Til hovedinnhold

Apples første datamaskin solgt for rekordsum

Apple 1 er verdifulle saker.

Auction Team Breker

For en måneds tid siden skrev vi at enda en av de få gjenværende, fungerende Apple 1-maskinene skulle auksjoneres bort av det tyske auksjonsselskapet Auction Team Breker. Den anslåtte verdien ble satt til mellom 1,5 og 2,3 millioner kroner.

Som ventet ble denne summen grundig overgått av de ivrige budgiverne. Under auksjonen den 25. mai landet den endelige salgssummen på intet mindre enn 671 400 amerikanske dollar, eller litt over 3,9 millioner kroner. Dermed er den forrige rekorden slått med cirka 200 000 kroner.

Representerer den amerikanske drømmen

Budgiveren som stakk av med seieren ønsket å være anonym, men ifølge New York Times var det en velstående entreprenør fra «det fjerne østen» som la inn vinnerbudet.

Auksjonisten selv, Uwe Breker, uttalte i forbindelse med den rekordstore salgssummen at det først og fremst er hva Apple 1-maskinen representerer som gjør at folk er villige til å betale så store summer.

– Her har du to studenter fra California som sluttet på universitet for å følge en idé og en drøm, og den drømmen blir senere til det mest beundrede, suksessfulle og verdifulle selskapet i hele verden, sa Breker i et intervju med New York Times.

Få fungerende maskiner igjen

Apple 1 ble designet og håndbygd av Apple-medgrunnlegger Steve Wozniak i 1976, og det var kompisen Steve Jobs' idé å begynne å selge maskinen. Prisen var på 666,66 dollar, som tilsvarer rundt 2700 dollar med nåtidens pengeverdi.

Rundt 200 enheter ble den gangen produsert, hvorav cirka 40-50 eksemplarer er dokumentert å eksistere i dag. Av disse igjen regner man med at det er under ti maskiner som fremdeles fungerer. Flere av disse er blitt solgt for solide summer de siste årene.

Vil du vite mer om Apples spede begynnelse? Nå kan du se den nye Steve Jobs-filmen »

(Kilder: New York Times, Apple Insider)

annonse