16 kommende teknologier som kan endre verden
Vi har mye spennende å se fram til.
Side 1
Verden går framover og vi ser stadig nye framskritt innen forbrukerelektronikkens teknologiske vidunderverden.
Hva kan vi vente oss i den nærmeste framtiden? Vi har samlet sammen de mest spennende produktene og teknologiene som er på vei, og her kan du blant annet se fram til å skrive ut dine egne dingser og kontrollere datamaskiner på en helt annen måte enn i dag.
1. Google Glass
Google Glass er Googles databriller, som lar deg se interaktive fakta, tekstmeldinger, veiforslag og mye annet foran det ene øyet. I tillegg kan du filme og ta bilder, og det er mulig å styre det hele med stemmen.
De høyteknologiske brillene kommer til salg allerede i høst, men da til den forholdsvis stive prislappen på over 8000 kroner. Utviklingen går derimot framover med stormskritt, og andre aktører (deriblant Olympus) sysler også med egne databriller. Videre har utviklere haugevis av ideer til Google Glass.
2. 3D-printere
3D-printing er ikke noe nytt i industriell skala, men nå begynner teknologien å bli såpass billig og brukervennlig at den har startet sin erobring av de tusen hjem.
En 3D-printer skriver ut en fysisk kopi av en digital, tredimensjonal modell av tilnærmet lik hva som helst – små maskindeler, pyntegjenstander, redskaper og så videre. Dette får printeren til ved å legge tynne lag med plast eller andre materialer oppå hverandre, til resultatet har blitt den dingsen du vil ha.
FORM 1 er en slik 3D-printer, og den skal by på ekstra høy kvalitet – men til en forholdsvis rimelig penge. Prislappen er på drøye 15 000 kroner, og den kan forhåndbestilles hos formlabs.com.
3. Drivstoff fra luft og vann
Drivstoff og energi er noe mennesker har behov for, og da gjelder det å finne opp effektive metoder for å kunne omstille dette til vår bruk.
Det britiske selskapet Air Fuel Synthesis mener at de er på vei til å finne en slik løsning, med en teknologi som angivelig skal kunne produsere bensin ved hjelp av vann og karbondioksid i lufta.
4. SixthSense og «usynlig datamaskin»
I dag bruker du vanligvis mus og tastatur for å jobbe og leke deg på PC-en, men enkelte mener at dette er for tungvint og gammeldags. Én av disse er forskeren Pranav Mistry, som har utviklet teknologien SixthSense.
Med SixthSense har Mistry utviklet et bærbart grensesnitt som kontrolleres av håndbevegelser, ikke ulikt det vi allerede ser i andre teknologier i dag. Mistry gir seg imidlertid ikke der, og ser for seg «usynlige datamaskiner» i framtiden. Her har den fysiske og digitale verdenen smeltet sammen, og det finnes ikke lenger adskilte medier – alt kan brukes til alt.
Les mer om framtidens datamaskin her.
5. Leap Motion
Når det gjelder alternative måter å styre en PC på, er det flere veier til Rom. Leap Motion er et av de fremste eksemplene, og gjør det mulig å kontrollere datamaskinen ved hjelp av finger- og håndbevegelser i lufta.
Leap Motion vil la deg scrolle nettsider, zoome inn på kart og bilder og delta i skytespill – kun ved hjelp av hendene og ingenting annet. Reaksjonstidene er korte og nøyaktighetsgraden er høy – og prisen starter på bare 70 dollar (400 kroner).
6. Oculus Rift
Hodesettene med virtuell virkelighet gjør et voldsomt comeback med Oculus Rift. Disse VR-brillene tar deg med inn i spillenes tredimensjonale verden, og gir deg en oppslukende opplevelse.
Oculus Rift kan være starten på neste generasjons spillmønster, med sin innebygde bevegelsessensor, to skjermer, lave forsinkelser og grafikk i høy oppløsning. Prisen vil ikke være så verst heller – skarve 300 dollar (1700 kroner).
7. Selvkjørende biler
Biler som kjører av seg selv, uten at vi behøver å følge med i trafikken, høres ut som en drøm. Takket være vitenskap og teknologi rykker denne ideen stadig nærmere den virkelige verdenen.
Både Google og Volvo tester selvkjørende biler, og resultatet er imponerende.
Googles førerløse bil er det mest kjente eksempelet hittil, og tar i bruk en kunstig intelligens som vurderer veien ved hjelp av videokameraer og diverse sensorer. Foreløpig har Google kjørt mange tusen kilometer uten hjelp av mennesker, og vi får håpe at det blir mange millioner kilometer til i framtiden.
8. Bøyelige skjermer
Bøyelige skjermer ser ut til å gjøre sitt inntog i 2013, og Samsung Youm er én av foregangsteknologiene her.
Bøyelige skjermer innebærer ikke nødvendigvis at vi kan rulle sammen mobiltelefonen og putte den i lomma, men skal gjøre produkter som smarttelefoner, nettbrett og TV-er langt mer robuste enn før. Samtidig vil denne teknologien la produsentene designe skjermer på nye måter.
Hva annet kan vi forvente oss av framtiden?
Her er 10 lovende teknologier inspirert av sci-fi »
Bli med til neste side for å se 8 andre spennende teknologier »
Side 2
9. SmartThings
Alt skal være «smart» nå til dags – det vil si at alt er knyttet til Internett og kan kommunisere med andre ting og folk. Forløpig er dette mest gjeldende for telefoner og TV-er, men SmartThings ønsker å endre på dette.
SmartThings vil nemlig at alle duppedittene dine, fra kaffetrakteren til røykvarsleren, skal bli smarte. Mulighetene her er uendelige, og du kan styre og automatisere alt i hjemmet. Når du står opp vil lyset slå seg på automatisk, og når du forlater huset vil døra låse seg, ovnen senke varmen og så videre. Alt som trengs er en sentral boks og en rekke SmartThings-produkter rundt omkring i huset.
Deretter er det bare å fyre i gang SmartThings-appen og skreddersy duppedittene etter dine behov.
10. Eye Tribe
Hvis det å styre smarttelefonen eller nettbrettet med hendene blir for tungvint, kan muligens øynene steppe inn. Eye Tribe skal gjøre nettopp dette, og lar deg navigere deg gjennom nettsider og spille spill ved hjelp av å bevege øynene.
Her har de enkelt og greit tatt øyesporingsteknologi og kombinert det med et kamera og avanserte algoritmer, slik at du for eksempel kan kappe frukt i to i spillet Fruit Ninja.
Det ryktes at vi vil se en lignende teknologi i den kommende smarttelefonen Samsung Galaxy S IV.
11. Tactus Technology
Noen syns kanskje det mangler taktile, eller berøringsmessige, tilbakemeldinger på trykkskjermer. Du kjenner ikke at du trykker på fysiske knapper, og dette har Tactus Technology lyst til å gjøre noe med.
Tactus-skjermen er nemlig i stand til å trylle fram fysiske knapper ved behov, og trylle dem bort igjen like fort. Et lag med såkalte mikrofluider lager knapper som fylles opp som ballonger, og når de forsvinner blir skjermen like flat som før. Dette gir muligheter for mange spennende skjermløsninger i framtiden.
12. Firefox OS
Mobilmarkedet domineres hovedsakelig av operativsystemene Android fra Google og iOS fra Apple. Mozilla er mest kjent for nettleseren Firefox, men har kastet seg med i mobilkampen med Firefox OS.
Det som skiller Firefox OS fra de to øvrige operativsystemene er at det er fullstendig open source. Dette vil si at kildekoden er fritt tilgjengelig for hvem som helst å bygge videre på.
Her kan utviklere lage apper uten restriksjonene fra Google og Apple, og brukere kan skreddersy det mobile operativsystemet helt etter egne behov. Du skal ellers gjøre det vanlige med Firefox OS, som å ringe venner, surfe på nett, ta bilder, spille spill og så videre.
13. Klær med skjermer
Dette er kanskje mer et konsept enn en konkret teknologi i dag, men ideen er utvilsomt interessant. Den amerikanske kleskjeden Under Armour viser nemlig en reklame der et klesplagg har en integrert, fleksibel skjerm.
Ha-på-dingser kommer som kjent for fullt, og hva er vel ikke mer sømløst enn å integrere smarttelefonen og andre duppeditter i det vi har på oss uansett – altså klær?
14. Parallella
Mens det riktig nok går an å bygge en superdatamaskin basert på Lego og flere titalls eksemplarer av den lille knøtt-PC-en Raspberry Pi, lover derimot Parallella å være en superdatamaskin i seg selv.
Dette er altså en liten supermaskin, som er bygd for energieffektiv og kraftig ytelse på én og samme tid. Kraftige «smart»-funksjoner som stemmegjenkjenning, sporing av objekter og VR-briller skal visstnok få det lekende lett med en maskin som Parallella.
Parallella dukker opp i disse dager, og til en prislapp på bare 99 dollar (i underkant av 600 kroner). Du bør være en datanerd med sansen for programmering om du skal gå til anskaffelse av en slik maskin, men det er det antakelig ingen mangel på i disse traktene.
15. Project Fiona / Razer Edge
Project Fiona fra Razer (eller Razer Edge, som det heter nå) er ett av de første virkelig dedikerte spillernettbrettene. Her er det ikke snakk om enkle app-spill, men spill tatt rett fra tradisjonell PC eller konsoll – og overført til et mobilt format.
Razer Edge har håndkontroller på sidene, og kjører på en Intel Core i7-prosessor på innsiden. Andre godsaker inkluderer et gyroskop på tre akser, magnetometer, akselerometer og trykksjerm. Lanseringen vil skje i løpet av 2013, og du må punge ut rundt 1000 dollar (5700 kroner) for et eksemplar.
16. Ansiktskloning
Forskerne hos Disney Research Hub har kommet opp med denne teknologien, som skal gjøre det lekende lett å lage realistiske ansikter på roboter.
Disney har sydd sammen en fullstendig prosess, som innebærer å designe, simulere og framstille syntetisk hud for roboter – slik at de både ser og ter seg realistisk. I første omgang er nok dette ment for filmer og fornøyelsesparker, men hvem vet hva den robotmessige framtiden vil bringe?
Nye teknologier kommer til, andre svinner hen:
Her er 9 dingser vi aldri vil glemme »