Til hovedinnhold

Smarttelefon-salget øker, prisene faller

I år vil det selges én milliard smarttelefoner.

Kostenko Maxim /Shutterstock

I 2013 er det ventet at antall solgte smarttelefoner vil overstige én milliard for første gang. Det er en økning på 40 prosent i antall solgte smarttelefoner sammenlignet med 2012.

Mens enkelte markeder er i ferd med å bli mettet, driver lavkostlandene markedet fremover med sin etterspørsel etter rimelige smarttelefoner.

Det som virkelig driver veksten er et fall i gjennomsnittsprisen på en smarttelefon, særlig for rimelige Android-telefoner. Gjennomsnittlig enhetspris har falt fra 387 til 337 dollar, og analysebyrået IDC venter at gjennomsnittsprisen skal falle ytterligere, til 265 dollar i 2017.

Nye markeder driver veksten

I 2017 er det ventet et totalt salg på 1,7 milliarder smarttelefoner på verdensbasis. IDC venter den største veksten i stillehavsregionen, Afrika, Midtøsten og Sør-Amerika, og at stadig lavere priser blir den største vekstdriveren.

I tillegg til at stadig flere rimelige Android-telefoner kommer på markedet, har også mobilprodusentene lansert sine første Firefox-telefoner. Telenor har vært blant de som har bidratt Mozillas mobile operativsystem.

Les også: Så rask er den neste Firefox-mobilen

I motsetning til de andre operativsystemene, er Firefox OS nettbasert, og basert på den åpne standarden HTML5. Telenor har tidligere uttrykt at de har håp om at Firefox-telefonene vil føre til at stadig flere mobilkunder også lavkostland velger smarttelefoner og mobilt internett. I land der fastnettet er dårlig utbygd, kan smarttelefonen dermed bli inngangsbilletten til det digitale samfunn for mange.

Les mer: Suksess for Firefox OS

Kilde: IDC

annonse