Til hovedinnhold

Se Razers elleville konsept-PC

Om «Prosject Christine» blir virkelig får du en ekstra modulær maskin.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Hardware.no/Las Vegas: Spilltilbehørsprodusenten Razer liker å bruke den årlige CES-messen til å vise frem nye konsepter. For to år siden viste de frem et nettbrett de hevdet var det eneste av sitt slag designet for PC-spilling, under navnet Fiona. I fjor viste de frem den første versjonen av den slanke og kraftige bærbare spill-PC-en Blade, og begge to er nå tilgjengelig for salg.

I år har Razer vist frem nok et konsept på messegulvet, og denne gangen har de kanskje dratt definisjonen av et konsept hakket lenger. På orkesterplass viserer de nemlig frem det de kaller «Project Christine», en stasjonær PC som er modulær på alle mulige måter:

– Med at den er modulær mener vi at du kan bytte skjermkortet, prosessoren og minnet, og feste det «on the fly». Du tar en av modulene og bytter dem ut, så vil for eksempel ditt nye skjermkort være aktivt, forteller Jeramaine Davis i Razer, til Hardware.no.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Maskinen vi ser på er ikke en fungerende modell, og alle komponentene kan i beste fall kalles prototyper. Selve hovedkortet til maskinen er stammen i midten, og tanken er at du skal koble en serie av ovale bokser – som inneholder både skjermkort, prosessor, nettverk og minne – til denne stammen. I front kan du så koble til moduler for USB-kontakter og skjermer, om du føler for det.

Velg fritt

Poenget med maskinen er at du skal stå fritt til å velge alle komponentene du trenger, og at det skal være uhyre enkelt å oppgradere eller bytte dem. Du trenger bare å trykke på en knapp for å fjerne en av boksene.

Ingen av komponentene, og iallfall ikke prosessorer, har i dag en direkte støtte for å kunne integreres i en maskin på denne måten. Det er riktig nok teknisk mulig å montere skjermkort, minne og harddisker via en serie med adaptere som ender opp i én kontakttype, men det er ingen enkel jobb. Razer må nok derfor trolig konstruere mange av komponentene på egenhånd om dette prosjektet skal bli virkelighet, men de mener at PCIe-standarden er nøkkelen til at det faktisk kan bli mulig:

– Vi har et PCIe-ryggrad som er satt opp i midten, og vi har universelle porter, slik at du kan bytte hva enn du trenger å bytte, forteller Davis.

Flere operativsystemer

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

En del av konseptet Christine er at et ikke bare er komponentene som skal være modulære, det skal nemlig også operativsystemet. Tanken er at man enkelt skal kunne veksle mellom Windows og Linux via skjermpanelet i front.

Videre skal maskinen også ha et spesielt vannkjølingssystem integrert, fylt med en kombinasjon av olje og vann for å øke effektiviteten. Med en vifteløs radiator skal maskinen være særs stillegående.

Det er uten tvil et prosjekt med store ambisjoner, og Razer legger vekt på at dette foreløpig bare er et konsept:

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

– Det vi gjør er å se på reaksjonene vi får her på CES, og basert på de reaksjonene ser vi på om vi skal gå fremover med det. Vi har hatt suksess med dette før, med prosjekt Fiona som til slutt ble Edge, og vi kan ikke se hvorfor det ikke skal skje med denne også, sier Davis.

Når den eventuelt kommer i butikken avhenger hovedsakelig av når Razer kan få støtte for komponentene de vil ha fra produsentene, og at designen fungerer i den virkelige verden.

– Jeg kan ikke se for meg at vi får ut dette produktet på under to år, men kanskje neste år. Vi har en flott visjon for dette, sier Davis.

Vi er på Facebook!
annonse