Dette falske fotografiet skapte stort raseri på Internett
Lurte folk til å tro at regnskogen hadde blitt vandalisert.
Bildemanipulering kan brukes til så mangt, blant annet til å lage kreative reklamebilder, men det kan også i noen tilfeller få pressefotografer sparket fra jobben.
Enda mer effektivt kan det være å simpelthen lage helt nye bilder fra bunnen av for å skape oppmerksomhet rundt samfunnsproblemer eller politiske saker. Det irske tippeselskapet Paddy Power gjorde nylig nettopp dette, og det med stor suksess.
I forkant av det nå påbegynte fotball-verdensmesterskapet i Brasil hadde tippeselskapet nemlig litt dødtid å fylle. Det valgte de å gjøre ved å sette fokus på den omfattende avskogingen av Amazonas-regnskogen, som for det meste befinner seg i nettopp Brasil.
Falskt luftfoto
Paddy Powers virkemiddel var å lage et falskt luftfoto av et område av regnskogen, hvor de hadde «skrevet» ordene «C'mon England PP», tilsynelatende ved å ha ryddet unna et stort antall trær. Det aktuelle området er høyst reellt og befinner seg i nærheten av havnebyen Manaus i det nordlige Brasil.
I stedet for å satse på vanlig Photoshop-manipulering laget de altså en digital, tredimensjonal rekonstruksjon av hele området fra bunnen av, noe som blant innebar å generere 1,5 millioner individuelle trær.
En rekke faktorer ble tatt med i konstruksjonen av modellen, som de ulike tretypene, topografien, lyssettingen og til og med en «refleksjon» fra det ikke-eksisterende helikopteret som tilsynelatende tok bildet.
Lurte både publikum og eksperter
Resultatet må sies å være særdeles overbevisende, og da er det nok heller ikke rart at bildet vakte stor harme blant miljøbevisste Internett-brukere da det ble satt i sirkulasjon. Spesielt på Twitter kom det haugevis av krasse meldinger fra opprørte og sjokkerte brukere, hvorav flere knapt egner seg på trykk.
Til og med massemedia gikk fem på, for eksempel den britiske avisen The Mirror, som meldte at flere eksperter hadde uttalt at bildet var ekte og umanipulert.
Oppstyret må jo sies å være et solid kompliment til skaperne av det falske fotografiet, som antakelig fikk mer oppmerksonhet rundt saken enn de hadde håpet på. Mer informasjon om stuntet finner du på Paddy Powers blogg.
Er du usikker på om et bilde er ekte? Denne tjenesten kan finne det ut for deg »