Nyhet

Dette er verdens kraftigste superdatamaskiner

Den nye topplisten har en overraskende nykommer.

Som på alle andre områder innen teknologi foregår det også et forrykende kappløp når det gjelder de såkalte superdatamaskinene, som stadig når nye høyder. I en fersk pressemelding kunngjør nettstedet Top 500 at den nye listen over de sterkeste beistene i datamaskinverdenen nå er klar.

Toppsjiktet av listen forblir i stor grad uendret siden sist, men inn på topp 10-listen har det i år sneket seg inn en nykommer fra en region vi ikke hører så mye til på datafronten, nemlig midtøsten.

Kina leder fremdeles

På førsteplassen finner vi imidlertid fremdeles Kina, med sin maskin Tianhe-2, som først inntok tronen allerede i 2013. Tianhe-2 klarte i de siste målingene en ytelse på formidable 33,86 petaflops. For ordens skyld er én petaflops det samme som én billiard, altså én million milliard regneoperasjoner per sekund.

IBMs Titan innehar som tidligere en respektabel andreplass. Foto: ORNL

Andreplassen er også uendret, og innehas av den amerikanske superdatamaskinen Titan. Denne maskinen var i stand til en maksimal ytelse på 17,59 petaflops sist gang den ble testet. På tredjeplass ligger IBMs Sequoia, som hadde førsteplassen i 2012.

Sequoia klarer nå en maksimal ytelse på 17,17 petaflops. Fjerde- og femteplassen innehas av henholdsvis japanske K Computer og amerikanske Mira, med ytelser på 10,51 og 8,58 petaflops. Den første europeiske maskinen finner vi på sjetteplass, med sveitsiske Piz Daint på 6,27 petaflops.

363 petaflops i samlet ytelse

Bak denne finner vi nykommeren Shaheen II, som er installert ved King Abdullah University of Science and Technology i Saudi Arabia. Denne maskinen klarer en ytelse på 5,52 petaflops.

Av generell informasjon om listen kan Top 500 blant annet opplyse om at antallet europeiske superdatamaskiner har økt til hele 141 i år, fra 130 på fjorårets liste. Samtidig har antallet kinesiske maskiner sunket til kun 37, fra 61 på den forrige oversikten.

Som en kuriositet nevnes det også at den samlede ytelsen til alle maskinene på topp 500-listen ligger på 363 petaflops, opp fra 309 på den forrige listen. 68 maskiner har en ytelse på over én petaflops, som er en økning på 18 siden sist. Blant selskaper er det HP som har flest maskiner, med et antall på 178. IBM ligger på andreplass med 111 maskiner.

Hele listen kan du laste ned som Excel-dokument, men det krever registrering. Du kan også finne mer detaljert informasjon om topp 10-maskinene på denne siden.

Det bygges stadig nye superdatamaskiner: Denne tar et stort steg mot fremtidens exaflops-maskiner »

(Via BBC)

Les også
Før første gang på 20 år har amerikanerne mistet pallplassering i supermaskinkåring
Les også
USA skal bygge superdatamaskin som knuser alle konkurrentene
Les også
Dette blir verdens kraftigste superdatamaskin
Les også
Kina slår Titan ned fra tronen
Les også
Verdens kraftigste supermaskin blir bedre
annonse