Til hovedinnhold

Vil gi rett fotograf æren

Pinterest og Getty Images samarbeider om å gi bilder riktig opphavsinformasjon. 

Pinterest er kanskje brukervennlig og praktisk for brukerne, men juridisk er det store problemer knyttet til tjenesten. Foto: Pinterest

Den sosiale tjenesten Pinterest, som er verdens raskest voksende nettsamfunn, har lenge hatt et stort problem når det kommer til måten de håndterer bildebruk.

Fri deling

For brukerne av tjenesten fremstår det som svært praktisk at man kan tegnestifte og dele bilder som man finner på nett, men rent juridisk er det et opphavsrettslig vepsebol. De aller fleste som deler bilder tar seg ikke bryet med å legge ved akkreditering på hvem som har tatt bildet, eller hvor bildet kommer fra, noe som gjør at man bryter åndsverksloven.

Nå prøver imidlertid selskapet, som er verdsatt for over 2,5 milliarder dollar, å rydde opp i disse problemene.

Les også: Getty kan selge bildene dine

Meta på plass

Selskapet har nå annonsert at de vil samarbeide med bildetjenesten Getty Images om å få rett metadata på bildene som blir delt. I denne metadataen finnes blant annet informasjon om hvem som har tatt bildet, samt hvor og når, noe som da vil sørge for at bildene har riktig akkreditering.

I praksis betyr dette at Pinterest må betale Getty for å få riktig metadata på bildene som blir delt, noe Pinterest ikke har gjort tidligere. Tatt i betraktning at selskapets samfunn er verdens nest mest trafikerte etter Facebook, er dette ganske interessant.

Det er ingen hemmelighet at det ligger mye penger og makt i store datamengder, så det at en så stor aktør faktisk skal betale for å få denne informasjonen på plass er unikt. Dette kan nok sees i sammenheng med at Getty ikke nødvendigvis er tjent med datatrafikken på samme måte som enkelte andre bildedelingstjenster, ettersom de primært fungerer som bildedatabase for salg av bilder.

Getty har på sin side annonsert at noen av pengene de får fra Pinterest skal gå tilbake til bidragsyterne sine, slik at iallfall noen av åndsverksutfordringene blir forbedret. De har også forklart at Pinterest skal kunne identifisere bildene på to ulike måter. Den ene metoden er å bruke Gettys API for å identifisere og tillegge riktig metadata, mens den andre er en teknologi som skal hjelpe til med å identifisere bilder hvor Getty har rettighetene til bruk.

Hvordan dette vil fungere i praksis gjenstår å se, men det er iallfall gledelig at de store aktørene går sammen for å finne en løsning som i siste instans skal bedre rettighetene til de som faktisk har tatt og delt disse bildene i utgangspunktet. Du kan lese mer om prosjektet via Gettys blogg på denne siden.

Les også: Flickr forbedrer Apple-app

Kilde: www.petapixel.com

Les også
Fotografer i harnisk over at Getty gir bort bilder
Les også
– Det var ikke med vilje
Les også
Flickr forbedrer Apple-app
Les også
Flickr gir deg 1 terabyte gratis lagring
Les også
Microsoft + Nikon = Sant
Les også
Getty kan selge bildene dine
Mer om
annonse