Til hovedinnhold

Samsung Galaxy S III er lansert

Får 4,8 tommers Super AMOLED-skjerm og firekjerners prosessor.

Etter flere måneder med rykter og spekulasjoner, har vi endelig fasiten. I kveld lanserte Samsung etterfølgeren til sin populære toppmodell Samsung Galaxy S II.

Det nye flaggskipet får navnet Samsung Galaxy S III, og ut fra spesifikasjonene ser dette ut til å bli en av de kraftigste og best utstyrte smartmobilene på markedet – ikke helt uventet.

Heftige spesifikasjoner

Galaxy S III vil benytte Samsungs nye Exynos 4 Quad-systembrikke, som inneholder fire ARM Cortex A9-prosessorkjerner og en Mali grafikkprosessor (GPU). Galaxy S III er den første mobiltelefonen på vår kant av verden som benytter Exynos 4 Quad-brikken, selv om den kinesiske mobilprodusenten Meizu riktignok i midten av april annonserte en ny mobiltelefon med samme brikke.

Skjermen er på hele 4,8 tommer, mens forgjengeren Galaxy S II hadde en 4,3 tommer stor skjerm. Dermed snakker vi om en forholdsvis stor mobiltelefon, men likevel mindre enn Galaxy Note som benytter en 5,3-tommers skjerm. Skjermen er av typen Super AMOLED, oppløsning på 720 x 1280 punkter – det vil si at den klarer videoavspilling i 720p HD-kvalitet.

Kameraet er på 8 megapiksler, og det er også et 1,9 megapiksel frontkamera. Bildesensoren er bakbelyst, det vil si at lyset ikke trenger å passere gjennom kretser og koblinger i brikken før det treffer de lysfølsomme områdene på brikken. Det gjør bildebrikken mer lysfølsom.

Ifølge Samsung har bakkameraet en "zero lag" lukker, som betyr at det ikke skal være noen merkbar forsinkelse fra du trykker utløseren til bildet er tatt. En "Burst shoot"-funksjon lar deg ta 20 bilder raskt etter hverandre, og "Best photo"-funksjonen vil automatisk velge det beste av bildene for deg.

Frontkameraet kan for øvrig filme i HD-kvalitet – såvidt vi kan skjønne må det være snakk om 720p. Det kan brukes til å filme en høyoppløselig video av deg selv, eller til videokonferanser.

Ifølge Samsung er dette verdens første mobiltelefon som kommer med Wi-Fi Channel Bonding, som betyr at man kobler sammen to Wi-Fi-kanaler for å doble overføringshastigheten. Telefonen har også NFC – Near Field Communication – og er dermed forberedt for fremtidige betalingsløsninger.

Telefonen er 8,6 millimeter tykk og veier 133 gram. Den leveres med et batteri på 2100 mAh.

Telefonen kommer selvfølgelig med Android 4, Ice Cream Sandwich, fra start.

Trådløs lading

Telefonen har ellers støtte for trådløs lading, som fungerer ved at du plasserer telefonen på en ladematte som etter alt å dømme fungerer etter induksjonsprinsippet. Det skal være mulig å lade opptil tre telefoner.

Med trådløs lading skal du kunne lade inntil tre telefoner samtidig ved å legge dem på en matte.

Smart ansiktsgjenkjenning

Samsung fokuserer ikke bare på maskinvare når de nå presenterer sin nye toppmodell. Det er også lagt vekt på samspillet mellom mobiltelefonen og brukeren, og hvordan telefonen skal tilpasse seg ditt bruksmønster.

Irriterer du deg over at skjermen slukker eller dimmes ned mens du holder på å lese noe på skjermen? Frontkameraet på Galaxy S III identifiserer automatisk øynene dine når du holder telefonen foran deg, slik at den for eksempel vet at du holder på å lese en nettside eller en e-bok. Denne såkalte "Smart Stay"-funksjonen sørger så for at skjermen er skrudd på så lenge du leser.

Du kan også snakke til telefonen. I tillegg til de vanlige funksjonene for stemmesøk, har S III fått en funksjon som kalles "S Voice", som gir deg mer avansert styring av ulike funksjoner via stemmen. Bruker du telefonen som vekkeklokke, kan du for eksempel bare si "snooze" for å aktivere slumrefunksjonen – uten at du behøver å røre telefonen i det hele tatt. S Voice-funksjonen kan også brukes til å aktivere avspilling av musikk, skru lydvolumet opp eller ned, sende tekstmeldinger og e-poster, utføre ulike operasjoner i kalenderen, og automatisk starte kameraappen og ta et bilde.

På samme måte som du kan aktivere stemmestyring på de nyeste Samsung-TV-ene ved å si "Hi, TV", kan du aktivere stemmestyring på Galaxy S III ved å si "Hi, Galaxy".

Samsung Galaxy S III.

Forstår hva du vil

I tillegg til ansikts- og stemmegjenkjenning, benytter S III også den innebygde bevegelsessensoren i telefonen til å gjøre brukeropplevelsen bedre. Hvis du for eksempel skriver en tekstmelding til noen, og bestemmer deg for å ringe i stedet, kan du bare løfte telefonen til øret. Den vil da forstå at du vil ringe, og automatisk ringe opp vedkommendes telefonnummer.

Med "Smart Alert"-funksjonen minsker risikoen for at du ikke legger merke til eventuelle tapte anrop. Telefonen vil nemlig vibrere når du plukker den opp, slik at du blir varslet om tapte anrop.

Lynrask filoverføring

Samsung lover også at Galaxy S III skal være raskere på overføring og deling av filer mellom to telefoner. Den nye "S Beam"-funksjonen forbedrer den tidligere Android Beam-funksjonen, slik at du nå skal kunne overføre en 1 GB videofil på tre minutter eller en 10 MB musikkfil på to sekunder.

Overføringen skjer ved at du holder to Galaxy S III-mobiler mot hverandre, og du trenger ikke å være tilkoblet et Wi-Fi eller 3G-nett for at det skal fungere. Buddy photo share-funksjonen lar deg dele bilder med alle vennene som er avbildet på et bilde i bildegalleriet.

Fra lanseringen i London. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

Vis innholdet på TV-en

Med "AllShare Cast"-funksjonen kan du koble Galaxy S III trådløst til TV-en for å vise innhold fra mobilen på en større skjerm. "AllShare Play" kan også brukes for å dele ulike typer filer mellom Galaxy S III og DLNA-kompatible enheter som nettbrett, PC og TV-er.

AllShare Play inneholder også en "Screen Share"-funksjon som gjør det mulig å dele skjermbildet på mobilen din med flere venner som er tilkoblet det samme Wi-Fi-nettverket. Det er mulig å tegne direkte på det delte skjermbildet, og skrive kommentarer.

Dropbox-appen er forhåndsinstallert på mobilen, slik at du enkelt skal kunne komme igang med lagring av filer i "skyen". 50 GB gratis lagringsplass i to år følger med. Innhold du lagrer i Dropbox på Galaxy S III kan nås fra andre enheter også, for eksempel fra PC-en.

Video i vindu over andre apper

En funksjon vi ikke har sett på andre mobiltelefoner, er "Pop up play". Det innebærer at du kan spille en video i et vindu hvor som helst på skjermen, samtidig som du utfører andre oppgaver. Dermed slipper du å avslutte videoavspillingen for eksempel for å sjekke en e-post eller når du surfer på nettet.

Tilgjengelighet

Samsung Galaxy S III kommer i Europa fra 29. mai, og da vil den også være tilgjengelig i Norge. Senere vil telefonen bli rullet ut til andre markeder i verden. LTE-versjoner vil bli lansert i Nord-Amerika, Japan og Sør-Korea i løpet av sommeren. Den versjonen som kommer til Norge har ikke LTE.

Telefonen kommer i fargene "Pebble Blue" og "Marble White", og vil etter hvert komme også i andre farger.

Veiledende utsalgspris i Norge blir 5300 kroner.

annonse