Til hovedinnhold

Apple skuffet

...til tross for rekordsalg av iPad og iPhone.

Da Apple i går la frem resultatene for sitt regnskapsmessige tredje kvartal, svarte markedet med å sende Apple-aksjen ned fem prosent. Resultatene var nemlig dårligere enn det analytikerne hadde forventet på forhånd.

Apple solgte 26 millioner iPhone-er i løpet av tredje kvartal, som var en 28 prosent vekst i forhold til samme kvartal året før. Analytikerne hadde imidlertid forventet et salg på 28 millioner telefoner.

Mange hadde på forhånd ventet at forventningene om en ny iPhone 5-mobil ville få mange til å utsette kjøpet av iPhone. Denne effekten kan ha vært større enn ventet, og er antagelig årsaken til at salget ikke gikk fullt så godt som analytikerne hadde håpet.

Dette er andre kvartal på rad at Apple ikke klarer å innfri analytikernes forventninger, noe som historisk sett er svært uvanlig for Apple.

Håver inn penger

Men til tross for at Apple skuffet markedet, fortsetter selskapet å håve inn penger. En fortjenestemargin på 42,8 prosent sammenlignet med 41,7 prosent samme periode for ett år siden, er noe de aller fleste bedrifter bare kan drømme om.

Totalt endte omsetningen for 3. kvartal på 35 milliarder dollar, opp fra 28,6 milliarder dollar samme periode året før. Driftsesultatet endte på 8,8 milliarder dollar, opp fra 7,3 milliarder året før.

Godt iPad-salg

Det ble solgt 17 millioner iPad-er i løpet av kvartalet, som er en vekst på 84 prosent i forhold til samme periode året før. Selskapet solgte 4,0 millioner Mac-er og 6,8 millioner iPod-er, som utgjør en vekst på henholdsvis 2 og 10 prosent.

– Vi er begeistret over å ha solgt 17 millioner iPad-er i forrige kvartal. Vi har også oppdatert hele MacBook-serien, vil lansere Mountain Lion i morgen og vil lansere iOS 6 denne høsten, sier Apple-sjef Tim Cook i en pressemelding.

Les også: – Ny iPhone og iPad i september

annonse