Nyhet

Derfor heller musepekeren litt mot venstre

Har du noen gang lurt på hvorfor pila ikke er helt rett?

Se på musepekereren din. Helt siden åttitallet har den sett nesten helt lik ut, selv om vi naturlig nok har litt bedre oppløsning og litt flere varianter i dag. Den venstre delen av pekeren er helt rett, mens den øvre delen av pila er akkurat 45 grader, noe som gir hele musepekeren en vinkel på 22,5 grader.

Men, hvorfor er det slik?

På det voksende spørsmål-og-svar-nettstedet Stack Exchange svarer eksperter på spørsmål fra brukere, og programutvikleren Bart Gijssens svarte nylig på det interessante spørsmålet.

Lettere å tegne den vinklet

Musepekerens utseende i dag stammer fra den første datamusen som ble laget.

Slik så den første vinklede musepekeren ut.Foto: Palo Alto Research Center

Skaperen av verdens første datamus het Douglas Engelbart, og var også mannen bak den første musepekeren. I hans opprinnelige utgaver av datamusen og musepekeren pekte musepekeren rett opp.

Da den smått legendariske datamaskinen XEROX PARC ble lansert, ble imidlertid den rette musepekeren byttet ut med en vinklet en, fordi det var mye lettere å tegne med pikslene de hadde til rådighet. De trengte færre piksler for å tegne en pil hvor én side var helt rett, mens den andre var 45 grader. I tillegg var det mye lettere å finne igjen musepekerne på skjermen når den var litt vinklet, i stedet for rett opp.

Med dagens høyoppløste skjermer kunne nok musepekeren uten problemer pekt rett opp. Likevel er stort sett de fleste musepekerne i dag vinklet på samme måte som den opprinnelige musepekeren.

Tegnet for 50 år siden

Foto: Cern Courier

I dag er det hele 50 år siden den første datamusen ble tegnet av oppfinneren Douglas Engelbart og bygget av Bill English. Denne musen ble imidlertid aldri tatt i bruk av allmennheten. Engelbart fikk for øvrig aldri noen belønning for sin oppfinnelse, da patentet hans gikk ut før datamus ble populært på markedet.

Musen til Douglas Engelbart og Bill English har ikke spesielt mange likhetstrekk med dagens moderne mus. Selve musen var en håndutskåret treblokk med plass til én knapp. Under hadde musen to hjul, som sto rettvinklet mot hverandre for å markere musens X- og Y-posisjon.

Først i 1972 ble den første musen som skulle slå an i forbrukermarkedet oppfunnet, nemlig kulemusen, og ti år senere kom Microsoft med sin første mus – til den nette pris av 1400 kroner.

Noen spillmus er mer spesielle enn andre:
Sjekk Razers helsprø Transformer-mus »

(Kilde: Stack Exchange via Gizmodo)

annonse