Til hovedinnhold

Dette viruset stenger Internett-tilkoblingen din og krever løsepenger

I tillegg bruker det PC-en din til å grave etter Bitcoin.

Emisoft

For en liten stund siden skrev vi om det såkalte Cryptolocker-viruset, et ondsinnet program i kategorien «ransomware», som krypterte innhold på PC-en og krevde løsepenger for å dekryptere det.

Nå melder nettstedet TechCrunch om at et nytt ransomware-virus er på ferde, med enda mer utspekulerte egenskaper enn man har sett hittil i denne type virus.

Stenger Internett mot løsepenger

Programvaren denne gangen heter «LinkUp» og ble nylig oppdaget av antivirusselskapet Emisoft. Viruset tar form som en falsk melding fra Europarådet som antyder at Internett-tilbyderen din ikke har opprettet et påbudt filter mot barnepornografisk materiale.

LinkUp krever at du gir fra deg personlig informasjon.Foto: Emisoft

Under dette påskuddet stenger programmet Internett-tilkoblingen til brukeren ved å ta kontroll over DNS-innstillingene, og krever deretter at brukeren oppgir personlig informasjon og kredittkortnummer for å «verifisere» brukerens identitet og åpne opp Internett-tilgangen igjen.

Programmet lover at kun 0,01 euro, altså 8 øre, vil bli trukket fra kontoen din, men Emisoft skriver i sin rapport at dette er ubekreftet og sannsynligvis en ren bløff. De advarer alle som er infisert mot å oppgi noe som helst informasjon.

Gjør PC-en til Bitcoin-slave

Dette er imidlertid ikke det eneste LinkUp-viruset har i ermet. Ifølge Emisoft kobler programmet også den infiserte PC-en opp mot et såkalt Bitcoin-botnet, som setter bakmennene i stand til å bruke PC-en din til å grave etter Bitcoin.

Slike nettverk opprettes ved å koble sammen flere datamaskiner for å forene regnekraften, noe som gjør den krevende prosessen med å grave frem Bitcoin mer effektiv. Dette er noe vi har sett flere ganger tidligere, for eksempel i form av et ondsinnet program som infiserte Yahoos tjenester.

Emisoft sier at denne kombinasjonen av ransomware og Bitcoin-graving er en ny og «fascinerende» utvikling de ikke har sett helt maken til tidligere. Selskapet har ikke sagt hvordan viruset sprer seg eller anslått hvor mange som eventuelt er infisert. For mer informasjon kan du gå til Emisofts rapport.

Det er Microsoft som er kongen av antivirushaugen: Har nå den største markedsandelen »

(Kilde: Emisoft, via TechCrunch)

annonse