Til hovedinnhold

Nå skal Apple-fabrikkene sjekkes

Leier inn eksperter på arbeideres rettigheter til å inspisere Foxconn.

SumOfUs.org

Apple har annonsert at Fair Labor Association på forespørsel fra Apple vil gjennomføre egne, frivillige inspeksjoner av Apples leverandører av sluttmonteringstjenester, inkludert Foxconn-fabrikkene i Shenzhen og Chengdu i Kina. Det skriver Apple i en pressemelding.

Det har versert mange historier om elendige arbeidsforhold, selvmord på jobben, dødsulykker og urimelige arbeidskontrakter hos Foxconn. Nå ønsker Apple at en uavhengig instans skal kontrollere om dette er riktig.

En gruppe med eksperter på arbeideres rettigheter, ledet av FLA-formann Auret van Heerden, begynte med de første inspeksjonene mandag morgen ved fabrikken i Shenzhen, også kjent som Foxconn City.

– Vi mener at arbeidere, uansett hvor de er, har rett til et trygt og rettferdig arbeidsmiljø. Vi har derfor bedt FLA om å utføre en uavhengig gjennomgang av våre største leverandører, sier Apple-sjef Tim Cook i pressemeldingen.

Første i sitt slag

– Inspeksjonene som nå er i gang, er de første av sitt slag i elektronikkbransjen når det gjelder både skala og omfang, og vi setter pris på at FLA har gått med på det uvanlige trinnet det er å identifisere fabrikkene i rapportene sine, sier Cook.

FLA skal intervjue tusenvis av ansatte med spørsmål om arbeids- og boforhold, inkludert helse og sikkerhet, lønn, arbeidstid og kommunikasjon med ledelsen. Gruppen fra FLA vil inspisere fabrikkene, boligene og andre fasiliteter, og de vil utføre en grundig gjennomgang av dokumenter knyttet til prosedyrer for alle deler av ansettelsesforholdene.

Apples leverandører har lovet å samarbeide med FLA fullt ut, og gi dem ubegrenset tilgang til virksomheten. Resultatene og anbefalingene fra FLA vil bli lagt ut på nettstedet www.fairlabor.org tidlig i mars. Lignende inspeksjoner vil bli gjort ved Quanta- og Pegatron-fabrikkene senere i vår.

Les også: iPhone lages av 13-åringer

annonse