som vil gå oppover jo lenger inn i grottene de beveger seg. En helt med et høyere stressnivå kan få plager som negativt påvirker videre utforsking av grottene. Før du begir deg innover i grottene kan du blant annet kjøpe eller si opp helter, redusere stressnivået, fjerne plager eller restituere dem ved å bruke fasilitetene i den nærliggende bygda. Disse fasilitetene kan også forbedres, slik at du som spiller får mer nytte av dem utover i spillet.

Som spiller kan du rekruttere opptil 25 forskjellige helter, som hver tilhører en av 15 klasser. Helter kan også oppgraderes over tid. Dersom en av heltene dør, vil vedkommende aldri kunne komme tilbake.

Bitesize: Darkest Dungeon har en lang historiemodus, men er enkel å dele opp. En grotte tar som regel rundt en time å gjennomføre.

What Remains of Edith Finch

Annapurna Interactive

Utvikler/Utgiver: Giant Sparrow/Annapurna Interactive

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One

Utgivelsesdato: 25. april 2017

Spillmoduser: Enspiller

What Remains of Edith Finch er et mysterieeventyr hvor du som spiller tar kontroll over Edith Finch i førstepersonsperspektiv. Dette er et spill som i hovedsak fokuserer på historien.

What Remains of Edith Finch handler om familien Finch, som er bosatt ved kysten av staten Washington. Familien er blitt kalt Amerikas mest uheldige familie, og familien selv har i lengre tid trodd at de forfølges av en forbannelse. Hvert eneste familiemedlem fem generasjoner tilbake har måttet lide en tidlig død, og i hver eneste generasjon har kun ett barn overlevd lenge nok til å få nye barn.

I spillet tar du for deg Edith Finch, en ung kvinne som returnerer til familiehuset blant annet for å minnes avdøde familiemedlemmer. Hun er det siste levende familiemedlemmet i Finch-familien. Du som spiller må sende Edith ut på et eventyr inne i det gigantiske Finch-huset, mens Edith selv vil guide deg gjennom med sin fortellerstemme. Der vil du finne ut av hemmeligheter og hvordan familiemedlemmene led grusomme skjebner.

Bitesize: What Remains of Edith Finch tar som regel mellom to og tre timer å fullføre.

Refunct

Dominique Grieshofer

Utvikler/Utgiver: Dominique Grieshofer

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), Xbox One

Utgivelsesdato: 16. oktober 2015

Spillmoduser: Enspiller

Refunct kan fungere som en virtuell stressball. Spillet er et 3D-plattformspill satt i førstepersonsperspektiv. Refunct befinner seg i en by av enkle geometriske figurer omringet av vann.

Målet med spillet er å hoppe rundt på de ulike plattformene i byen til du når en rød knapp. Hver gang du tråkker på en rød knapp vil en ny plattform dukke opp fra vannet med en ny rød knapp på toppen. Samtidig vil også fargen på plattformene endres fra en slags hvit til grønn etter hvert som du hopper på dem. Etter å ha vært på nok røde knapper vil en gul knapp dukke opp på toppen av det som vil bli den siste plattformen. Kommer du til den gule knappen har du vunnet.

Hver gang du starter spillet vil et nytt nivå skapes, så det ikke blir for repetitivt. I Refunct er det ingen tidsfrist, og heller ikke mulig å dø. Du kan spille helt uten press og nyte spillet og dets musikalske innhold i ditt eget tempo. I spillet endres det også mellom dag og natt, og musikken skifter med tiden på dagen.

Refunct er et veldig simplistisk spill på overflaten, men er allikevel det tredje spillet på denne listen med «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Bitesize: Refunct tar ikke lenger enn 30 minutter å spille gjennom.

Gunpoint

Suspicious Developments

Utvikler/Utgiver: Suspicious Developments

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato: 3. juni 2013

Spillmoduser: Enspiller

Gunpoint er et snike- og puzzle-plattformspill i 2D. I Gunpoint tar du for deg frilanserspionen Richard Conway. Conway må jobbe for å frikjenne seg selv fra et mord, og som spionen tar du imot oppdrag fra ulike klienter, og som regel handler det om at du skal infiltrere ulike bygninger. For å klare dette må du snike deg forbi vakter, samt omgå sikkerhetstiltak ved å ta i bruk høyteknologisk utstyr. Det høyteknologiske utstyret inkluderer blant annet hansker som gjør at Conway kan klatre på vegger, samt bukser som innebærer at han kan hoppe høyt.

Gunpoint er delt inn i oppdrag, og vanligvis innebærer det å snike seg inn i en bygning for så å hacke en datamaskin, og til slutt ta seg ut av bygningen. Conway kan overleve fall fra store høyder, men kan drepes av ett skudd, så det gjelder å ikke bli sett.

Gunpoint er det fjerde spillet på denne listen med kritikker verdig «Overwhelmingly Positive» på Steam. Spillet har blitt spesielt rost for historien, morsom dialog og bra gameplay.

Bitesize: Gunpoint tar som regel mellom tre og fire timer å fullføre.

Plague Inc + Plague Inc: Evolved

Ndemic Creations

Utvikler/Utgiver: Ndemic Creations

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, Xbox One, iOS, Android, Windows Phone

Utgivelsesdato: 26. mai 2012

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller (kun PI: Evolved)

Plague Inc-spillene er strategi- og simulasjonsspill i sanntid, der det første spillet kom til mobil i 2012. PI: Evolved, som vil fokuseres på her, er en utvidet versjon og inkluderer flere funksjoner.

I Plague Inc: Evolved kontrollerer du en pest som akkurat har infisert pasient null. Din jobb er å få denne pesten til å utslette hele verden før menneskeheten kommer opp med en måte å kurere den på. Du kan selv velge hvor i verden du ønsker at pasient null skal befinne seg, og må oppgradere pesten i løpet av spillet for at menneskeheten ikke får stoppet den.

Spillet har blitt rost for sin realisme, blant annet av CDC (Center for Disease Control and Prevention). I Plague Inc: Evolved kan du velge å utslette menneskeheten med ti forskjellige sykdomstyper, enten du ønsker å bruke biovåpen, virus, dødelige bakterielle infeksjoner eller rett og slett starte en zombie-epidemi.

Bitesize: Plague Inc kan variere i spilletid, men alt fra 15 minutter til noe over en time virker sannsynlig. Et spill det er underholdende å spille gjennom flere ganger med ulik tilnærming.

Overcooked!

Ghost Town Games

Utvikler/Utgiver: Ghost Town Games

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 3. august 2016

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller/Samarbeid (lokalt)

Overcooked er et simuleringsspill om matlaging. I Overcooked tar du på deg rollen som kokk på kjøkkenet, og kan være sammen med opptil tre andre spillere. Det er imidlertid kun mulig å spille med andre lokalt, og ikke på nett.

I Overcooked må du og dine venner jobbe mot tiden for å lage mat ut ifra hvilke bestillinger som dukker opp. Deretter må maten serveres og ryddes opp, samtidig som nye bestillinger kommer inn.

Det er 28 forskjellige nivåer i spillet, der samtlige nivåer har et nytt kjøkken å lage mat i. Noen av de forskjellige kjøkkenene kan være svært kaotiske. Ett av dem er delt opp i to forskjellige lastebiler som beveger seg bortover veien i ulikt tempo, som gjør det vanskelig å bytte mellom. Et annet kjøkken befinner seg på et flytende isberg der det er viktig å ikke falle av.

En direkte etterfølger, Overcooked! 2, skal komme i løpet av året, og der skal det være mulig å spille med venner på nettet også.

Bitesize: Overcooked er et spill som er fint å spille i korte perioder. Det er kaotisk, så det koster krefter å spille i lenger tid, og ett nivå varer ikke særlig lenge.

The Binding of Isaac: Rebirth

Nicalis

Utvikler/Utgiver: Nicalis

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, PS Vita, Xbox One, Wii U, New Nintendo 3DS, Nintendo Switch, iOS

Utgivelsesdato: 4. november 2014

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller/Samarbeid (lokal)

The Binding of Isaac: Rebirth er et roguelike og dungeon crawl-spill I 2D med fugleperspektiv. I spillet kontrollerer du Isaac (kan låse opp flere karakterer ved å spille mer) som har flyktet fra sitt rom gjennom en falldør til kjelleren etter å ha vært låst inne av sin religiøse mor. I kjelleren må du bevege deg fra rom til rom og kjempe mot forskjellige monstre.

Dersom du dør må spillet startes helt på nytt. Spillet er tilfeldig generert når du starter, så det vil alltid være en ny opplevelse å prøve igjen. Gjennom spillet vil du få muligheten til å finne en rekke forskjellige ting, som nøkler for å åpne dører eller skattekister, bomber for å skade fiender eller sprenge vei til nye steder, eller penger som kan brukes til å kjøpe bedre utstyr. Samtidig finnes det en rekke ting i spillet som kan plukkes opp for å oppgradere Isaac, som for eksempel å gjøre deg kjappere, eller skade mer mot fiendene.

Livene til Isaac er vist i hjerter, og når disse når null er spillet tapt. Det er mulig å finne hjerter som øker maks antall liv Isaac har, samt også hjerter som vil regenerere liv.

The Binding of Isaac: Rebirth er det femte spillet på denne listen med en «Overwhelmingly Positive» tilbakemelding på Steam.

Bitesize: The Binding of Isaac: Rebirth kan ta alt fra 45 minutter til et par timer å spille gjennom.

Firewatch

Panic Inc.

Utvikler/Utgiver: Campo Santo/Panic Inc.

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux), PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Utgivelsesdato: 9. februar 2016

Spillmoduser: Enspiller

Firewatch er et førstepersons mysterieeventyr der du kontrollerer Henry. En mann som har benyttet sommeren i 1989 til å komme seg vekk fra livets vanskeligheter.

Som Henry har du fått i oppdrag å være brannvokter i Shoshone National Forest i Wyoming, og er blitt tildelt ditt eget utsiktstårn. Den eneste formen for kommunikasjon du har, er med Delilah, på den andre siden av radioen du holder i hånden.

I skogen begynner det imidlertid å vise seg at alt ikke er helt som det skal. Sammen med Delilah må du finne ut av hva det er som skjer, og hvem det er som stikker kjepper i hjulene dine. I dialogen med Delilah vil du få en mulighet til å velge hva du ønsker å svare henne ut ifra en liste på skjermen, men du har ikke all verdens tid på å bestemme deg.

Firewatch er et historiedrevet spill satt i en relativt åpen verden, men med begrensede muligheter hva gjelder gameplay. Dialogen og historien i Firewatch er det som gjør det til en unik og minneverdig opplevelse, og du begynner fort å føle for karakterene.

Bitesize: Firewatch tar som regel mellom tre og fire timer å fullføre.

Spelunky

Mossmouth

Utvikler/Utgiver: Mossmouth

Spillplattform: PC (Windows), PS4, PS3, PS Vita, Xbox 360

Utgivelsesdato: 21. desember 2008

Spillmoduser: Enspiller, Flerspiller (lokal)

Spelunky er et plattformspill i 2D. Spillet kom først ut i 2008 på PC, men det har siden blitt laget en oppdatert versjon med mer høyoppløst grafikk og tilgang på lokal flerspiller.

I Spelunky tar du kontroll over en ukjent eventyrer kjent som «the spelunker». Ditt mål er å utforske tunneler i undergrunnen og plukke opp alt som finnes av verdisaker og gullmynter. Det finnes forskjellige butikker rundt i tunnelene der du kan kjøpe våpen som kan brukes mot fiendene, blant annet menneskeetende planter, edderkopper, flaggermus, slanger og spøkelser.

Banene i Spelunky består av fire nivåer og er tilfeldig generert, men du vil alltid starte på nivå én der det finnes mindre verdifullt utstyr, og for hvert nivå du kommer til vil bedre utstyr og andre typer fiender vente. Dersom du dør må du starte helt på nytt igjen.

Spilldesigner Derek Yu forteller at inspirasjonen til Spelunky kom i store deler fra Super Mario-spillseriene.

Bitesize: En gjennomgang av Spelunky kan variere alt ettersom hvor bra du gjør det, men mellom en time og noen timer er sannsynlig. Det er forsåvidt også mulig å dø etter ett minutt.

Renowned Explorers: International Society

Abbey Games

Utvikler/Utgiver: Abbey Games

Spillplattform: PC (Windows, OS X, Linux)

Utgivelsesdato: 2. september 2015

Spillmoduser: Enspiller

Renowned Explorers: International Society (RE:IS) er et turbasert strategi- og eventyrspill. Spillet finner sted i det 19. århundre i en fiktiv verden. Som spiller blir du først bedt om å velge en kaptein, for deretter å velge to andre eventyrere. Eventyrerne er delt opp i fire kategorier; Scientists, Scouts, Fighters og Speakers.

Med ditt følge begir du deg nå ut i verden, og hvor du ønsker å gå baserer seg som regel på hvilke eventyrere du har med deg.

Utover i spillet vil du få mulighet til å oppgradere eventyrerne dine, etter hvert som du vinner slag. Slagene i dette spillet er unike, da du ikke nødvendigvis trenger å overvinne fiendene ved hjelp av rå makt. Det er tre stemninger i spillet; aggressiv, vennlig og utspekulert, som fungerer på typisk stein-saks-papir-vis. Du kan bruke disse stemningene til din fordel; enten du ønsker å skremme fiendene vekk med fornærmelser og ydmykelser, eller om du foretrekker å vinne dem over ved hjelp av sjarm og komplimenter.

Etter hvert som du spiller mer vil du få tilgang på flere kapteiner, og i likhet med andre liknende spill er også banene her tilfeldig generert når du starter opp.

Bitesize: RE:IS kan stort sett spilles igjennom en hel gang på under halvannen time.

The Vanishing of Ethan Carter

The Astronauts

Utvikler/Utgiver: The Astronauts

Spillplattform: PC (Windows), PS4, Xbox One

Utgivelsesdato: 26. september 2014

Spillmoduser: Enspiller

The Vanishing of Ethan Carter er et mysterie- og skrekkeventyrspill i førstepersonsperspektiv. Spillet finner sted i en åpen verden der du som spiller kan bevege deg rundt etter eget ønske.

I spillet tar du kontroll over Paul Prospero, en paranormal etterforsker. Når Prospero får et fanbrev av 12 år gamle Ethan Carter, blir han inspirert til å ta turen til Ethans hjemby, en liten gruvelandsby i Red Creek Valley, Wisconsin. Prospero skjønner imidlertid fort at ting ikke er som de skal i den lille landsbyen, og da er det opp til deg å etterforske.

The Vanishing of Ethan Carter har blitt rost for å ha en fengslende historie, nydelig grafikk og interessante gåter, men har fått negative kommentarer for sitt gameplay; nemlig at det er for lineært.

Bitesize: The Vanishing of Ethan Carter tar ikke mer enn fire timer å spille seg gjennom.

Solitairica

Righteous Hammer Games

Utvikler/Utgiver: Righteous Hammer Games

Spillplattform: PC (Windows, Mac), iOS, Android

Utgivelsesdato: 31. mai 2016

Spillmoduser: Enspiller

Kombinasjonen kabal og rollespill høres kanskje litt søkt ut, men i Solitairica har man funnet frem til mekanismer som fungerer. Du velger blant typiske rollespillklasser som kriger, magiker, monk og liknende, som hver foretrekker sin egen kombinasjon av spillets fire typer energier (angrep, forsvar, smidighet og viljestyrke).

Hver klasse starter med fire ulike trylleformularer, som kan være alt fra å ødelegge et kort til å helbrede deg eller skaffe flere forsvarsskjold. Så handler det om å fjerne alle kortene. Om du trekker en firer fra din egen stokk, kan du spille videre ved å fjerne en femmer og en sekser fra bordet, for eksempel. Du kan både gå ned og opp, og om du klarer å få til en lang kombinasjon i løpet av turen din, tjener du ekstra gull. Dette kan brukes til å kjøpe nytt utstyr og trylleformularer.

Spillet starter ganske lett, men blir raskt vanskeligere, og for å komme seg gjennom hele rekken med fiender må du både ha litt flaks og velge riktige kombinasjoner av angrep og utstyr. For hver gang du spiller en runde, bygger du deg opp «wildstone», som igjen kan brukes til å låse opp nye klasser og oppgraderinger til eksisterende klasser, på typisk roguelike-vis.

Vær imidlertid oppmerksom på at Steam-utgaven av Solitairica ikke støtter Steam Cloud, som er litt irriterende, da du ikke får med deg fremgangen din på andre enheter.

Bitesize: En gjennomspilling av Solitairica tar alt fra fem minutter til cirka 45 minutter, litt avhengig av hvor langt du kommer.

Spill som så vidt ikke kom seg inn på denne listen, men som kan være verdt en nærmere titt:

 • Unfinished Swan
 • Abzû
 • FAR: Lone Sails
 • Oxenfree
 • Little Nightmares
 • Gone Home
 • A Story About My Uncle
 • Never Alone
 • Metal Gear Solid V: Ground Zeroes
 • The Beginner's Guide
 • Monster Slayers
 • Dead Age
 • World of Goo
 • Braid
 • The Awesome Adventures of Captain Spirit
 • Magicka
 • Rogue Legacy
 • Banished
 • The Banner Saga
 • Domina
 • Geometry Dash
 • Battleheart 2
annonse