Tek.no

Nyhet

Ungt blod kan gjøre deg «yngre»

Superprotein kan være nøkkelen til Alzheimer-kur.

Shutterstock
6 Mai 2014 13:22

Ingen kan leve evig, men skal vi tro en en gruppe forskere ved Harvards stamcelle-institutt kan vi snart leve i en verden hvor aldring ikke bare kan forsinkes, men muligens også reverseres, rapporterer The Verge.

Superprotein

Allerede i 2005 kunne forskere vise hvordan blod fra en yngre mus hjalp en eldre mus til å regenerere skadet muskelvev, men ingen forstod helt hvorfor. Nå har forskerne ved Harvard Stem Cell Institute snevret det ned til ett spesielt protein - GDF11.

Etter at de hadde funnet ut hva som stod bak de tidligere oppsiktsvekkende resultatene, isolerte de proteinet og behandlet en rekke mus for å se på virkningen.

Ifølge forskningsrapporten skal GDF11-proteinet har ført til både bedre reaksjonsevne, bedre utholdenhet og bedre ytelse fra omtrent hvert eneste organ hos musene som ble testet.

En uavhengig test utført av forskere ved University of California i San Francisco viste også at blodoverføring av ungt blod i eldre mus førte til bedre hjernehelse og -funksjonalitet.

Motsatt virkning på yngre

Forskningen viser også at eldre blod har motsatt virkning på yngre mus. Blant de første testene forskerne gjorde for å isolere GDF11 var å sy sammen sirkulasjons-systemet til to mus, en prosess kalt parabiosis.

Forsøket førte til at den unge musen viste tegn til tidlig aldring, mens den eldre musen kom seg raskere enn den hadde gjort ellers.

Menneskelig forskning om 3-5 år

Det store spørsmålet er selvfølgelig om vi kan se de samme effektene på mennesker. Forskerne er positive, og ser for seg å begynne å teste GDF11-proteinet på mennesker i løpet av de neste tre til fem årene.

Blant annet har et selskap allerede begynt å planlegge små tester med blodoverføring til Alzheimers-pasienter, en sykdom som ofte rammer eldre, og som gradvis bryter ned nerveceller i hjernebarken. Skulle GDF11-proteinet fungere likt som hos testmusene, vil muligens dette forsinkes betraktelig, eller kanskje også stoppes, håper forskerne.

Gen-tester pleide å koste 3 milliarder dollar:
Nå kan du kartlegge DNA-et ditt for bare 1000 dollar »

(Kilde: The Verge, New Scientist)

annonse

Les også