Tek.no

Nyhet

Derfor flyr fugler i V-formasjon

Forskere brukte både GPS og akselerometer for å finne svaret.

Shutterstock
16 Jan 2014 15:30

At fugler flyr i V-formasjon er ingen hemmelighet. Vi ser stadig vekk trekkfugler på vei sørover til varmere strøk, organisert i perfekt formasjon.

Men, hvorfor gjør de det? Forskere har hatt mange teorier og gode grunner til å tro at det enten er fordi lederfuglen er flinkere enn resten av fulgene til å navigere, eller rett og slett fordi han er sterkere. Fram til nå har det imidlertid ikke eksistert måleutstyr lett nok til å kunne monteres på fuglene for å sjekke om teoriene stemte.

Nature tok på seg ansvaret for å teste påstanden, og se hva fuglene egentlig gjør når de plasserer seg i en perfekt V-formasjon.

Vanskelig studie

For å utføre studiene brukte forskerteamet over én måned med en flokk av den nå utrydningstruede arten Skallet ibis. De utstyrte dem med akselerometere og GPS-målere og kunne dermed måle vingeslagene deres. Fuglene var lært opp fra ung alder til å følge trenerne sine i luften, noe som gjorde det lettere for forskerne å komme tett innpå dem.

Prosjektet kunne konkludere med flere funn: Lederen er den sterkeste av fuglene, og de andre fuglene følger nøye med på både retning og vingeslagene fra lederen. De matcher vingeslagene bakover i rekken med en liten forsinkelse, for å kunne ri på vindbølgen som blir startet av lederen. På denne måten sparer fuglene mer og mer energi desto lenger bak i V-formasjonen de er, noe som altså bekrefter teorien forskerne hadde før prosjektet startet.

Sjekk ut videoen til Nature under:

Andre forskere jobber med å lage robot-fugler:
Se forskerne juble da roboten deres blir fanget av en hauk »

(Kilde: Nature via The Verge)

annonse

Les også