Til hovedinnhold

Verdens første Windows 8-mobil

IFA 2012: Samsung slo Nokia på oppløpssiden i et produktskred vi sjelden har sett maken til.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Samsung lanserte et skred av nye produkter på IFA-messen i Berlin onsdag kveld. I tillegg til Samsung Galaxy Note II og et kompaktkamera som kjører Android, overrasket det koreanske selskapet alle med å annonsere verdens første mobiltelefon som benytter Microsofts nye Windows Phone 8-plattform.

De fleste hadde ventet at det ville være Nokia som ville komme med en Windows 8-mobil først. Det ventes at Nokia vil lansere sin Windows Phone 8-modell på et arrangement sammen med Microsoft i begynnelsen av september.

Gode spesifikasjoner

Den nye mobiltelefonen har fått navnet ATIV S, og har en 4,8 tommer stor Super AMOLED-skjerm. Telefonen er 8,7 mm tykk.

En av de mest interessante nyhetene i Windows Phone 8 sammenlignet med dagens versjon 7.5, er at operativsystemet støtter kraftigere maskinvare enn tidligere. ATIV S har fått en tokjerneprosessor på 1,5 GHz – mens alle dagens Windows-mobiler støtter kun én kjerne. Det gjør telefonen i stand til å utføre flere operasjoner samtidig, og bør dermed bety bedre ytelse.

Salget av ATiV S starter i november med en veiledende pris på 4 500 kroner.

I tillegg til Windows Phone 8-mobilen lanserte Samsung også tre Windows 8-baserte nettbrett. To av nettbrettene benytter samme type Intel-prosessorer som du finner i PC-er, mens det tredje, ATIV Tab, har innmat som ligner mer på det du finner i iPad og Android-nettbrett – det vil si en ARM-prosessor. ATIV Tab er et tynt 10,1-tommers nettbrett med lav vekt.

I løpet av høsten vil det komme en bølge av Windows 8-nettbrett fra flere produsenter. Om disse klarer å true Apples dominans i nettbrettverdenen, gjenstår å se.

Galaxy Note II – nettbrett-telefonen

Da Samsung lanserte Galaxy Note var det mange som ikke hadde særlig tro på produktet. Note var for stor til å kunne kalles en telefon, og for lite til å kunne kalles et nettbrett, mente mange. Men Samsung gjorde spådommene om fiasko til skamme, og solgte hele ti millioner enheter bare i løpet av de første ti månedene.

På IFA-messen i Berlin lanserte Samsung etterfølgeren, Samsung Galaxy Note II. Mobilen, eller nettbrettet om du vil, er blitt kraftig oppgradert siden forrige versjon.

Note II er smalere og tynnere enn forgjengeren, og den kommer med Android 4.1 Jelly Bean allerede fra lanseringsdatoen. Blant nyhetene i Jelly Bean er at ytelsen i brukergrensesnittet skal være bedre, i tillegg til en del nye tjenester og funksjoner.

I likhet med forgjengeren er også Note II utstyrt med S Pen, Samsungs penn for betjening av skjermen. Den nye utgaven har imidlertid fått en del nye funksjoner, som for eksempel at du kan holde inne knappen på S Pen for å klippe ut bilder, som du så kan lime inn i et dokument i den forbedrede S Note-appen for notater.

Beveger du pennen over ikoner på skjermen får du forhåndsvisning av hva som skjuler seg bak. Denne funksjonen er praktisk hvis du har fått mange e-poster, og ikke vil åpne hver eneste en for å finne ut hva som skjuler seg i dem. I stedet kan du bare bevege pennen over e-postene for å se hva de inneholder.

Samsung Galaxy Camera har samme operativsystem og menyer som mobilen din.Foto: Samsung

Kompaktkamera med Android

Forrige uke lanserte Nikon et kompaktkamera med Android. Onsdag kveld fulgte Samsung – noe overraskende – etter ved å lansere sitt eget Android-baserte kamera.

Kameraet har fått navnet Galaxy Camera, og er et 16 megapiksel kompaktkamera med Android 4.1 som operativsystem. Det betyr at kameraet kan kjøre alle apper du kan laste ned fra Google Play. For et kamera er det spesielt bildebehandlingsapper som Instagram som er aktuelle, men det er heller ingenting i veien for å surfe på nettet eller spille Angry Birds på Galaxy Camera.

Galaxy Camera har en 4,8-tommers touchskjerm med HD-oppløsning. Selve kameraet har en 16 megapiksel BSI CMOS-sensor og en lyssterk optikk med 2,8 blender og 21 ganger optisk zoom.

Kameraet har DLNA, slik at du kan vise bilder på en DLNA-kompatibel TV via Samsungs AllShare-løsning. Det følger med 50 MB Dropbox-tilgang på kjøpet, slik at du slipper å måtte overføre bilder til USB-pinner eller eksterne harddisker. I stedet laster du dem bare opp til "skyen" etter hvert som du tar bildene.

Talestyring gjør at du kan ta bilder ved å snakke til kameraet, i stedet for å bruke den vanlige selvutløserfunksjonen.

Galaxy Camera kommer til Norge i oktober til en pris på 4.500 kroner.

Les også: Sony lanserte James Bond-mobilen

annonse