Slik er Gets helt nye TV-tjeneste
Gets nye app lanseres til OL-start, men den har et stort problem.
Det er nå et halvt år siden vi testet Gets nye TV-boks, som på mange måter har lovet – og har potensial – til å revolusjonere TV-hverdagen.
Problemet med boksen er at selv om den hadde alle spesifikasjonene som skulle til for å kunne bli svært ettertraktet, har den hatt en betydelig svakhet:
Det er knapt noen av de nye funksjonene som faktisk er aktivert.
Siden i sommer har vi ventet på at Get skulle rulle ut en oppdatering som skulle la oss ta opp fem-seks TV-programmer på en gang – samtidig som boksen kunne streame TV-signaler til alle rommene du måtte finne på å plassere en TV i huset.
Vi har også ventet på appen som skal gjøre det mulig å streame opptak gjort på boksen til mobiltelefoner og nettbrett. På den måten skulle Get være tilgjengelig over alt – hele tiden.
Les også: Test av Gets TV-boks (Side 3)
Les også: Her løser 4-åringen avanserte ligninger (Side 3)
Get Box II Versjon 0.1
Da vi denne uken ble invitert opp til Gets hovedkvarter for å ta nærmere i øyensyn en stor nyhet, regnet vi med at det var nettopp denne oppgraderingen som var klar.
Målet til selskapet har hele tiden vært å kunne tilby en fullstendig TV-hverdag, der en smeltet sammen vanlig TV med strømmetjenester, opptak og avansert «time shift».
Men å komme seg dit i ett kjempeskritt er ikke helt enkelt – ikke fra et teknologisk perspektiv, og i alle fall ikke når det kommer til innholdsrettigheter. I stedet har selskapet lagt en helt annen strategi, der oppgraderinger rulles ut litt etter litt.
– Vi begynte med å rulle ut maskinvaren – med Get Box II og Get Mini. Det står seg bra i seg selv, men nå kommer det mer, sier Gets kommunikasjonssjef Øyvind Husby.
En seriøs TV-App
Og første oppgradering blir en oppgradering som på mange måter ligger utenfor TV-sværen. Den første viktige lanseringen er nemlig en helt ny gratis app, som kombinerer direkte TV, en massivt oppgradert elektronisk programguide – og en tett integrering med flere strømmetjenester.
Appen er i første omgang kun tilgjengelig på Apple-enheter.
– Vi har ingen forkjærlighet for kanaler og sendeskjemaer, vi bare kommer fra en verden der det dominerte. Nå kommer det tjenester som vi støtter oppunder. «Hvor som helst» var tidligere uhørt, men nå skal det være en selvfølge.
En fusjon av det gamle og nye
Å kunne se TV fra Get på mobil og nettbrett er i seg selv ikke noe nytt, men det er fusjonen av TV sammen med annet innhold som nå er det nye store – og det hele er gjort på en overraskende elegant måte.
Noe av magien ligger i en imponerende metadatakontroll.
La oss si at du sitter og ser på for eksempel «Beck» på TV. Da kan du med et enkelt sveip på skjermen få opp masse informasjon om serien, hvem som har regi, de viktigste skuespillerne og så videre.
Hvis du vil se mer «Beck», drar appen automatisk opp hvilke muligheter du har til å gjøre det – enten umiddelbart gjennom strømmingstjenester eller tidspunkter serien går på TV i tiden fremover.
Liker du Persbrandt, kan du trykke på hans navn, og få opp andre filmer og serier han har medvirket i, og som enten går i tiden fremover eller – ja du gjettet riktig – som er tilgjengelig for strømming umiddelbart. «Beck» kan føre til «Hammilton» som kan føre til «Uskyldig Dømd».
Se det som allerede har gått
I løpet av en måned eller to vil du også få tilgang til sendinger som allerede har gått på TV. Først ut er TV 2, som vil åpne sitt «ukesarkiv» i løpet av en drøy måned – før planen er at flere og flere kanaler skal legges til.
Dermed vil du i praksis ha en kontinuerlig PVR som tar opp alle programmene dine.
For de som har brukt NRKs nett-TV eller TV 2 Sumo, vet en hvor praktisk det er å kunne spole tilbake i direktesendinger. Om en for eksempel vil se på Dagsrevyen, men ikke kommer hjem før 19.30 og har glemt å sette på opptak, kan en på nett bare spole tilbake i direktesendingen. Dette blir snart en realitet både i appen og på TV-boksen.
Men du trenger ikke å bruke verken TV 2s arkiver eller strømmetjenester for å spole i sendinger. Alt innholdt går gjennom Gets servere, og det gir deg umiddelbart mulighet til å spole en halv time tilbake i enhver TV-sending.
Og i motsetning til på TV-boksen, må du ikke ha sett noe for å kunne spole: Du kan skru på appen, gå til NRK3 og spole en halvtime tilbake uten videre problemer.
Brukervennlig
Fra et brukerperspektiv er appen intuitiv og god. Den har en del avansert styringsmekanisme som gjør det utrolig enkelt å både finne frem og gjøre raske valg. Det er til og med inkludert en egen bruksanvisning for de litt mer tungnemme.
Alt fungerer i stor grad slik du kan forvente – og de tingene som fungerer annerledes enn du umiddelbart skulle tro, er gjort annerledes med en god grunn.
Det eneste som irriterer oss er at Get har implementert en «universalknapp» som alltid tar deg tilbake til hovedmenyen i toppen av bildet. Denne knappen forsvinner ikke når du fjerner annet brukergrensesnitt for å se på innhold, og fungerer dermed som et forstyrrende element.
Hvordan hadde du reagert om det alltid lyste Get, Canal Digital, RiksTV eller fandens oldemor i TV-bildet hjemme?
Vi er heller ikke udelt positiv til at Get ikke har lagt seg i selene med å implementere strømmetjenester som folk faktisk benytter seg av. Det er fint med Cmore Play som en start, men her finner du stort sett bare det som går på Cmores kanaler for tiden, noe som er et heller begrenset tilbud.
Det er med en viss forståelse vi erkjenner at Get neppe ville tjent mye penger på å inkludere Netflix eller andre tjenester, men det er et visst skjevt forhold mellom målet å fusjonere TV og streamet innhold – samtidig som man ekskluderer noe av det mest populære.
Les også: Militær-oppfinnelsene som aldri ble noe av (Side 3)
Ett alvorlig problem
Så vidt vi kan se byr appen stort sett på fremskritt fra en TV-konsumers perspektiv – selv om ikke alt er optimalt. Men appen har ett vesentlig svakhetspunkt, som vi tror kan være det som aldri vil gjøre at tjenesten tar av:
Du må være koblet på et trådløst nettverk med internett fra Get for at tjenesten skal fungere.
Det betyr at du ikke kan bruke appen når du sitter på toget, bussen eller hvor enn du måtte befinne deg. I stedet er du i praksis låst til ditt eget hjem om du skal bruke appen.
Dette er dog ikke en teknisk begrensning, for i vårt prøveabonnement som vi har brukt i testperioden kan appen brukes hvor som helst. Det er rettighetsmessige årsaker som gjør at en mobilapplikasjon låses til et fast internettabonnement.
Ulempene ved dette er mildt sagt påfallende, for det er virkelig ikke hjemme vi har mest behov for å kunne se TV og film på mobil og nettbrett.
I disse OL-tider vil nok mange ha interesse av å kunne se på flere sendinger på en gang, men for å få dette behovet dekket er uansett TV 2s egen tjeneste bedre skreddersydd.
NB! Get opplyser til Side3 at de jobber med innholdsleverandørene, og håper at de kan åpne for bruk av appen over alt i løpet av året.
TV 2 ruster seg nå for den største pågangen i historien:
Slik skal de takle den ekstreme OL-trafikken »